Schimbări importante anunţate de Klaus Iohannis, prin proiectul "România educată": vor exista trei tipuri de licee şi se modifică Bacalaureatul
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare Guvernul îşi va asuma prin memorandum ţintele şi obiectivele proiectului „România Educată”. El a adăugat că va fi înfiinţat şi un grup de lucru transpartinic care se va ocupa cu aspectele cadrului legislativ în vederea implementării proiectului.
„Am avut în ultimele trei zile la Palatul Cotroceni ultimele consultări privind România Educată şi trecerea la implementare. În urma discuţiilor din aceste zile au reieşit o serie de lucruri importante. În primul rând, coaliţia de guvernare şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi chiar săptămâna viitoare Guvernul României îşi va asuma, prin memorandum, ţintele şi obiectivele României Educate, urmând să stabilească un plan clar de acţiune, cu responsabili şi termene pentru implementare. Educaţia trebuie să fie baza comună de construcţie şi să nu mai aibă culoare politică. În cel mai scurt timp se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ pentru implementarea proiectului”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.
Şeful statului a avut consultări în utlimele trei zile cu liderii coaliţiei, cu parlamentari şi alte organizaţii pe marginea proiectului „România Educată”.
România Educată. De unde vin banii
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că finanţarea proiectului "România Educată" va fi susţinută şi prin intermediul PNRR, dar şi cu ajutorul altor fonduri europene.
- "România Educată", proiectul care vizează în special modificarea învățământului liceal. Între timp, 42 de...
- Deputaţii amână discuţiile privind educaţia sexuală în şcoli: USR şi Klaus Iohannis şi-ar dori să fie o...
- România Educată. Examen de admitere la licee cu cerere mare. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute,...
"Este momentul să trecem la implementarea proiectului şi să dăm întâietate sistemului de educaţie. Proiectul România Educată va fi susţinut cu 3,6 miliarde de euro din PNRR. Suplimentar, alte 400 de milioane de euro din alte fonduri europene vom asigura refacerea unor şcoli. Dezvoltăm educaţia timpurie, menţinem clasa pregătitoare, creştem autonomia şcolilor", a precizat Klaus Iohannis.
România Educată. Schimbări la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat
Klaus Iohannis a declarat că vor exista schimbări şi în ceea ce priveşte examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat.
"Evaluarea Naţională rămane principaul instrument de evaluare a claselor gimanziale. Vom avea trei tipuri de licee: teoteric, vocaţional şi profesional. Eliminăm birocraţia. Noul Bacalaureat va fi deschis tuturor şi bazat pe competenţe - îmi doresc un examen care să evaluaze corect capacitatea unui elev de a se descurca în societate. Un absolvent de liceu trebuie să poată înţelege probleme precum schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Colegiile terţiare non universitare pot funcţiona în universităţi dar făra rang de universitate. Nu se substituie învăţământului universitar. Certificarea la nivel de tehnician se cere şi este deschisă celor care nu au luat Bacalaureatul sau adulţilor care vor să avanseze. Nu oferă acces în învăţământul superior fără BAC.
Pe lângă aceste câteva elemente cheie, proiectul include şi o serie de ţinte concrete: scăderea ratei de părăsire timpurie, reducerea ratei de analfabetism sau creşterea competenţelor digitale de bază. O Românie puternică este o România educată", a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰