Antena Meniu Search
x

Moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR a fost blocată. Şedinţa Birourilor Permanente reunite, convocată marţi, pentru a patra oară

Birourile Permanente ale celor două Camere s-au reunit pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR şi a stabili calendarul dezbaterii acesteia, însă nu a fost cvorum, după ce liberalii au cerut verificarea semnăturilor.

de Valentin Năstăilă

la 01.05.2022, 10:48

Vezi și

UPDATE 17:00:  Parlamentarii din conducerile Camerei Deputaților și Senatului sunt convocați marți, de la 11.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură inițiată de USR și AUR. Este a patra oară când e convocată ședința BPR.

Anca Dragu, președintele Senatului, a propus ca o nou ședință să fie convocată marți, de la ora 11.00. Potrivit acesteia, pe ordinea de zi urmează să figureze un singur punct, respectiv calendarul moțiunii de cenzură.

UPDATE 14:50: Ludovic Orban a confirmat că solicitarea PNL privind verificarea semnăturilor a fost respinsă, în urma voturilor exprimate, întrucât nu a întrunit majoritatea necesară.

Şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere urmează să fie convocată din nou, întrucât dezbaterea propriu zisă a moţiunii nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Pe acelaşi subiect

Ludovic Orban si Anca Dragu vor convoca o nouă şedinţă a BPR în care indiferent de ce se întâmplă, Guvernul va fi înştiinţat apoi asupra depunerii moţiunii de cenzură.  

"În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor care are obligaţia de a prezenta moţiunea de cenzură în Birourile permanente reunite şi de a comunica guvernului, voi mai convoca o reuniune a Birourilor permanente reunite, după care voi comunica Guvernului, indiferent dacă va fi sau nu cvorum. Mă voi consulta cu colegii din Birurile permanente pentru a convoca la o oră potrivită, astfel încât să putem să avem cvorum şi să putem derula procedurile constituţionale şi legale", a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

UPDATE 13:30: Moţiunea de cenzură nu merge mai departe la citire şi vot. PNL vrea ca aceasta să meargă la comisii, pentru a se verifica semnăturile. Însă nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru acest demers, astfel că moţiunea este blocată. 

PSD a părăsit şedinţa Birourilor Permanente reunite, iar din 26 de parlamentari au rămas 18. Solicitarea PNL de verificare a semnăturilor a întrunit 9 voturi ”pentru” şi 7 ”împotrivă”. Două persoane, Ludovic Orban şi Ovidiu Ganţ, au fost prezente, dar nu au votat.

Şedinţa ar urma să fie reluată, dar nu se ştie când.

George Simion: Moţiunea de cenzură a fost suspendată până când Florin Cîţu ajunge preşedinte al PNL. Nu avem voie să depunem nici măcar o moţiune de cenzură în acest Parlament. Moţiunea a fost suspendată până când Florin Cîţu va ajunge preşedinte al PNL.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului, a precizat că la şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere va fi făcută o analiză pentru a vedea dacă moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, „o alianţă toxică”, îndeplineşte toate condiţiile procedurale pentru a putea fi stabilit calendarul dezbaterii şi votului asupra acestei în Parlament.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este dispus să voteze moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, în Parlament şi că va participa şi la şedinţa Birourilor Permanente. De asemenea, dacă nu trece moţiunea deja depusă în Parament, liderul PSD i-a invitat pe colegii săi de la USR PLUS şi AUR să semneze moţiunea social-democraţilor. De asemenea, Ciolacu a afirmat că există suspiciuni cu privire la semnăturile de pe moţiunea de cenzură a USR PLUS şi AUR. Liderul PSD a adăugat însă că social-democraţii nu se vor va implica decizional în lupta între PNL şi USR PLUS sau în deciziile Birourilor permanente reunite.

Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat vineri seară că tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, despre care a afirmat că este calea parlamentară pentru ca în cel mai scurt timp să avem un nou premier şi coaliţia să meargă mai departe. "În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie", a afirmat el. "Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!", este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri politice » Moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR a fost blocată. Şedinţa Birourilor Permanente reunite, convocată marţi, pentru a patra oară