Antena Meniu Search
x

Video Moţiunea de cenzură a fost citită în Parlament, după o ceartă ca pe maidan. PSD a votat cot la cot cu PNL

Circ fără precedent în Parlament! Spiritele s-au încins la citirea moţiunii de cenzură anti-Cîţu din plenul Camerei Deputaţilor până în punctul în care mai era puţin şi se scoteau mănuşile de box. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a fost evacuat, la propriu, de la prezidiu. Aleşii AUR i-au tras scaunul de sub el şi în jigniri l-au escortat înapoi în banca lui.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 09.09.2021, 19:57

Vezi și

Ca pe maidan. Doar că tragi-comedia are loc chiar în plenul Camerei Deputaţilor, cu actori principali aleşii noştri, bine recompensaţi pentru a-şi dedica viaţa serviciului public. Azi au servit doar interesul de partid. Şi n-au avut nicio jenă să facă circ ca să-şi impună punctul de vedere. 

A fost picătura care a umplut paharul pentru USRPLUS şi AUR. Au cerut modificarea ordinii de zi ca să bage şi votul pe moţiune. Vicepreşedintele Florin Roman, care s-a erijat în preşedinte de şedinţă după ce Ludovic Orban i-a delegat atribuţiile, s-a opus. Aliaţii de conjunctură, USRPLUS şi AUR, s-au repliat rapid. Au tras, la propriu, scaunul de sub el, iar când deputatul PNL s-a agăţat copilăreşte de microfon, i l-au smuls din mână şi aproape că l-au luat pe sus. 

USRPLUS şi AUR au mizat pe faptul că era şi preşedinta Senatului, Anca Dragu, la plen, care putea conduce şedinţa. Doar că nici aşa n-a ieşit cum au vrut ei. PSD a votat cot la cot cu PNL şi moţiunea tot nu se votează. Doar s-a citit azi. Premierul şi miniştrii cu care a mai rămas au zis pas. 

După ce au terminat circul, au început cu ameninţările. Cei de la AUR şi Florin Roman se ameninţă reciproc cu plângeri penale. Iar la final, victoria e tot a taberei pro-Cîţu. Abia după decizia Curţii Constituţionale vor avea loc dezbaterea şi votul. 

Pe acelaşi subiect

Filmul evenimentelor din Parlamentul României

UPDATE ora 16:50: Moţiunea de cenzură a fost citită în Plen. Deputatul Bogdan Rodeanu a citit textul moţiunii de cenzură. Deputatul PSD Alfred Simonis i-a atras atenţia să respecte formulele de adresare exacte din document.

După citirea moţiunii de cenzură, liderul AUR George Simion a solicitat preşedinţilor celor două camere să convoace şedinţa comună marţi, 14 septembrie, de la ora 16.0 pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat şedinţa închisă, spunând că se va consulta cu preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE ora 16:20: Şedinţa celor două camere ale Parlamentului în care urmează să fie citită moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început, fiind anunţată prezenţa a 269 de parlamentari.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL) nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat cu scandal să plece de la tribună. Şedinţa de plen este condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Florin Roman a fost acuzat că el conduce în mod abuziv şedinţa, întrucât preşedinte de şedinţă ar trebui să fie unul dintre preşedinţii Senatului sau Camerei Deputaţilor. Deputatul USR PLUS Ionuţ Moşteanu a declarat că Roman nu avea niciun drept să conducă şedinţa dacă Anca Dragu e la pupitru.

La presiunile parlamentarilor AUR, Roman nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind îndepărtat. Liderul AUR, George Simion, l-a acuzat de uzurpare de calităţi oficiale, iar parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule!". Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a numit huligani pe parlamentarii AUR care au intervenit determinând cu scandal plecarea lui Florin Roman de la Tribună.

Votul pe moţiunea de cenzură, amânat

Surpriză de proporţii în şedinţa Birourilor Permanente Reunite pe calendarul moţiunii. După ce zile în şir s-a tot amânat programul, astăzi, s-a decis ca votul pe moţiune să fie amânat, mai exact după ce Curtea Constituțională se pronunță pe sesizarea făcută de Guvern. Asta înseamnă cel puţin după jumătatea lunii, exact ce-şi doreau liberalii. Între timp, a început Plenul reunit al Parlamentului, unde va fi citită moţiunea de cenzură: 

UPDATE 13.00 Președintele Senatului: UDMR a propus amânarea dezbaterii și votului moțiunii până după decizia CCR. Această așteptare pentru decizia Curții nu este întemeiată în niciun articol în Constituție

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat, joi, că "tertipurile" au continuat astfel că, la propunerea UDMR, s-a votat amânarea dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură până după decizia Curţii Constituţionale. "Această aşteptare pentru decizia CCR nu are niciun fel de rost şi nu este întemeiată în niciun articol în Constituţie", a susţinut Dragu.

UPDATE 12:30  Ludovic Orban: Prestațiile premierului Cîțu din ultimele săptămâni mi-au crescut șansele. Amânarea votului pe moţiune, profund neconstituţională

Ludovic Orban, afirmă că nu şi-a imaginat că premierul Cîţu "aruncă în aer coaliţia şi declanşează o criză politică gravă şi vom ajunge ca un partener să depună moţiune de cenzură". El consideră însă că votul la Congres nu depinde de acest factor, ci de evaluarea pe care delegaţii o fac candidaţilor. "(...) mai degrabă prestaţiile din ultimele 4-5 săptămâni ale contracandidatului meu mi-au crescut şansele de a recâştiga alegerile", susţine preşedintele PNL.

UPDATE 12:00  Ionuţ Moşteanu: Astăzi am asistat la actul de naştere al USL 2. Ciolacu îl ţine pe Cîțu pe perfuzii politice la Palatul Victoria

Purtătorul de cuvânt al USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu, consideră că parlamentarii PNL şi PSD au "votat împreună pentru siluirea Constituţiei" atunci când au decis ca moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS şi AUR să fie votată după ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la sesizarea depusă de Guvern. "În continuare, Marcel Ciolacu îi ţine spatele lui Cîţu şi îl ţine pe perfuzii politice, dacă pot să spun aşa, la Palatul Victoria”, afirmă parlamentarul USR-PLUS.

UPDATE 11:00  Ciolacu, despre moţiunea de cenzură: E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD

Marcel Ciolacu, spune că "este normal" ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale. "PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a susţinut preşedintele PSD.

UPDATE 10:50 - Moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR urmează să fie citită joi la ora 16.00, în ședința plenului reunit al Parlamentului, așa cum au convocat inițial președinții celor două Camere Anca Dragu și respectiv, Ludovic Orban.  Dezbaterea și votul vor avea loc după decizia CCR asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern - Parlament privind moţiunea.

UPDATE 9:39 - Social-democrații vor participa, joi, la ședința Birourilor Permanente unde se decide un calendar al moțiunii de cenzură.

UPDATE 9:20 - Surse politice au declarat pentru Observator că liberalii  vor propune, în cadrul Biroului Politic al PNL, ca moţiunea să fie votată în 1 octombrie, adică după Congresul formaţiunii din 25 septembrie.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au convocat, pentru joi, la ora 10.00, a cincea şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”. Primele patru şedinţe în care ar fi trebuit aprobat calendarul moţiunii de cenzură au fost suspendate din lipsă de cvorum. Mai mult, liberalii din tabăra Cîţu au propus amânarea cu două săptămâni a dezbaterii moţiunii de cenzură sub pretextul verificării semnăturilor de susţinere a acesteia. Blocarea moţiunii a fost posibilă cu largul concurs al PSD, partid ai cărui membri au părăsit şedinţele BPR, lăsându-le fără cvorum. 

Moţiunea de cenzură va fi citită joi în Parlament

Anca Dragu şi Ludovic Orban au convocat plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ora 16.00, pentru citirea moţiunii de cenzură, însă Ludovic Orban a precizat că nu este regulamentar ca preşedinţii celor două Camere să stabilească ordinea de zi a Plenului, acest lucru fiind atributul Birourilor Permanente Reunite. În schimb, Orban a afirmat că, odată convocat Plenul, şedinţa va avea loc.  

"Am luat decizia de a convoca plenul Camerelor reunite împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei", a afirmat Orban.

El a spus că prevederile constituţionale şi prevederile regulamentului celor două Camere sunt "foarte clare" în ceea ce priveşte procedurile odată cu depunerea moţiunii de cenzură. Orban a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura. "Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...), plenul este suveran", a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Patru şedinţe ale BPR fără cvorum

Moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!" a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate până acum de trei ori, vineri searasâmbătă şi luni, însă de fiecare dată moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută din lipsă de cvorum.

La şedinţa de luni, reprezentanţii PNL au introdus pe ordinea de zi şi o cerere pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, moment la care reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa. Cererea pentru analizarea semnăturilor a fost respinsă la vot, cu 9 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri, dintre care una chiar a preşedintelul PNL Ludovic Orban, care a explicat că nu poate accepta "o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens", pentru care nu a votat împotrivă doar pentru că fusese iniţiată de un coleg de-ai săi.

O nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a fost convocată pentru marţi. Indiferent de ceea ce se întâmplă acolo, Ludovic Orban va informa Guvernul despre depunerea unei moţiuni de cenzură, care în termen de cinci zile va fi dezbătută în Parlament. Nici această a patra şedinţă nu a avut cvorum.

Liberalii, mandatați să nu participe la plenul reunit

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS - AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.

În acelaşi timp, premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.  Liberalii intenţionează să nu participe la şedinţa de plen. În cadrul Biroului Politic al PNL programat pentru joi, la ora 09.00, liberalii iau în calcul să propună ca moţiunea să fie dezbătută şi votată în 1 octombrie, adică după Congresul formaţiunii din 25 septembrie.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Moţiunea de cenzură a fost citită în Parlament, după o ceartă ca pe maidan. PSD a votat cot la cot cu PNL