Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: Prestațiile premierului Cîțu din ultimele săptămâni mi-au crescut șansele. Amânarea votului pe moţiune, profund neconstituţională

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că nu şi-a imaginat că premierul Cîţu "aruncă în aer coaliţia şi declanşează o criză politică gravă şi vom ajunge ca un partener să depună moţiune de cenzură". El consideră însă că votul la Congres nu depinde de acest factor, ci de evaluarea pe care delegaţii o fac candidaţilor. "(...) mai degrabă prestaţiile din ultimele 4-5 săptămâni ale contracandidatului meu mi-au crescut şansele de a recâştiga alegerile", susţine el.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 09.09.2021, 13:33

Ludovic Orban: Prestațiile premierului Cîțu din ultimele săptămâni mi-au crescut șansele
Ludovic Orban - Inquam Photos / Ilona Andrei

"Cine şi-a imaginat că premierul Cîţu aruncă în aer coaliţia şi declanşează o criză politică gravă şi vom ajunge ca un partener să depună moţiune de cenzură? Nu aveam de unde să ştiu", a declarat, joi, Ludovic Orban. El a continuat spunând că acest lucru nu afectează votul din Congresul PNL. "Votul la Congres nu depinde de acest factor, depinde de modul în care delegaţii vor evalua candidaţii şi mai degrabă prestaţiile din ultimele 4-5 săptămâni ale contracandidatului meu mi-au crescut şansele de a recâştiga alegerile", a punctat Orban, potrivit news.ro.

El a reiterat că nu doreşte înţelegeri cu PSD. "Nu voi accepta niciodată nicio înţelegere nici pe faţă, nici pe sub masă cu PSD. Cariera mea arată că, dacă eşti consevent cu idelile liberale, nu poţi face compromis cu un partid care a ţinut România pe loc, ne-a făcut praf imaginea pe plan internaţional. Dacă există colegi care vor o astfel de înţelegere...", a declarat liderul PNL.

Ludovic Orban a afirmat că nu vrea să creadă că poziţionarea de joi a PSD este "dictată de discuţii avute de colegii mei şi PSD". "Poziţionarea PSD, bat toba că depun moţiune de cenzură de luni de zile, dau declaraţii înfiorătoare despre coaliţie, ei spun că cel mai mare rău e Guvernul Cîţu, ei amână dezbaterea pe moţiune. E ceva de Kafka", a susţinut el. Orban a menţionat că mai trebuie să îşi prezinte moţiunea cu care candidează la şefia PNL în 20 de judeţe, astfel că îşi va delega atribuţiile.

Orban: Decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moţiunii, profund neconstituţională. Invocarea conflictului juridic de natură constituţională nu poate opri moţiunea 

Pe acelaşi subiect

Decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moţiunii de cenzură este profund neconstituţională, a spus preşedintele Camerei Ludovic Orban, adăugând că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională nu poate să oprească moţiunea de cenzură

”Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juriic de natură consttiutţională declanşat de Guvernul României prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară şi limpede - am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentruc ă doresc să se dezbată moţiunea de cenzură  mai repede, ci pentru că această propunere şi această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban.

El a adăugat că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională nu poate să oprească moţiunea de cenzură, făcând referire la o decizie CCR din 2020. ”Dacă cineva avea răbdare, măcar colegii mei mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020 şi ar fi ştiut din decizia CCR că invocarea declanşării conflictuilui juridic între Guvern şi Parlament nu poate opri moţiunea. În august 2020, ca premier, când PSD a iniţiat moţioune de cenzură, am invocat un conflict juridic. În decizia CCR, care a constatat  că nu există conflict, a spus că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moţiunii de cenzură. A fost o decizie a CCR împotriva unui conflict juridic declanşat ca premier, a spus că Parlamentul a procedat corect, constituţional prin derularea procedurii moţiounii de cenzură”, a afirmat Orban.

El a susţinut că blocarea derulării procedurilor aferente moţiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituţiei. ”Eu sincer nu îi înţeleg pe colegii care au votat astăzi. (...) Există o altă decizie a CCR cu referite la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii până la dezbatere. Termenul este de trei zile de la citire. CCR spune că Parlamentul trebuie să dea dovadă de celeritate şi să nu apeleze la procrastinare, care înseamnă amânare de fapt. Sunt profund afectat de faptul că noi în convocarea plenului Camerelor reunite, am postat pe siteul Camerei şi Senatului o informare privind deciziile CCR şi orice membru al BPR le putea citi. Cei care au votat amânarea la calendele greceşti a moţiunii de cenzură au făcut-o propria răspundere. Am pus la dispoziţie toată jurisprudenţa CCR”, a precizat preşedintele Camerei.

Ludovic Orban: Poziţionarea PSD e foarte ciudată

Orban consideră că PSD se comportă în continuare ca un adversar al statului de drept. ”Nu se mai poate prezenta în ochii cetăţenilor, ca un partid de opoziţie. E comportament absurd, antidemocratic şi unul perfid faţă de cetăţeni pentru că poziţionarea PSD e foarte ciudată. Nu a apelat la astfel de tertitpuri nici măcar pentru a-şi apăra guvernele PSD”, a adăugat el.

Ludovic Orban a precizat că  o decizie a BPR nu poate face obiectul unei sesizări la CCR. Poate face obiectul unei sesizări o hotărâre a Parlamentului.  ”Plenul este suveran şi este cel care va decide. Nu cer nimic. Nu am putut vota împotriva colegilor din PNL, am avut această poziţie în care spun că sunt prezent, dar nu votez. Nu pot vota o propunere neconstituţională, dar nici împotriva colegilor mei. M-aş fi bucurat ca reprezentanţii PNL să voteze cum am votat eu. Nu cunosc motivul real pentru amânare, nu ştiu dacă istoria îl va afla, dar se pot face multe presupuneri.”, a explicat liderul liberal.

"E amuzant şi trist pentru colegii mei înfiebântaţi că ieri hotărăsc una, iar astăzi s-au sucit cu 180 de grade. E ceva de noaptea minţii. Sunt fericit că nu am participat la aceste întruniri şi nu am girat cu credibilitatea mea asemenea chestii neserioase care îi discreditează pe colegii mei mai înfierbântaţi care au luat decizii nestatutare. Niciun membru PNL nu e obligat să respecte deciziile partidului care nu respectă Constituţia. Participarea parlamentarilor nu e una facultativă, este obligatorie. La Cameră, pentru cei care absentează nemotivat aplicăm sancţiuni pecuniare", a adăugat el.

Birourile Permanente reunite au decis că moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moţiunea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cine e responsabil în cazul elevului violat de 2 ori la şcoală?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban: Prestațiile premierului Cîțu din ultimele săptămâni mi-au crescut șansele. Amânarea votului pe moţiune, profund neconstituţională