Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate, unul dintre motivele pentru care UE a blocat 3,2 miliarde de euro din PNRR

Președintele Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate, unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană a blocat o tranșă de 3,2 miliarde de euro din PNRR

de Redactia Observator

la 28.03.2023 , 11:53

Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate, unul dintre motivele pentru care UE a blocat 3,2 miliarde de euro din PNRR Klaus Iohannis - www.presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ privind modificarea art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public. "Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii", se arată în lege. Potrivit modificărilor făcute de Parlament, a fost eliminat cuvântul "temeinice" din sintagma "indicii temeinice". Modificarea a fost făcută la solicitarea Comisiei Europene.

Pe 21 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, modificarea la legea avertizorilor de integritate, necesară în urma solicitării Comisiei Europene, pentru a se debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Proiectul de lege a fost adoptat de către deputaţi în forma votată de Senat.

Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România, în calitate de stat membru, a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937. Transpunerea Directivei constituie jalonul 430 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În cadrul evaluării legii efectuate cu prilejul celei de a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităţilor naţionale obiecţiile sale.

Articolul continuă după reclamă

În opinia Comisiei Europene, "indicii temeinice" din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, mai spune Comisia Europeană, prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori "nivelul adecvat de certitudine juridică" şi ar putea descuraja raportările. 

Pe acelaşi subiect

Marcel Boloş: 700 de milioane de euro putem pierde dacă nu implementăm reformele la care ne-am angajat prin PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat săptămâna trecută că România poate pierde 700 de milioane de euro dacă nu implementează reformele la care s-a angajat prin PNRR. Marcel Boloş a dat ca exemplu "cuvântul temeinic din legea avertizorilor de integritate, care putea să ne coste 700 de milioane de euro".

"Deja legea avertizorului de integritate a fost corectată şi în următoarele zile bifăm celelalte puncte cerute de Comisia Europeană pentru cererea de plată numărul 2." a anunţat liderul PSD Marcel Ciolacu, săptămâna trecută.

Ce este legea avertizorilor de integritate

Legea privind protecţia avertizorilor în interes public vizează persoanele care raportează încălcări ale legii. Proiectul, iniţiat de Guvern, stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri politice » Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate, unul dintre motivele pentru care UE a blocat 3,2 miliarde de euro din PNRR