Klaus Iohannis a solicitat discuţii în Consiliul European pe tema creşterii preţurilor la energie
Președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie. Iohannis a participat, joi, la o întâlnire în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE - Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia.
În cadrul videoconferinței, președintele Klaus Iohannis a solicitat discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie.
În acest context, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea identificării unor soluții europene comune, bine pregătite, pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni, scrie news.ro.
Președintele României a atras atenția asupra faptului că este nevoie de un efort comun al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru identificarea acestor măsuri care să vizeze, în principal, protejarea populației afectate de creșterile de prețuri ale energiei, precum și a mediului economic.
Guvernul are în plan compensarea facturilor la energie pentru 13 milioane de români
- Preţul lemnelor îi arde pe români la buzunar. Cât scoate o familie din portofel pentru a-şi asigura încălzirea...
- Guvernul a suplimentat bugetul Sănătăţii şi a aprobat prelungirea şomajului tehnic pentru părinţii cu copii...
- Cât de greu e să primeşti ajutor de la stat pentru facturile mărite la energie şi gaze: 14 pagini de complet,...
Guvernul are în plan compensarea facturilor la energie pentru 13 milioane de români, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, şi lucrează la o măsură de ajutor şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Este vorba de 5,172 de gospodării dintr-un total de 8 milioane. Dacă numărul este înmulţit cu 2,5 persoane care locuiesc într-o locuinţă, asta înseamnă 13 milioane de români, explică ministrul.
"Vorbim de consumatori la energei electrică care consumă între 30 kWh şi 200 de kWh lunar şi vorbim practic de 65% din populaţia României, punctele de alimentare din gospodăriile din România. La gaze naturale, vorbim între 100 şi 1.200 de metri cubi anual. Acolo putem să vorbim de la garsoniere până la locuinţe de 120 mp. Am plecat de la premisa că un consum mediu înseamnă, de regulă, un venit mediu. Pentru că dacă ne apucam să trimitem 13 milioane sau 5 milioane de familii să îşi aducă adeverinţa de venit, nu punem degeaba oamenii pe drumuri şi nu ne batem joc de români. De aceea am mers pe consum mediu şi mergând pe consum mediu, care de regulă este cu venit mediu, am ajuns la aceste tranşe de consum lunare. La gaze naturale sunt anuale", a spus ministrul Energiei.
Dacă un consumator depăşeşte acest consum mediu, după cinci luni se trage o linie şi se va face o regularizare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰