Antena Meniu Search
x

PSD, nouă întâlnire cu PNL. Ciolacu spune că nu i s-a propus să fie premier, PSD merge cu o propunere la Cotroceni

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la sediul PSD, că la ora 13.00 va avea loc, la Parlament, o nouă întâlnire a liderilor celor trei partide, PNL, PSD şi UDMR, pentru finalizarea negocierilor pe programul de guvernare, unde mai există discuţii în privinţa execuţiei bugetare şi problema SIIJ, unde specialiştii se vor exprima privind cea mai bună decizie, astfel încât să nu mai avem MCV. Despre discuţiile privind premierul, Ciolacu a arătat că este convins de faptul că partidul va merge la consultări cu o propunere de premier şi a adăugat că nu a fost nicio discuţie, luni seară, pe acest subiect.

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 10:54

PSD, nouă întâlnire cu PNL. Ciolacu spune că nu i s-a propus să fie premier, PSD merge cu o propunere la Cotroceni. Acord pe Secția Specială
Marcel Ciolacu - Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Preşedintele PSD a spus că speră ca astăzi să se finalizeze discuţiile pe programul de guvernare. ”La ora 13.00 avem o întâlnire la Parlament, cu PNL, UDMR şi minorităţile, continuăm programul de guvernare. Astăzi, sper ca împreună cu ceilalţi să terminăm programul de guvernare”, a spus Ciolacu, potrivit news.ro

Întrebat dacă la discuţiile de luni seară, de la Guvern, i s-a propus să preia funcţia de premier, Marcel Ciolacu a afirmat că nu a existat această discuţie.  Despre propunerea cu care PSD va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, Ciolacu a spus: ”Vom vedea ce o să rezulte din negocierile politice, după ce terminăm programul de guevrnare vom avea negocierile politice. (..). Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare de premier, dar sunt convins că va face. Sunt ferm convins că colegii mei, PSD va merge cu o propunere de prim-ministru”. 

Preşedintele PSD a arătat că, pe programul de guvernare, mai trebuie închis domeniul Finanţelor, proiecţia bugetară pe anul viitor. În cazul SIIJ, Ciolacu a spus că s-a ajuns la decizia de a lăsa specialiştii să găsească soluţiile cele mai bune, astfel încât să nu mai avem MCV. 

Liderul PSD a vorbit şi despre PNRR, el arătând că s-a decis o optimizare a acestui program.  ”O să optimizăm PNRR. Dacă se va constitui această coaliţie, vom face o deplasare la Bruxelles, pentru a discuta punctual, deja europarlamentarii PSD şi PNL discută cu oficialii europeni privind optimizarea acestui program”, a precizat Ciolacu. 

Pe acelaşi subiect

Vasile Dîncu a declarat marți că PSD doreşte Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor, dacă nu are premierul. El afirmă că structura actuală a Executivului ar putea să nu mai fie modificată, optându-se pentru varianta unor miniştri delegaţi.

Rareş Bogdan: Varianta rotativei nu a fost trecută prin forul statutar al PNL; trebuie discutată şi cu preşedintele

Totodată,  prim-vicepreşedinte PNL Rareş Bogdan a comentat luni seară la Digi24, varianta unei rotaţii a viitorilor prim-miniştri PNL şi PSD şi a susţinerii liberalilor pentru Marcel Ciolacu în acest post, afirmând că Florin Cîţu nu poate lua decizii de unul singur, ci ”în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare”. ”Nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziţia de premier sau să accepte o eventuală rotativă”, susţine Rareş Bogdan. Acesta a mai transmiscă varianta rotativei premierilor la guvernare între social-democraţi şi liberali nu a fost trecută prin forurile statuare ale PNL, iar subiectul ar trebui discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis, dar, în cazul în care această idee se pune în aplicare, a exclus ipoteza ca primul partid care dă premierul să fie PSD.

Conducerea PNL se va reuni, astăzi, de la ora 19.00

Luni seară, a avut loc o întâlnire a liderilor celor trei partide, PNL, PSD şi UDMR, la Palatul Victoria, în care s-a discutat inclusiv despre premierul cu care alianţa va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, variantele fiind fie să se meargă cu preşedinţii partidelor, fie cu o rotaţie a acestora, timp de un an şi jumătate.  Conducerea PNL se va reuni, astăzi, de la ora 19.00, pentru a dezbate subiectul premierului, în condiţiile în care scenariul unei rotaţii a premierilor partidelor nu a fost validat încă în interiorul partidului. 

Negocierile pentru formarea Guvernului bat pasul pe loc, dar e tot mai clară varianta cu doi prim-miniştri alternativ. Trebuia să ştim numele premierul încă de ieri, dar anunţul se lasă încă aşteptat. PSD ar fi de acord ca prima dată fotoliul de la Palatul Victoria să revină unui liberal, dar acesta să nu fie Florin Cîţu. Ultimul cuvânt îl are preşedintele, care ar urma să discute curând cu liderii coaliţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Stiri politice » PSD, nouă întâlnire cu PNL. Ciolacu spune că nu i s-a propus să fie premier, PSD merge cu o propunere la Cotroceni