Antena Meniu Search
x

Update Scandal între PNL și USR-PLUS din cauza programului ”Anghel Saligny”, de 50 de miliarde de lei. Şedinţa de Guvern s-a încheiat, fără a fi adoptată ordonanţa de urgenţă

Ședința de Guvern convocată pentru această seară, care a stat la baza tensionării relațiilor dintre PNL și USRPLUS s-a încheiat în jurul orei 21:00, având, după toate aparențele, o durată de numai câteva minute. Şedinţa de Guvern s-a încheiat, fără a fi adoptată ordonanţa de urgenţă.

de Redactia Observator

la 01.09.2021, 21:40

Pauză în ședința de guvern. USR-PLUS îi cere lui Cîțu să scoată de pe ordinea de zi controversatul programul „Anghel Saligny”
Dan Barna și Florin Citu în sedintă de uvern - Inquam Photos / Ilona Andrei

UPDATE Şedinţa de Guvern s-a încheiat, fără a fi adoptată ordonanţa de urgenţă.

UPDATE Secretarii de stat ai miniștrilor USRPLUS ar fi fost somați de premierul Florin Cîțu să participe la ședința de Guvern de miercuri seara, potrivit unor surse din cadrul USRPLUS. „Secretarii de stat ai miniștrilor USR sunt amenințați de Cîțu dacă nu se prezintă la ședința de guvern. Este ilegal, nu au ordin de delegare, este uzurpare de calități și uz de fals, ministrul este unicul reprezentant legal”, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul USRPLUS.

UPDATE: Co-președinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat, cu o oră înainte de reluarea ședinței de Guvern suspendate de dimineață, că nu vor participa și convoacă, pentru joi, ședința Coaliției, după scandalul legat de programul „Anghel Saligny”.

Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe o perioadă de minim 6 ani. Pentru că nu există o decizie în coaliție în cazul programului „Anghel Saligny”, sedința de guvern a luat inițial o pauză pentru ca premierul să discute problema cu Dan Barna și Kelemen Hunor, iar ulterior a fost suspendată.

Pe acelaşi subiect

Conform informaţiilor pe surse obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi, Dan Barna i-ar fi transmis lui Florin Cîţu că dacă trece OUG cu PNDL3, va merge la grup şi va propune depunerea unei moţiuni de cenzură.  Potrivit aceloraşi surse, premierul Florin Cîţu i-ar fi replicat liderului USR că nu crede că va face acest lucru.

PNDL3 ar putea fi adoptat prin OUG

PNDL3 nu are avize de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Justiției, Ministerul Economiei, dar nici de la CES sau Consiliu Legislativ. USR a condiționat proiectul ”Anghel Saligny” de desființarea SIIJ, unde UDMR nu este de acord cu forma Ministerului Justiției. USR caută solutii să blocheze proiectul PNDL3 în timp ce Florin Cițu le-a promis primarilor că-l adoptă. Codul administrativ i-ar permite premierului să adopte OUG cu PNDL3, dar fără avize nu se poate publica în Monitorul Oficial. Sedința de Guvern a fost suspendată și va fi reluată la ora 19.00. Înainte este posibil să fie ședintă de coaliție.

Premierul a declarat luni, că nu există niciun fel de dezbatere legată de PNDL3, întrucât a fost de acord cu toate propunerile colegilor de coaliţie. ”În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri”, a afirmat premierul, precizând că programul este în circuitul de avizare.  

Şedinţa de Guvern a fost supendată temporar miercuri după ce premierul Florin cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul Anghel Saligny dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, ceea ce a provocat nemulţumirea USR PLUS. Premierul Florin Cîţu a afirmat că proiectul legat de programul Anghel Saligny va trece şi nu au fost discuţii în şedinţa Executivului în care Dan Barna să fi ameninţat cu ieşirea USR PLUS de la guvernare.

Cîţu, despre programul Anghel Saligny: Acest proiect va trece. Am întrebat SG dacă procedurile de avizare au fost respectate şi au fost. USR PLUS nu a ameninţat în şedinţa Executivului că iese de la guvernare

„Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedura. Eu vă spun că ce facem legal. Eu nu mă uit pe avize. Dacă există un dubiu undeva întrebăm Secretariatul General şi Ministerul Dezvoltării. Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile de avizare au fost respectate şi au fost. Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanţe cu observaţii care este acum procesat. Va veni la ora 19.00”, a afirmat miercuri Florin Cîţu, întrebat dacă proiectul are avizul Ministerului Justiţiei, potrivit news.ro.

Întrebat dacă USR PLUS a ameninţat că iese de la guvernare, premierul a răspuns: „Acum două zile ştiu că au luat o decizie să nu iasă de la guvernare. În şedinţă nu s-a întâmplat acest lucru”. Chestionat în continuare daca vicepremierul Dan Barna a vorbit despre ieşirea de la guvernare a USR PLUS, Cîţu a replicat: „Eu nu spun din discuţiile pe care le am cu partenerii mei de coaliţie”.

„Eu vă spun că nu a fost acest lucru în şedinţa de Guvern. În şedinţă n-am primit ameninţări de la Dan Barna. E vorba despre un proiect care dezvoltă România şi care a primit observaţiile USR PLUS. Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile legale şi avizele sigur va trece astăzi. Eu nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcţie şi să nu respecte ceea ce are de făcut. Îi aştept pe colegii mei să facem reforme la Guvern”, a completat prim-ministrul.

Lider USR PLUS: Partidul este furios şi Dan Barna a vorbit având susţinerea solidă a conducerii - surse News.ro

Liderii USR PLUS acuză PNL şi în special pe premierul Florin Cîţu de încălcarea protocolului de funcţionare a coaliţiei, care prevede că agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, a precizat surse din conducerea USR PLUS pentru News.ro.  ”Este o încălcare flagrantă a protocolului, unde am agreat o procedură consensuală de stabilire a agendei guvernului. Partidul este furios şi Dan Barna a vorbit având susţinerea solidă a conducerii”, a precizat pentru News.ro unul dintre liderii USR PLUS.

Orban, despre adoptarea programului Anghel Saligny: Sper că motivul adoptării să fie pentru scopul real pentru care eu m-am luptat de atâta timp şi anume pentru dezvoltarea comunităţilor locale

Ludovic Orban a afirmat, întrebat despre scandalul din Guvern cu privire la proiectul care vizează programul de investiţii Anghel Saligny, că speră ca motivul real pentru adoptare să fie dezvoltarea comunităţilor locale şi nu contextul apropierii Congresului PNL, unde candidează şi premierul Florin Cîţu pentru funcţia de lider al partidului. Preşedintele liberalilor a mai precizat că este adeptul „dialogului şi găsirii unor soluţii care să fie împărtăşite de toată coaliţia”. „În prevederile legale sigur că există nişte termene pentru exprimarea avizului”, a afirmat Ludovic Orban, citat de news.ro.

Întrebat dacă în perioada în care era premier a fost adoptat vreodată un proiect de OUG care nu avea toate avizele de la ministere, liderul PNL a răspuns: „Nu. Noi înainte de adoptare întotdeauna avem negocieri pentru obţinerea avizelor. Premierul e cel care ia decizia până la urmă, dar sigur eu am condus un Guvern monocolor, acum suntem intr-un Guvern de coaliţie”.

El a mai explicat că procedura de avizare a proiectelor Guvernului este una mai complexă. „Procedura de avizare e mai complexă. Trebuie să faci o analiză a actelor normative, o analiză din punct de vedere constituţional şi departamentul ajunge să semneze avizul. Eu voi face tot ce este posibil pentru a menţine această coaliţie şi pentru a adopta acest program de investiţii pentur comunităţile locale, pentru a desfiinţa SIIJ şi elimina pensiile speciale”.

Orban a adăugat că e posibil să fie adoptat proiectul privind programul Anghel Saligny dacă îndeplineşte condiţiile legale şi acordul coaliţiei. „Eu sunt adeptul dialogului şi găsirii unor soluţii care să fie împărtăşite de toată coaliţia. Sper că motivul adoptării acestui proiect se face pentru scopul real pentru care eu m-am luptat de atâta timp şi anume pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Dacă îndeplineşte condiţiile legale şi o facem cu acordul partenerilor de coaliţie, poate fi adoptat”, a conchis Ludovic Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Scandal între PNL și USR-PLUS din cauza programului ”Anghel Saligny”, de 50 de miliarde de lei. Şedinţa de Guvern s-a încheiat, fără a fi adoptată ordonanţa de urgenţă