Antena Meniu Search
x

BREAKING NEWS: Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, audiată la ICCJ în această dimineaţă

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a venit miercuri la instanţa supremă pentru a fi audiată în calitate de martor în dosarul lui Mihail Vlasov, ea declarând că statutul de martor este normal într-o democraţie şi că va răspunde la toate întrebările pe care i le va pune instanţa.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a venit miercuri la instanţa supremă pentru a fi audiată în calitate de martor în dosarul lui Mihail Vlasov, ea declarând că statutul de martor este normal într-o democraţie şi că va răspunde la toate întrebările pe care i le va pune instanţa.

Alina Gorghiu a fost citată pentru a da declaraţii în calitate de martor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov este acuzat de intervenţii pentru promovarea în Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În acelaşi dosar, la termenul din 5 octombrie a fost audiat, în calitate de martor, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, el arătând că, din punctul său de vedere, proiectul de lege nu a fost unul special, iar prin susţinerea acestuia a vrut să vadă care va fi dezbaterea parlamentară.

Magistraţii l-au audiat atunci, tot în calitate de martor, şi pe vicepreşedintele Camerei de Comerţ, Vasile Bar, care a precizat că în anul 2013 arbitrii puteau fi propuşi de către preşedintele Curţii de arbitraj şi de către Mihail Vlasov, care avea o aşa-zisă "autoritate de nominare”.

Şi fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a dat declaraţii, în calitate de martor, el explicând în faţa instanţei procedura de numire a arbitrilor la Curtea de Arbitraj. Întrebat de procuror dacă ştia despre o propunere legislativă de trecere a Registrului Comerţului în subordinea CCIR şi dacă îşi aminteşte ca Grosaru să fi fost iniţiatoul acestei legi, Bogdan Olteanu a spus că în 2005 a susţinut această iniţiativă legislativă.

În acest dosar, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2015, fiind acuzat că, în februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În luna aprilie, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost achitat în acest dosar, decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nefiind definitivă. Dosarul s-a judecat din iulie 2015 la Curtea de Apel Bucureşti, iar sentinţa a fost dată după nouă termene de judecată şi două amânări de pronunţare. Sentinţa a fost contestată la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Proiectul de act normativ era intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului", iar iniţiatori au fost deputaţii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko şi senatorul Klarik Laszlo-Attila.

Procurorii susţin că scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de partid să susţină proiectul. Mai mult, din discuţiile interceptate de anchetatori rezultă că Mihail Vlasov a intervenit pentru această iniţiativă legislativă la parlamentari care erau şi arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer.

Procurorii DNA îl acuză pe Mihail Vlasov de dare de mită şi de iniţierea unei campanii pentru obţinerea sprijinului politic pentru că proiectul să fie adoptat.

Într-o discuţie telefonică interceptată de anchetatori, Mihail Vlasov îi indică lui Florin Iordache parlamentarii care să semneze propunerea legislativă, printre care sunt Alina Gorghiu, Ion Chelaru şi Mircea Grosaru (decedat în februarie 2014).

Deputatul Alina Gorghiu a dat o declaraţie de martor în faza de urmărire penală a cauzei, în februarie 2015, şi la ultimul termen de la judecarea la Curtea de Apel Bucureşti, în 7 martie.

Procurorii au susţinut, în rechizitoriu, că Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, iar scopul era “controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului”.

Mihail Vlasov i-ar fi promis deputatului Mircea Grosaru, căruia îi ceruse susţinerea pentru promovarea şi adoptarea proiectului de act normativ, la cererea parlamentarului, că îl va numi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", au mai arătat anchetatorii.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri politice » BREAKING NEWS: Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, audiată la ICCJ în această dimineaţă