Cum încearcă ruşii să schimbe guvernul de la Chişinău: FSB a băgat zeci de milioane de dolari într-o rețea de politicieni pro-ruși și strategi
Serviciul de securitate al Rusiei încearcă să submineze guvernul pro-occidental din Republica Moldova. Mai multe documente obținute de serviciile de informațiile ucrainene și consultate de publicaţia americană The Washington Post arată modul în care Moscova continuă să manipuleze țările din Europa de Est.
După ce mii de protestatari au cerut luna trecută demisia Maiei Sandu, Ilan Șor omul din spatele protestelor, un oligarh acuzat că a furat un miliard de dolari şi care se află în exil în Israel, a fost felicitat de Moscova. Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe Ilan Șor numindu-l "un partener demn, pe termen lung” și chiar i-a oferit o afacere cu gaz ieftin, scrie publicația americană.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei l-a poreclit pe Şor "cel tânăr". Are 35 de ani şi este o piesă cheie în eforturile Kremlinului de a submina guvernul pro-european şi pro-occidental din Moldova, arată documentele obţinute de serviciile de informaţii moldoveneşti şi ucrainene.
Rusia plătește politicieni pro-ruși din Moldova cu zeci de milioane de dolari de la companiile de stat
FSB a băgat zeci de milioane de dolari, bani strânşi de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia, pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, asta arată documentele și mărturiile oficialilor moldoveni şi ucraineni citaţi de Washington Post.
- "Nu excludem să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la curent". Criză energetică istorică în R. Moldova
- Republica Moldova a interzis protestele care blochează drumurile publice. În weekend, cel mult 4 ore de manifestații
- Reacţia Chişinăului după ce Serghei Lavrov a avertizat Republica Moldova împotriva acţiunilor ce ar putea pune...
Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni mai multor organizații și unor cetăţeni ruşi sau moldoveni, inclusiv lui Ilan Şor. Explicaţia oficialilor americani? Ilan Şor "se coordonează cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și "primeşte ajutor din Rusia". În plus a colaborat cu entităţi din Moscova pentru "a submina" în iunie cerera Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.
Conflictul înghețat din Transnistria unde Moscova îi susţine pe separatişti de ani de zile este o frână în eforturile Moldovei de a se integra în UE. În primele luni ale războiului din Ucraina, guvernul Moldovei se temea că tancurile rusești vor trece şi peste granița sa, mai ales dacă portul Odessa din sudul Ucrainei, aflat la 65 de km distanță, urma să cadă.
Moscova a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a ajuta partidul lui Ilan Şor
Amenințarea militară s-a diminuat, dar a crescut tensiunea aprovizionării cu gaze naturale, mai ales după ce atacurilor aeriene asupra infrastructurii energetice din Ucraina au afectat şi Moldova. În contextul crizei energetice din R. Moldova se forțează o schimbare a conducerii politice.
La sfârșitul lunii septembrie, la conducerea principalelor două canale TV pro-ruse din Moldova a ajuns un apropiat al lui Şor, oferindu-i acestuia o platformă importantă pentru a promova o agendă aliniată cu Moscova şi propagandă rusă. Mai mult, o serie de comunicații interceptate arată că FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Şor.
Ba chiar, FSB a supravegheat o înțelegere prin care un oligarh rus a cumpărat unul dintre principalele active ale lui Şor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești. Partidul Şor trebuie să fie poziționat ca unul "al acțiunii concrete", populist "în adevăratul sens al cuvântului", un partid care "schimba viața oamenilor în bine", au scris strategii ruși într-un raport către FSB.
Şor a negat că ar fi primit vreodată sprijin de la Moscova sau de la serviciile de securitate ruse. Acuză guvernul pro-occidental de la Chişinău că a adus țara aproape de ceea ce el a spus numit "colaps economic". După ce a fost sancţionat de SUA, Şor a reacţionat spunând că asta reprezintă o "victorie" care arăta că președintele Republicii Moldova "s-a speriat de proteste şi a înţeles că zilele ei sunt numărate".
Oficialii moldoveni și americani se tem că eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova s-ar putea intensifica dacă Rusia va suferi pierderi noi în Ucraina. Moldova, care împreună cu Ucraina a primit în iunie statutul de ţară candidată la UE, este deosebit de vulnerabilă la presiunea rusă din cauza unei dependențe de aproape 100% de gazul rusesc. Preţurile şi de 5 ori mai mari au afectat puternic populația de 2,5 milioane de oameni, iar facturile la energie au ajuns la peste 60% din costul mediu de viață al unui moldovean.
"Ruşii sunt foarte stânjeniți de întreaga operațiune din Ucraina și au nevoie de succes undeva. Temerea mea este că Moldova este o țintă mai ușoară decât Ucraina. Deci, pentru un fel de reînarmare morală a societății ruse, ar putea folosi diferite instrumente în Moldova. Prima este cea economică." a spus Oleg Serebrian, viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰