DOCUMENT. Proiectul România Educată a fost publicat. Klaus Iohannis: Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri

De Redactia Observator.
Publicat: 14.07.2021, 13:53.
Actualizat: 14.07.2021, 21:23

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de Guvern de miercuri, la care Executivul îşi va asuma, prin memorandum, proiectul „România Educată”. Preşeedintele a apreciat că ”este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei”. La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că se bucură că în mandatul său este asumat acest proiect.

Update 13.00: Klaus Iohannis a ajuns la Guvern unde a fost întâmpinat de premierul Florin Cîțu. Seful statului conduce ședinta de Guvern. ”Este o zi foarte importantă pentru educație. Reforma este obligatorie dacă vrem educație de calitate. 3,6 miliarde de euro din PNRR merg spre Educație.” a spus Iohannis în deschiderea ședinței.

”Este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată. (...) Sunt convins că veţi depune toate eforturile pentru a schimba în bine învăţământul românesc”, a declarat preşedintele, în debutul şedinţei de Guvern.

”Avem toate premisele pentru a prioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie (...) O ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, „România Educată” propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste. Dintre ţintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare”, a mai afirmat şeful statului.

Acesta a afirmat că este foarte apropiat de acest proiect. ”Proiectul „România Educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral. Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe. Sunt convins că implicarea Executivului va face posibilă operaţionalizarea Proiectului „România Educată” într-o manieră predictibilă şi eficientă. Este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare (...) Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă”, a mai declarat preşedintele.

Citește și:

La rândul său, premierul Florin Cîţu a afirmat că este nevoie de reformă. ”Mă bucur că în mandatul Guvernului pe care îl conduc aprobăm acest Memorandum. Este nevoie de reformă şi investim în viitor. Datoria noastră este faţă de societate, de studenţi, inclusiv de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze solide. Trebuie să aducem îmbunătăţiri pentru fiecare elev şi profesor, indiferent din mediul din care provine. Trebuie să investim cu învăţământul dual. Vreau să salut ţintele din acest proiect”.

Totodată, preşedinţia a făcut public raportul Proiectul „România Educată” care poate fi consultat la finalul acestui articol. Premierul Florin Cîţu a anunţat că şeful statului va participa azi la şedinţa în care guvenrul își va asuma proiectul România Educată.

Țintele asumate de Guvern prin proiectul România Educată

Dintre țintele asumate în cadrul documentului, amintim următoarele, propuse pentru orizontul de timp 2025-2030:

• 30% dintre copiii de până în 3 ani participă la educație antepreșcolară;
• 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta pentru înscrierea obligatorie la școala primară participă la îngrijire timpurie și educație;
• scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%;
• asigurarea unui consilier în carieră la cel mult 500 de elevi;
• reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional astfel încât să ajungă la cel mult 20%;
• până în 2030, proporția tinerilor în vârstă de 15 ani cu competențe scăzute la citire, matematică și științe, conform metodologiei testelor PISA, va scădea, ajungând sub 15%;
• proporția elevilor de clasa a opta cu competențe scăzute în domeniul informatic ar trebui să fie sub 15%;
• creșterea ratei de angajare a absolvenților de învățământ profesional, până la 80% în primul an după absolvire;
• formarea a 15.000 de cadre didactice din învățământul primar și a 40.000 din învățământul gimnazial pentru aplicarea noului curriculum centrat pe competențe;
• minimum 30% din totalul cursurilor din învățământul superior sunt opționale;
• 20% dintre absolvenții de învățământ superior - licență șimaster - vor participa la programe de mobilitate externă;
• minimum 40% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani vor fi absolvenți de studii superioare;
• creșterea finanțării educației pentru atingerea unui procent minim din cheltuiala publică, corelat cu media alocărilor pentru educație în statele membre ale UE.

După ce preşedintele Klaus Iohannis a finalizat consultările pe tema acestui proiect, a anunţat că Guvernul îşi va asuma proiectul printr-un memorandum, potrivit news.ro.

"În urma discuţiilor din aceste zile, au reieşit o serie de lucruri importante. În primul rând, Coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi chiar săptămâna viitoare Guvernul României îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acţiune, cu responsabili şi termene, pentru implementare. Am apreciat, totodată, deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziţie, pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului.

Educaţia trebuie să fie baza noastră comună de construcţie şi să nu mai aibă culoare politică. Românii aşteaptă consens pe astfel de teme esenţiale pentru viitorul ţării noastre şi, din păcate, ceea ce am văzut de prea mulţi ani au fost lupte politice sterile, care au afectat inclusiv educaţia. Nu mai putem continua aşa, dacă vrem ca România să avanseze şi să se dezvolte. Aşadar, în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă a sistemului de educaţie şi, prin această asumare, poate reda încrederea românilor în aleşii săi
”, afirma şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută miercurea trecută la Palatul Cotroceni.

Articolul 87 din Constituţie prevede că "preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii" şi că "preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".

Schimbările majore în educaţie propuse de proiectul România Educată

Clasele primare și gimnaziale rămân cum le știm. După Evaluarea Naţională de la clasa a opta, e posibil să mai apară un examen pentru elevi. Admiterea la liceu. Iar marea schimbare vine la liceu, unde elevii vor avea de ales între un liceu - teoretic, vocaţional sau profesional.

Elevii se vor putea transfera de la un liceu la altul, în cazul în care nu se regăsesc pe unul dintre domenii. După patru ani de studiu, urmează examenul de Bacalaureat. Va fi un examen obligatoriu, care va evalua capacitatea adolescentului de a se descurcă în societate.

Iar speranţa pentru o Românie Educată arată cam aşa: 2.500 de şcoli care vor fi sprijinite pentru reducerea abandonului şcolar; dotarea a 10 mii de cabinete şcolare; mobilarea a 75 de mii de săli de clasă; construirea a 250 de creşe; înfiinţarea a 10 centre de învăţământ dual. Și o reţea de şcoli verzi.

Raportul România Educată by Alexandru Badea on Scribd

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.