Antena Meniu Search
x

Prima reacţie oficială a Guvernului, după ce jurnalista Emilia Şercan a acuzat că este intimidată pentru că a dezvăluit plagiatul din doctoratul lui Nicolae Ciucă

Guvernul României a reacţionat după ce jurnalista Emilia Şercan acuză că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată.

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 11:22

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României - Gov.ro

Guvernul susţine total libertatea presei, iar premierul cere investigaţii vizând orice formă de ameninţare la adresa jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru, după ce jurnalista Emilia Şercan a acuzat acţiuni de defăimare şi intimidare ca urmare a dezvăluirilor referitoare la plagiatul din lucrarea de doctorat a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

"Guvernul României susţine total libertatea presei. România este o ţară democratică, în care dreptul la informare şi  libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităţilor competente ca orice formă de intimidare a jurnaliştilor sa fie investigată, iar vinovaţii traşi la răspundere", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Jurnalista Emilia Şercan a acuzat luni că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar acum încearcă să muşamalizeze această acţiune. Ea afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare şi că una dintre acestea a fost făcută, potrivit probelor pe care le deţine, cu complicitatea unor persoane din instituţii ale statului.

În replică, IGPR a precizat că două dintre dosarele penale referitoare la violarea vieţii private deschise ca urmare a plângerilor depuse de jurnalistă, dosare pentru care a fost extinsă urmărirea penală şi pentru acces ilegal la un sistem informatic, au fost reunite şi preluate de Parchetul Tribunalului Bucureşti. La acest moment, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, există în lucru doar dosarul penal referitor la ameninţare, sub supravegherea procurorului. "În prezent, se aşteptă un răspuns, într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităţilor procedurale", subliniază IGPR.

Pe acelaşi subiect

Ce este o operaţiune de kompromat

Emilia Şercan afirmă că în decurs de o lună a fost vizată de trei acţiuni distincte de ameninţare, defăimare şi intimidare şi că una dintre acestea a fost făcută, potrivit  probelor pe care le deţine, cu complicitatea unor persoane din instituţii ale statului.

Termenul kompromat vine din limba rusă şi înseamnă "material compromiţător". El a fost împrumutat din jargonul agenţilor KGB din era Stalin şi face referire la informaţii care pot dăuna unei persoane publice, fie prin publicitate negativă, fie prin şantaj.

"Am decis să denunţ public operaţiunile de discreditare şi intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliţiei Române pentru a identifica autorul unei infracţiuni de violare a vieţii private a fost scursă din dosar în aceeaşi zi, devenind baza unei ample operaţiuni de kompromat", afirmă jurnalista într-un text publicat de Press One.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Prima reacţie oficială a Guvernului, după ce jurnalista Emilia Şercan a acuzat că este intimidată pentru că a dezvăluit plagiatul din doctoratul lui Nicolae Ciucă