Antena Meniu Search
x

„Marea împărțeală” a banilor de la Guvern. Ce primari câștigă fonduri din miliardul de lei distribuit de Cîțu; USR, PSD și „echipa Orban”, în tabăra pierzătorilor

Acuzat în timpul campaniei pentru președinția PNL că se folosește de programul PNDL-3 pentru a-și asigura șefia partidului, Florin Cîțu se pare că a găsit o altă formulă prin care să îi răsplătească pe cei care i-au fost alături și, totodată, să îi pedepsească pe reprezentanții locali ai partidelor care au votat moțiunea de cenzură sau pe cei din „tabăra Orban”.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.10.2021, 12:42

Florin Cîțu alături de susținătorii săi din campania pentru șefia PNL
Florin Cîțu este acuzat că a alocat fondurile astfel încât să îi răsplătească pe susținătorii săi din campania pentru șefia PNL - Hepta / Mediafax Foto / Eduard Vinatoru

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, prima în interimat, peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale. Banii vor merge către aproape toate primăriile şi consiliile judeţene care au depus cereri de finanțare. Spunem aproape pentru că din 41 de unități administrative conduse de primari USR, doar cinci au primit bani de la Guvern. Modul în care au fost împărțiți banii a fost numit „discreționar” de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a anunțat proteste ale primarilor și plângeri penale pe numele guvernanților care au semnat decizia, în timp ce Dan Barna, fostul lider al USR, a acuzat „nemernicia” lui Florin Cîțu „care a golit fondul de rezervă al Guvernului” și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin celor conduse de USR.

Conform unei analize G4Media, doar cinci primării conduse de USR au primit de la guvern sume cuprinse între 100.000 și 400.000 de lei și doar una dintre acestea este a unui oraș: Breaza. Primarii din Alba Iulia, Brașov, Bacău, Timișoara sau Cîmpulung Muscel nu au primit niciun ban, deși zeci de localități din județele respective au primit bani din partea guvernului. Nici primarii din București, Clotilde Armand (sectorul 1) sau Radu Mihaiu (sectorul 2) nu au primit vreun ban.

O analiză Europa Liberă arată că și PSD a fost defavorizat la împărțirea fondurilor. Localitățile conduse de social-democrați au primit aproximativ 25% dintre fondurile alocate, mult sub reprezentarea PSD la nivel național. Cei mai mulți bani au plecat către județele care l-au susținut pe Florin Cîțu la șefia PNL Suceva a primit 15 milioane de lei, iar Constanța 10 milioane de lei. De asemenea, județele Covasna, Harghita și Mureș, cu o puternică reprezentare a UDMR, se numără printre favorizate. Se remarcă și faptul că primăriile comunelor PSD au primit circa 50.000 de lei, în timp ce sumele pentru primăriile conduse de PNL sunt mult mai mari, unele ajungând și la 5.000.000 de lei. Piteștiul sau Bistrița Năsăud, conduse de primari PNL din tabăra Orban, au primit deloc sau foarte puțini bani.

Orașele și comunele care au primit cei mai mulți bani

Pe acelaşi subiect
  • Județul Alba: oraș Câmpeni - 1.000.000 de lei, Ocna Mureș - 5.000.000 de lei, comuna Ciugud - 1.000.000 de lei, comune Meteș - 1.000.000 de lei
  • Județ Bihor: oraș Săcueni - 1.150.000 de lei, oraș Valea lui Mihai - 1.300.000 de lei,
  • Județ Botoșani: oraș Flămânzi - 1.000.000 de lei
  • Județ Constanța: oraș Techirghiol - 5.000.000 de lei, comuna Ion Corvin - 5.000.000 de lei, comuna Mihail Kogălniceanu - 7.000.000 de lei, comuna Poarta Albă - 5.000.000 de lei
  • Județ Covasna: oraș Covasna - 1.500.000 de lei
  • Județul Dolj: comuna Călărași - 1.500.000 de lei
  • Județul Gorj: oraș Novaci, Rovinari, Turceni - fiecare câte 1.000.000 de lei
  • Județul Harghita: oraș Borsec - 1.330.000 de lei, comuna Ciumani 1.600.000 de lei, comuna Dealu - 1.000.000 de lei, comuna Ditrău - 1.000.000 de lei, comuna Joseni - 1.748.000 de lei, comuna Mugeni - 1.000.000 de lei,
  • Județ Hunedoara: oraș Petrila - 1.000.000 de lei,
  • Județ Ilfov: oraș Buftea și Măgurele, fiecare 1.000.000 de lei, comuna Găneasa, Periș și Snagov, fiecare 1.000.000 de lei
  • Județ Mehedinți: comuna Corcova - 1.100.000 de lei, comuna Șimian - 2.000.000 de lei
  • Județ Mureș: orașe: Iernut - 1.200.000 de lei, Miercurea Nirajului 1.000.000 de lei, Sângeorgiu de Pădure 1.000.000 de lei, Sovata - 1.000.000 de lei, Ungheni - 1.200.000 de lei
  • Județul Neamț: comuna Ceahlău - 2.500.000 de lei
  • Județ Olt: oraș Scornicești - 1.000.000 de lei
  • Județ Sălaj: oraș Șimleul Silvaniei - 1.000.000 de lei, comuna Crasna - 1.500.000 de lei, comuna Șărmășag - 1.500.000 de lei
  • Județ Sibiu: oraș Avrig - 1.000.000 de lei
  • Județ Timiș: comuna Dumbrava - 1.200.000 de lei
  • Județ Vaslui: oraș Negrești - 1.000.000 de lei

    Sursă: Romania.Europalibera.org

Unde vor ajunge banii din Fondul de rezervă al Guvernului

Banii vor merge către primării şi consilii judeţene, iar o parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor. Sumele ar trebui să suplinească deficitul unor localități care nu mai au surse de finanțare, au probleme cu banii pentru asistența socială sau asigurarea veniturilor pentru energia termică.

2.756 de administraţii locale din România au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării.   Astfel, 2.514 comune din România au primit o finanţare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 oraşe - 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocaţi pentru 48 de municipii.  

Fondurile acoperă necesarul de finanţare a autorităţilor publice locale, în funcţie de execuţia bugetară a acestora şi de necesităţi. ”Fondurile sunt necesare pentru finalizarea investiţiilor publice finanţate de stat sau din fonduri UE, precum şi pentru cheltuieli urgente ale autorităţilor publice locale”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

USR condamnă „marele jaf național orchestrat de Florin Cîțu”

După înființarea PNDL 3, marele jaf național orchestrat de Florin Cîțu continuă, transmite pe Facebook USR, care critică modalitatea de alocare a fondurilor pentru primării. „În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Dragnea”, potrivit USR.

Florin Cîțu a început marea împărțeală. Aseară (miercuri seara - n.r.), în ședința de guvern, premierul demis a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar. Este o nouă dovadă că acest om s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, iar acum repetă figura: se folosește de banii din fondul de rezervă pentru a rămâne la Palatul Victoria. Florin Cîțu acționează fără scrupule și fără nicio urmă de responsabilitate, aruncând în stânga și-n dreapta cu bani publici”, transmit reprezentanții USR pe Facebook.

La rândul său, Dan Barna, fostul lider al USR, l-a acuzat pe premier de „cinism și u nedisimulată ticăloșie”.

Nemernicia prin care Cîţu a golit fondul de rezervă al Guvernului şi l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puţin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Barna într-o postare pe Facebook. 

El afirmă că, astfel, premierul s-a răzbunat pe sute de mii de cetăţeni, doar pentru că nu a fost susţinut în Parlament. ”Să te răzbuni pe nişte sute de mii de cetăţenii ai României pentru că nu mai ai susţinere în Parlament arată nu doar cinism ci şi o nedisimulată ticăloşie”, mai spune Barna. 

PSD amenință cu proteste și plângeri penale

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va depune plângere penală pe numele demnitarilor implicați în decizia Guvernului de a acorda peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă, pentru proiectele locale. Liderul PSD spune că banii au fost alocați "discreționar".

Marcel Ciolacu îl acuză pe Florin Cîțu că și-a plătit funcția de președinte al Partidului Național Liberal cu bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului, după ce peste 1 miliard de lei au fost alocați de Guvern aseară către administrațiile locale. Deși o parte din acești bani au ajuns și la primarii PSD, liderul formațiunii social-democrate atrage atenția că sumele sunt alocate discreționar și că peste 80% din bani merg către comunitățile conduse de primari PNL sau UDMR.

În plus, mai mulţi primari PSD din judeţul Galaţi vor protesta începând cu ora 13.00, în faţa Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul Cîţu a alocat prea puţini bani primăriilor pe care le conduc. 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Ştefan Radu Oprea îi acuză pe premierul interimar Florin Cîţu şi pe ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu că ”au plătit aseară preţul pentru votul primarilor PNL la Congresul care i-a ales în funcţii înalte”.

”Cîţule, penal ai fost, penal ai rămas! Cîţu şi Vlăşceanu au plătit aseară preţul pentru votul primarilor PNL la Congresul care i-a ales în funcţii înalte. Fapta penală este acum consumată. Cercul însă se va închide cu plângerile penale pe care PSD le va face celor care au condamnat mai mult de jumătate din comunităţile locale ale României la frig şi întuneric”, spune Ştefan Radu Oprea, într-o postare pe Facebook. 

Potrivit reprezentantului PSD, HG-ul infam alocă de 8 - 10 ori mai puţin bani comunităţilor conduse de primari PSD, decât localităţilor PNL.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » „Marea împărțeală” a banilor de la Guvern. Ce primari câștigă fonduri din miliardul de lei distribuit de Cîțu; USR, PSD și „echipa Orban”, în tabăra pierzătorilor