Antena Meniu Search
x

Video Pensii mai mici şi mai rare. Propunerile Băncii Mondiale pentru reforma pensiilor speciale

Pensiile speciale vor fi mai mici si mai rare. Eterna discuţie privind veniturile privilegiate ale unor categorii de români este pe cale să fie tranşată nu de guvernanţii nostri, cum poate ar fi normal, ci de Banca Mondială.

de Redactia Observator

la 27.10.2022, 16:35

Vezi și

Instituţia financiară a transmis Guvernului de la Bucureşti un proiect de reformă. În primul rând, vârsta de pensionare va creşte. Acum, poliţiştii şi militarii pot ieşi la pensie şi la 45 de ani. Treptat se va ajunge la plafonul din sistemul public, în prezent de 65 de ani. Şi valoarea pensiilor speciale va fi limitată. Banca Mondială recomandă ca pensia să nu depăşească 65% din venitul BRUT, faţă de 80% cât este în prezent. Practic, pensia NU mai poate depăşi venitul NET.

Însă aceste restricţii nu se vor aplica tuturor. Şi asta pentru că pensiile militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor serviciilor secrete NU sunt considerate speciale. Aşa că primii afectaţi vor fi magistraţii şi personalul auxiliar din justiţie, acolo unde pensia specială medie este de 19.000 de lei, adică cea mai mare din sistem. Vor câştiga mai puţin şi piloţii şi personalul aeronautic, care primesc după pensionare, în medie. 11.000 de lei. Nu vor scăpa de tăieri nici diplomaţii, funcţionarii din Parlament sau personalul Curţii de Conturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că va intra România în Schengen şi cu graniţele terestre până la finalul anului?

Observator » Stiri politice » Pensii mai mici şi mai rare. Propunerile Băncii Mondiale pentru reforma pensiilor speciale