Antena Meniu Search
x

De ce nu ne dă UE tranşa de 3,2 miliarde de euro din PNRR? Minister: Cererea de plată NU este blocată

Ministerul Fondurilor Europene vine cu explicaţii în cazul cererii de plată pentru a doua tranşă din PNRR, după informaţiile că Bruxelles-ul vrea să blocheze fonduri de 3,2 miliarde de euro pentru România din cauza legii avertizorilor de integritate.

de Redactia Observator

la 17.02.2023, 20:00

De ce nu ne dă UE tranşa de 3,2 miliarde de euro din PNRR? Minister: Cererea de plată NU este blocată
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susţine într-un punct de vedere că a doua tranșă de bani din PNRR-ul României nu este blocată. Ministerul mai spune că cererea de plată numărul II pentru cele 3,2 miliarde de euro a fost transmisă către Comisia Europeană pe 15 decembrie 2022 iar Comisia este în proces de evaluare şi poate solicita clarificări suplimentare. 

De altfel, Comisia Europeană a venit cu precizări pe 15 februarie spunând că nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe PNRR şi că cererea de plată numărul doi este încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene.

În plus, subliniază că procesul nu are legătură cu pensiile speciale: reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată, ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plată.

Potrivit unor surse Observator, oficiali guvernamentali români și oficiali ai Comisiei Europene au discutat joi seară prin videocall despre tranșa a doua din PNRR. România are probleme legate de două jaloane: țintele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și forma în care legea avertizorilor de integritate a fost adoptată şi ar risca un infringement. 

Pe acelaşi subiect

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

"Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la faptul că "Executivul European ar fi blocat a doua tranșă de bani din PNRR-ul României", Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene face precizarea că cererea II de plată nu este în niciun pericol, iar evaluarea documentației transmise spre validare urmează parcursul procedural firesc prevăzut în prevederile Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Cererea de plată numărul II a fost transmisă către Comisia Europeană în data de 15 decembrie 2022 și are o valoare de 3.227.690.000 EUR (2.147.490.000 EUR – sprijin financiar nerambursabil și 1.080.200.000 – sprijin sub formă de împrumut) și a cuprins documentația de realizare a unui număr de 55 de ținte și jaloane aferente trimestrelor I și II ale anului 2022.

Toate documentele privind îndeplinirea jaloanelor și țintelor aferente, precum și completările solicitate de către Comisia Europeană în procesul de validare a țintelor și jaloanelor, au fost transmise în termenele indicate. În cadrul procesului de avizare prealabilă, Comisia Europeană poate solicita clarificări suplimentare față de documentația prin care un stat membru justifică realizarea țintelor și jaloanelor aferente cererii de plată, această practică fiind una obișnuită în procesul de analiză a cererilor de plată, nu numai în cazul României, dar și în cazul altor state membre.

În vederea clarificării tuturor aspectelor necesare, Guvernul României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, va continua în următoarea perioadă să răspundă prompt, împreună cu toți coordonatori de reformă și investiții tuturor cererilor de clarificări ce pot apărea din partea Comisiei Europene.

Menționăm că, în anumite situații, în cazul țintelor și jaloanelor, există aspecte care au diferite interpretări în funcție de perspectiva din care sunt analizate. De aceea, anumite situații se pot clarifica deseori prin schimburi de corespondență cu Comisia Europeană sau prin reuniuni tehnice care implică atât reprezentații CE, cât și ai ministerelor de resort implicate în implementarea reformelor și investițiilor aferente PNRR.

Procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape:

I. Avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar.

II. Transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN.

III. Aprobarea plății în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN.

Guvernul României se bucură de un parteneriat solid cu Executivul European, caracterizată de același deziderat: implementarea Programului fără inadvertențe. Dat fiind interesul strategic național pentru atragerea fondurilor europene din cadrul PNRR, mizăm pe sprijinul instituțiilor mass-media de a furniza informații corecte, spre buna informare a opiniei publice și din respect pentru munca tuturor actorilor implicați, astfel încât să NU fie creată o imagine deluzorie asupra unei proceduri de lucru normale ce include analizarea a peste 3.000 de documente.

La nivelul MIPE, oferim în permanență sprijin celor responsabili în implementarea proiectelor, pentru îndeplinirea calendarului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență. România este printre primele care au depus deja două cereri de plată, în condițiile în care Planul Național de Redresare și Reziliență al României are o construcție complexă, cu peste 500 de jaloane și ținte, iar sistemul instituțional de gestionare a reformelor și investițiilor gândit la momentul elaborării planului implică 16 instituții care nu aveau în responsabilitate activitatea de gestionare a fondurilor europene.

Anul 2022 a fost marcat de crearea și pregătirea structurilor de specialitate, în paralel cu indeplinirea și realizarea tututor angajamentelor asumate. Procesul de lucru cu reprezentanții Comisiei Europene cu toate structurile implicate este unul dinamic și implică un rodaj, în exercițiul de a răspunde tuturor exigențelor privind gestionarea fondurilor europene."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » De ce nu ne dă UE tranşa de 3,2 miliarde de euro din PNRR? Minister: Cererea de plată NU este blocată