Antena Meniu Search
x

Video Iohannis şi Deca, subiect de glume pe TikTok, cu vocile imitate de AI. "Vom introduce păcănele în şcoli şi instructori"

Să nu crezi tot ce vezi pe reţelele de socializare. În ultimele zile, mai multe videoclipuri în care apar persoane publice şi transmit mesaje controversate au adunat mii de reacţii. Puţini şi-au dat seama că este vorba de deep fake, adică vocile sunt imitate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Preşedintele Iohannis şi ministrul Educaţiei au fost printre cei care au ajuns subiect de glume. 

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 26.09.2023, 19:58

Vezi și

În noua lege a educației vom introduce păcănele în școli și instructori pentru a-i învăța pe copii să joace responsabil. Elevii vor primi câte 100 de lei săptămânal pentru a-i juca la aparate.

Iohannis şi Deca, subiect de glume pe TikTok, cu vocile imitate de AI

Este mesajul şocant care a circulat în ultimele zile pe reţelele de socializare. În două zile, clipul a strâns un milion şi jumătate de vizualizări. Vocea creată de inteligenţa artificială imită atât de bine vocea ministrului educaţiei, încât mulţi nici nu şi-au pus problema că ar fi ceva în neregulă.

Ligia Deca: Vom introduce o materie pentru pariuri sportive unde elevii vor învăţa să parieze corect şi responsabil.

Pe acelaşi subiect

Tânăr-reporter: Mare prostie! Cum să bage păcănele în şcoli!

- E făcut cu ajutorul inteligenţei artificiale. Ce părere ai?

- Pare foarte real videoclipul.

Dragoș Stanca, expert în social media: Instrumentele sunt din ce in ce mai avansate, se clonează tonul vocii, se clonează modul în care se mişcă buzele, se clonează fizionomia.

Deep fake-ul a ajuns până la cel mai înalt nivel. Şi vocea preşedintelui Klaus Iohannis a fost folosită în videoclipuri cu mesaje trăsnite.

Klaus Iohannis: Începând de la 1 octombrie se va aplica o nouă lege în care salariile minime nete vor fi de minim 5000 de lei pentru cei care au picat bacalaureatul. 

Tineri: Noi ca tineri, râdem, că noi ştim că este fake. Mulţi nu o sa se prindă. Mamaie de acasă care o să vada o sa zică că s-au tâmpit toti ăstia din minister.

Ana Grigore, reporter Observator: Nu trebuie sa ai cunostinte in domeniu pentru a crea astfel de videoclipuri. Doar cu ajutorul tutorialelor de pe internet, sau a unor aplicații, oricine își poate schimba fata sau vocea, in doar câteva minute. Dovada este că de la începutul anului si pana acum, au fost create peste 500 de mii de videoclipuri, la nivel global.

George Tănase, actor: Pe cât de mult munceşti tu ca actor să înveţi un text, să imiţi o voce, să reproduci o replică a unui personaj ori deepfake-ul efectiv ţi-a generat faţa, a pus-o pe faţa ta şi s-a întâmplat totul pe loc.

În urmă cu un an, o elevă din Giurgiu a folosit deepfake pentru a-şi transforma colegul în actor de filme pentru adulţi. Băiatul a avut nevoie de consiliere psihologică după incident.

Bogdan-Gruia IVAN, Ministrul Digitalizării: Discutăm împreună cu colegii mei. Încercăm să preîntâmpinăm ceea ce va urma, să nu aibă un impact negativ asupra oamenilor.

În acest moment, există un proiect de lege împotriva tehnologiei deep fake. Glumele foto-video făcute de Inteligența Artificială ar putea fi amendate cu 200.000 de lei dacă nu sunt semnalate ca trucaje.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri politice » Iohannis şi Deca, subiect de glume pe TikTok, cu vocile imitate de AI. "Vom introduce păcănele în şcoli şi instructori"