Meniu
Search
x

Klaus Iohannis, la deschiderea noului an școlar: Menținerea școlilor deschise, cu prezență fizică, depinde de fiecare dintre noi

Politicienii participă, luni, la festivităţile organizate la începutul anului şcolar. Preşedintele Klaus Iohannis merge la Liceul Tehnologic "Carol I" din comuna prahoveană Valea Doftanei. Premierul Florin Cîţu participă la ceremonia de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti.

De Redactia Observator la 13.09.2021, 12:43
Vezi și

”Menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Respectarea normelor sanitare și vaccinarea sunt esențiale”, a declarat președintele României la deschisderea noului an școlar la Liceul Tehnologic din Valea Doftanei.

"Mă bucur să observ că, din fericire, în comunitatea dvs. ideea de a învăța pe parcursul întregii vieți a trecut de la stadiul de slogan la realitate. (...) Cred că avem o singură șansă pentru ca toate școlile să se dezvolte: competiția pe bază de meritocrație, pe care doar un concurs o poate părăsi. În mod deosebit apreciez interesul școlii pentru robotică, domeniu în care România a obținut rezultate importante. (...) Prin PNRR există oportunitatea de a rezolva probleme amânate timp de decenii. E important să respectăm cu strictețe regulile sanitare pentru a avea un proces educațional relativ normal", a mai adăugat Klaus Iohannis. 

Redăm mai jos discursul integral al președintelui României, Klaus Iohannis:

"Mulțumesc elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru eforturile semnificative făcute în toată această perioadă dificilă, generată de pandemia de COVID-19. A trebuit să ne adaptăm cu toții cât se poate de repede și de bine pentru a continua procesul de educație, concomitent cu apărarea sănătății oamenilor.

Pe acelaşi subiect

Și în acest an, reînceperea anului școlar are loc, din păcate, tot sub spectrul pandemiei. Tocmai de aceea, menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale.

Stimați dascăli,

Am ales ca la deschiderea acestui an școlar să mă alătur comunității Liceului Tehnologic „Carol I”, pentru că apreciez eforturile dumneavoastră de a crește calitatea și relevanța procesului educațional.

Un factor cheie pentru a transforma o școală într-o adevărată comunitate educațională îl reprezintă și modul în care aceasta investește în formarea și motivarea profesorilor săi. Investiția în cariera didactică este, de altfel, un pilon important în proiectul „România Educată”.

Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială, într-o lume aflată într-o rapidă schimbare, este insuficientă.

Mă bucur să observ că, din fericire, în comunitatea dumneavoastră ideea de a învăța pe parcursul întregii vieți a trecut de la stadiul de slogan la practică. Salut faptul că profesorii de la Liceul Tehnologic „Carol I” au ocazia să participe la formări și schimburi de experiență cu parteneri din alte state europene.

Facilitarea accesului la programe de formare a cadrelor didactice contribuie, alături de investițiile în infrastructură și în dotări, la creșterea calității educației și la o experiență educațională mai bună pentru elevi. Odată cu finalizarea Raportului „România Educată”, mi-am asumat dezideratul de a susține un management educațional profesionist, bazat pe responsabilitate, capabil să dezvolte și să inoveze.

În acest an școlar, în care se organizează concursurile pentru ocuparea funcției de director în unitățile de învățământ, îmi doresc să identificăm acele insule de excelență, precum este liceul dumneavoastră. Ele sunt dovada clară că „omul sfințește locul” și că un management bun poate transforma o comunitate școlară.

De aceea, cred că avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație, pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura.

Vă felicit pe toți și, în mod special, pe doamna director pentru eforturile făcute în combaterea părăsirii timpurii a școlii, dotarea cu laboratoare funcționale și creșterea nivelului de digitalizare, atât la nivel de practici, cât și de dotări.

Aveți cluburi școlare de calitate, puneți accent pe zona de științe și tehnologie și derulați activități care pregătesc elevii pentru meseriile viitorului. În mod deosebit, apreciez interesul școlii pentru robotică, domeniu în care România înregistrează rezultate remarcabile în ultimii ani, în plan internațional. Sunteți un exemplu care arată că educația poate fi de calitate, fără a intra în coliziune cu obiectivele care privesc egalitatea de șanse a elevilor, indiferent de mediul din care provin.

Doamnelor și domnilor,

Vă asigur că voi rămâne un partener de nădejde al tuturor școlilor care își propun să ofere condiții mai bune de învățare, să promoveze excelența și echitatea, să pună elevul în centrul activității educaționale.

Prin implementarea Proiectului „România Educată” și cu sprijinul alocărilor record prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, avem de acum șansa unică de a transforma radical mediul școlar.

Există oportunitatea istorică de a realiza lucruri de amploare, amânate de decenii, precum dotarea laboratoarelor școlare, măsuri concrete pentru a preveni abandonul școlar, susținerea învățământului profesional dual sau digitalizarea administrației școlare.

Cu parteneriate solide, cu dedicare din partea cadrelor didactice, cu un management curajos și deschis spre modernizare și cu elevi pregătiți pentru viitor, școli precum cea în care ne aflăm astăzi vor contribui în mod decisiv la construirea României Educate, o țară în care accesul la învățământ de calitate este asigurat tuturor.

Dragi elevi,

Îmi doresc ca în noul an școlar, care debutează astăzi, să vă bucurați de tot ce este mai frumos în procesul educațional: să porniți în această aventură fascinantă a cunoașterii alături de dascălii voștri, să interacționați și să comunicați cât mai mult cu colegii.

În același timp, trebuie să fim cu toții conștienți că pandemia nu s-a încheiat. Este important să respectăm cu strictețe măsurile stabilite de autorități, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă. Prin efortul nostru colectiv, creștem șansele de a avea în acest an un proces educațional relativ normal pentru toți elevii. Sper, totodată, ca modelul Liceului Tehnologic „Carol I” și al altor școli similare să devină în anii următori un exemplu național și un imbold pentru comunitățile din întreaga țară. Vă doresc mult succes, sănătate și un nou an școlar foarte bun!"

Festivităţile legate de începerea noului an şcolar se pot desfăşura doar în aer liber, cu purtarea măştii de protecţie şi cu o durată de cel mult o oră şi jumătate.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, la ora 10:00, la ceremonia de deschidere a anului şcolar 2021-2022 la Liceul Tehnologic "Carol I” din comuna Valea Doftanei, judeţul Prahova. Tot aici participă la festivitate şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, premierul Florin Cîţu participă la ceremonia deschiderii noului an şcolar la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, la ora 13:30. La festivitate asistă şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, la deschiderea noului an școlar: Menținerea școlilor deschise, cu prezență fizică, depinde de fiecare dintre noi