Antena Meniu Search
x

Curtea Constituţională a decis că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege

Doar Parlamentul poate decide mandatele aleşilor locali, nu Guvernul - prin ordonanţă de urgenţă. Este decizia de astăzi a Curţii Constituţionale. Astfel, Legislativul trebuie să adopte o lege prin care să stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 03.06.2020, 22:10

Vezi și
  • Mandatele actuale ale aleșilor locali expiră pe 21 iunie.
  • Pandemia de coronavirus a obligat autoritățile să amâne alegerile locale.

Mandatele aleşilor locali expiră în 21 iunie. În mod normal, până la această dată am fi avut alegeri însă, din cauza pandemiei, scrutinul a fost amânat.

Dacă mandatele primarilor şi consilierilor nu sunt prelungite, atribuţiile lor sunt preluate de secretarul general al administraţiei teritoriale. Însă, parlamentarii spun că deja lucrează la un proiect de lege care va intra la vot săptămâna viitoare.

La pachet cu ordonanţa Guvernului, Curtea Constituțională a respins astăzi şi proiectul de lege al Parlamentului care prevedea că Legislativul decide data alegerilor locale. În prezent, Guvernul este cel care stabileşte ziua în care se organizează scrutinul prin hotărâre. 

Totuși, judecătorii fac precizarea că senatorii şi deputaţii sunt cei care trebuie să decidă dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică, adică de Parlament, sau prin hotărâre de Guvern. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri politice » Curtea Constituţională a decis că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege