Antena Meniu Search
x

Video Dan Barna, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Mesajul preşedintelui a fost că ne aflăm într-o situaţie complicată. Şi nu glumesc

Liderul USR PLUS Dan Barna s-a întâlnit, marţi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre criza politică din coaliţia de guvernare. Dan Barna spune că preşedintele nu a venit cu nicio soluţie, ci doar s-au trecut în revistă evenimentele care au provocat această criză politică.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.09.2021, 17:58

Vezi și

Ce a discutat Dan Barna cu Klaus Iohannis

  • Am avut o întâlnire cu preşedintele Iohannis, pe care mi-aş fi dorit să aibă loc acum mai multe zile;
  • Din păcate, sunt dezamăgit din cauza asta, a fost o întâlnire formală, benignă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize şi am exprimat poziţia USR - PLUS şi care este din punctul nostru de vedere soluţia;
  • Nu s-a prezentat vreo soluţie, nu s-au prezentat scenarii;
  • Speram că îşi va exercita rolul de mediator, dar nu s-a întâmplat acest lucru.
  • Există foarte mult loc pentru negociere şi este foarte clar: coaliţia poate să continue, cu un nou premier;
  • Preşedintele mi-a spus că atunci când va primi demisiile, le va accepta, ceea ce este normal;
  • Secretarii de stat şi prefecţii nu sunt votaţi de Parlament. Este dreptul premierului cum îşi organizează activitatea;
  • Oricând poate să existe o nouă discuţie despre înlocuirea premierului. Ieşirea din criză înseamnă un nou premier;
  • Nu am discutat scenarii posibile cu Klaus Iohannis, din păcate;
  • Mesajul preşedintelui pentru USR PLUS a fost că ne aflăm într-o situaţie complicată. Şi nu glumesc, nu exagerez;
  • A fost o întâlnire de care sunt dezamăgit.

Mesajul lui Klaus Iohannis, după demisiile miniştrilor USR PLUS

Înaintea întâlnirii cu Dan Barna, Klaus Iohannis a declarat că va fi identificată o soluţie bună pentru criza politică din România şi le-a cerut diplomaţilor români să transmită un mesaj clar în afara graniţelor că România îşi va respecta angajamentele europene şi euroatlantice.

Pe acelaşi subiect

"Înainte de a încheia, vreau să fac câteva referiri și la situația politică internă. În România, se respectă valorile democratice, Constituția țării și, chiar dacă avem acum o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic. Vom găsi o soluție bună și pentru această criză. Acesta este mesajul pe care vă rog ca fiecare dintre dumneavoastră să-l transmiteți în statele în care reprezentați țara noastră.

România continuă să fie o țară stabilă, care nu deraiază de la valorile și angajamentele asumate! Vă garantez că vom găsi cele mai potrivite soluții pentru actuala criză politică și guvernarea pentru România și pentru români va continua", a declarat Klaus Iohannis.

Luni, şeful statului a avut o întâlnire şi cu premierul Florin Cîţu pe tema crizei guvernamentale.

În cursul zilei de marţi vicepremierul Dan Barna şi miniştrii USR PLUS şi-au depus demisiile la Guvern.

PSD îi cere lui Klaus Iohannis să îi ceară demisia lui Florin Cîţu

Deşi a refuzat să participe la şedinţele Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere unde trebuia prezentată moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR şi în condiţiile în care dacă ar susţine această moţiune de cenzură Florin Cîţu ar fi demis din funcţia de premier, PSD spune că soluţia e în mâinile preşedintelui Klaus Iohannis.

Acuzaţi de blat cu PNL, cei de la PSD spun că nu vor să ia parte la circul politic legat de depunerea moţiunii de cenzură şi le-au cerut celor de la USR PLUS să intre în opoziţie şi i-au cerut de asemenea preşedintelui Klaus Iohannis să pună capăt crizei politice.

"O astfel de intervenţie din partea preşedintelui ar pune capăt imediat conflictului politic care afectează grav România", se precizează într-un comunicat al PSD.

Social-democraţii susţin că "este inacceptabil ca economia României să fie paralizată, iar cetăţenii să se afunde în sărăcie din cauza unei singure persoane, care se încăpăţânează să se agaţe de funcţia de şef al Guvernului".

"Preşedintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de eşecul "Guvernului Său", întrucât a girat personal numirea lui Cîţu în funcţia de premier şi a agreat participarea USR PLUS la guvernare, alături de PNL şi UDMR, într-o Coaliţie a Pierzătorilor în alegeri. Toate aceste partide sunt vinovate în egală măsură de catastrofa economică şi socială pe care o vedem în prezent în România. Prin urmare, preşedintele Iohannis are obligaţia să iasă din letargia care îl caracterizează pentru a cere demisia premierului Cîţu, iar apoi să convoace la consultări toate partidele parlamentare în vederea instalării unui guvern legitim, în cel mai scurt timp", se mai arată în comunicatul PSD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Dan Barna, după întâlnirea cu Klaus Iohannis: Mesajul preşedintelui a fost că ne aflăm într-o situaţie complicată. Şi nu glumesc