Update Preşedintele Ungariei, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Declaraţii comune ale celor doi şefi de stat
Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România, la invitaţia şefului statului român, scrie Agerpres.
Update 13:30 - Preşedintele Ungariei Katalin Novák a anunţat, miercuri, că Ungaria susţine aderarea României la Spaţiul Schengen, iar ţara noastră poate conta pe sprijin în acest sens.
„Am vorbit despre statutul de membru Schengen a României. Ungaria susţine şi poate conta pe susţinerea Ungariei în acest sens. I-am spus ddomnului preşedinte că Ungaria e de fapt o naţiune solidară şi ne bucurăm să vedem că maghiarii din Transilvania au asiguraţi reprezentarea prin UDMR care face parte din Guvern”, a declarat Katalin Novák, într-o declaraţie de presă comună susţinută, miercuri la Palatul Cotroceni, cu şeful statului Klaus Iohannis.
- Preşedintele Ungariei, vizită oficială la Bucureşti. Katalin Novák va fi primită de Klaus Iohannis la Palatul...
- "Problemă rezolvată". Borna în culorile drapelului Ungariei, lângă care s-a fotografiat preşedintele maghiar,...
- Scandal la vizita președintelui Ungariei în Alba Iulia, la dezvelirea statuii lui Bethlen Gábor. Senator român:...
Totodată, preşedintele Ungariei Katalin Novák a spus, într-o declaraţie de presă comună miercuri la Palatul Cotroceni cu şeful statului Klaus Iohannis, că „Ungaria şi România sunt interesate şi au interesul de a avea o relaţie bilaterală bună, pragmatică”. „Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni”, a adăugat oficialul ungar, scrie news.ro.
„Ultima oară am fost la Bucureşti la Summitul B9. De 12 ani nu a vizitat niciun preşedinte al Ungariei România, de aceea am profitat de invitaţie. De asemenea, l-am invitat pe domnul preşedinte la Budapesta şi am convenit că această vizită se va petrece în perioada următoare. Suntem două ţări vecine, de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Ungaria şi România sunt interesate şi au interesul de a avea o relaţie bilaterală bună, pragmatică. Suntem ţări vecine de aceea avem nevoie ca relaţia dintre România şi Ungaria să funcţioneze. Am convenit că dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate cele, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc şi să înţelegem punctul de vedere al celuilalt, pentru a reduce aceste tensiuni. Avem nevoie de colaborare, dar ştim că nu vom fi de acord în toate aspectele”, a explicat preşedintele Ungariei Katalin Novák.
Preşedintele Ungariei, la Palatul Cotroceni
Update 13:00 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a discutat cu omologul ungar Katalin Novák despre cooperarea bilaterală. „România urmăreşte ca această cooperare cu Ungaria, un stat vecin important, să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare şi aprofundare, în interesul cetăţenilor celor două ţări, indiferent de originea etnică”, a precizat şeful statului. Un subiect important de discuţie a fost legat de eliminarea, cât mai curând posibil, a dependenţei energetice a Uniunii Europene şi a statelor membre de Rusia.
„Am avut astăzi oportunitatea unor discuţii aprofundate cu doamna preşedinte, în continuarea celor desfăşurate în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti, din 10 iunie. Am asigurat-o pe doamna preşedinte de întreaga disponibilitate a autorităţilor române şi a mea personal pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale. România urmăreşte ca această cooperare cu Ungaria, un stat vecin important, să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare şi aprofundare, în interesul cetăţenilor celor două ţări, indiferent de originea etnică. Pentru a atinge acest rezultat, este necesar ca ambele părţi să confere o reală valoare unui instrument fundamental pentru relaţiile noastre bilaterale - Parteneriatul Strategic dintre România şi Ungaria, care se află în 2022, în acest an, într-un moment aniversar – 20 de ani de la lansarea acestuia. România este pregătită să facă acest lucru şi contez pe doamna Preşedinte Novák în acelaşi sens, astfel încât să transformăm în realitate proiectele de interes pentru statele şi cetăţenii noştri”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Ungariei Katalin Novák.
Update 10:30 - Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte, printre alţii, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Luminiţa Odobescu, Sergiu Nistor, Cosmin Marinesu, Daniela Bârsan.
Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.
Ştire iniţială
Oficialul ungar va avea o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita va oferi prilejul unei discuţii aprofundate privind modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie a celor doi înalţi oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti.
Totodată, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).
Katalin Novak ajunge astăzi la Bucureşti
Administraţia Prezidenţială arată că preşedintele Iohannis va evidenţia, cu prilejul vizitei, deschiderea părţii române pentru consolidarea dialogului şi cooperării bilaterale cu Ungaria, "stat vecin deosebit de important", în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state şi al cetăţenilor lor, indiferent de etnie.
"Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale", indică sursa citată.
Cei doi şefi de stat vor aborda şi situaţia actuală din plan regional, european şi global, ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicaţiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele. Vor fi abordate şi consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova, precizează Administraţia Prezidenţială.
În ceea ce priveşte agenda europeană, preşedinţii României şi Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene şi măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei.
Cei doi demnitari vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.
Katalin Novak va mai avea, miercuri, întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰