Antena Meniu Search
x

Curs valutar

PNL, PSD şi UDMR au reluat negocierile. Ce scenarii sunt pentru numele de premier, principalul punct de blocaj în discuţii

PNL şi PSD au program de guvernare, însă desemnarea premierului le pune beţe în roate. Aceştia încă nu au reuşit să cadă de acord asupra unei variante. Social-democraţii insistă cu preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu insistă să se autopropună, iar Klaus Iohannis l-ar vrea pe Nicolae Ciucă.

de Redactia Observator

la 15.11.2021 , 16:31

UPDATE 16:20 - Încă se discută despre numele premierului. Marcel Ciolacu ar fi susţinut pentru această funcţie din partea PSD, asta în cazul în care se merge pe varianta unui premier prin rotaţie. Adică 1 an şi jumătate să fie unul dintre partide la conducere şi care dă premierul, iar în următorul an şi jumătate celălalt. 

Pe de altă parte, cei din PSD spun foarte clar că nu îl vor pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, aşadar Nicolae Ciucă ar putea să fie o variantă pe care să o agreeze atât PSD, cât şi PNL, dar şi preşedintele Klaus Iohannis. Procedural, preşedintele poate oricum să îl desemneze pe Nicolae Ciucă, alegerea fiind atributul lui. Doar consultările reprezintă o obligaţie constituţională.. Prin urmare, dacă PSD şi PNL vin cu propuneri diferite, preşedintele ar putea foarte uşor să îl desemneze pe Nicolae Ciucă.

Conform surselor Observator, PSD ar vrea ca ei să dea primul premierul. De asemenea, portofoliile se vor împărţi în funcţie de domenii: cele avizatoare (Justiţia şi Finanţele), cele pentru siguranţa naţională (Apărarea şi Internele) şi cele economice (Energia şi Economia). Aceleaşi surse spun că PNL şi-ar dori portofoliile la Transporturi, Interne, Finanţe, Energie, dar şi Educaţie, Sănătate, Muncă, pentru ultimele două fiind însă o luptă crâncenă cu PSD. 

Foto: Inquam Photos / George Călin
Vezi și

Speră cei din PSD şi PNL ca zilele acestea să încheie negocierile, iar la finalul săptămânii sau cel târziu începutul să dea şi votul de învestitură.

Pe acelaşi subiect

Discuţii pe tema majorării pensiilor

Liberalii, social-democraţii şi reprezentanţii UDMR au reluat, luni, de la ora 15.00, discuţiile pe domeniile din programul de guvernare unde nu s-a ajuns la un acord, în acest week-end. Principalele diferenţe de opinie sunt în domeniul justiţiei, în privinţa desfiinţării SIIJ, precum şi în domeniul muncii, unde s-a stabilit, de principiu, că vor exista unele majorări de venituri, însă nu s-a stabilit clar cu cât vor creşte pensiilor, salariile şi alocaţiile, potrivit news.ro. Florin Cîţu afirma, duminică, că speră ca discuţiile pe programul de guvernare să se încheie astăzi, pentru a putea fi validate în forurile de conducere.

Propunerile PSD de majorare a pensiilor cu 11% şi a alocaţiilor conforma legii în vigoare ar avea un impact bugetar de peste 40 de miliarde de lei.  Preşedintele PNL Florin Cîţu afirma că s-a agreat că vor creşte şi pensiile, şi alocaţiile şi investiţiile. ”Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat de o creştere de 7 la sută, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite”, spunea Florin Cîţu, duminică, la finalul negocierilor cu social-democraţii.

O altă problemă o constituie desfiinţarea Secţiei speciale din Justiţie, susţinută de PNL dar neagreată de PSD. Cîţu spunea că important este ca în programul de guvernare să se precizeze respectarea MCV-ului.  PNL şi PSD nu se înţeleg nici în privinţa majorărilor de taxe. Liberalii spun că vor să păstreze cota unică de impozitare, în timp ce PSD vrea o impozitare progresivă şi introducerea taxei pe avere. 

Conducerea PSD s-a reunit deja în şedinţă, pentru a analiza evoluţia negocierilor, în schimb, liberalii nu se grăbesc să convoace forurile statutare.  ”Vom face o şedinţă la partid când vom avea forma finală a programului de guvernare. Sper că mâine, noi toţi am agreat că mâine va fi forma finală. Ne trebuie o şedinţă pentru a aproba forma finală a programului de guvernare şi o vom lua din aproape în aproape. După aceea urmează protocolul coaliţiei, de funcţionare”, afirma Florin Cîţu, la finalul negocierilor de duminică, pe programul comun de guvernare.

Surse: Ce soluţii iau în calcul PSD şi PNL în cazul Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

Liderii PSD şi PNL nu se înţeleg pe desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi. Sunt luate în calcul trei variante: mutarea dosarelor la o altă secţie a Parchetului General, trecerea Secţiei Speciale în subordinea DNA sau amânarea discuţiilor pentru primăvară, susţin surse politice pentru news.ro.

La discuţiile pe Justiţie, UDMR a insistat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale şi transferul dosarelor la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, confirmă sursele citate. E soluţia pe care UDMR a susţinut-o şi în timpul coaliţiei de dreapta, însă atunci s-a opus USR, pe motiv că s-ar schimba doar denumirea secţiei speciale. În ultimele 10 luni, USR a susţinut ca dosarele de corupţie anchetate de Secţia Specială să fie transferate la DNA, însă UDMR a blocat demersul. Acum, PSD şi PNL iau în calcul soluţia UDMR: Secţia Specială ar fi desfiinţată formal, iar dosarele n-ar ajunge la DNA, ci ar rămâne tot la Parchetul General, dar la Secţia de urmărire penală şi criminalistică. 

A doua variantă discutată la negocieri: Secţia Specială să nu fie desfiinţată, ci transferată din subordinea Parchetului General în subordinea DNA. “Soluţia a fost respinsă în primă fază şi de PSD, şi de UDMR, pe motiv că DNA ar primi puteri suplimentare. Însă demersul ar mulţumi şi PSD, care nu vrea desfiinţarea Secţiei Speciale, şi PNL, care ar arăta că nu se teme de DNA. Practic, în interiorul DNA am avea o secţie specială pentru magistraţi”, susţin surse politice pentru News.ro. 

A treia variantă: PSD şi PNL să nu menţioneze nimic în programul de guvernare despre desfiinţarea Secţiei Speciale. Să fie trecută doar “respectarea cerinţelor MCV”, iar viitorul ministru al Justiţiei să vină ulterior cu o soluţie privind desfiinţarea Secţiei Speciale care să strângă o majoritate în Parlament.

Vasile Dîncu: În funcţie şi de ministerele care vor reveni PSD, vom hotărî cu toţii. Nu cred că vor fi probleme cu privire la numele miniştrilor

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a precizat că nu consideră că vor fi probleme în legătură cu discuţiile asupra miniştrilor propuşi în viitorul Guvern, iar social-democraţii vor decide persoanele nominalizate în funcţie de ministerele care vor reveni partidului.

„În funcţie şi de ministerele care vor reveni PSD, vom hotărî cu toţii. Nu există nicio hotărâre pentru cineva care să fie în mod obligatoriu prezent acolo. Ne-am gândit prima dată la un principiu care va trebuie să fie cel al experienţei. Noi am hotărât din PSD că vom pune oameni cu experienţă în aceste guverne, că încercăm să dăm ce avem mai bun în fiecare funcţie. Dar în funcţie şi de ministerele care vor reveni PSD vom hotărî cu toţii. Nu există nicio hotărâre pentru cineva care să fie în mod obligatoriu prezent acolo”, a afirmat Vasile Dîncu, luni la sediul PSD.

Întrebat dacă vor fi probleme cu privire la numele miniştrilor care vor fi propuşi între cele două partide, în contextul în care există ceva tensiuni între PNL şi PSD legate de programul de guvernare, Dîncu a răspuns: „Nu cred că vor fi probleme”. „Cu siguranţă şi noi s-ar putea să avem mai mulţi candidaţi, dar vom hotărî împreună cu toţii. Nu cred că vom avea problemă în alegerea oamenilor. Mai greu este cu programul de guvernare pentru că trebuie să aduci mai multe tendinţe la un loc”, a completat social-democratul.

Florin Cîţu spune că varianta Nicolae Ciucă premier nu este în discuţie: Noi nu spunem PSD cine să fie premier sau pe cine să susţină

Preşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat, luni, la Parlament, că nu se pune problema ca propunerea de premier să fie Nicolae Ciucă, pentru că în partid nu există această propunere. El le-a transmis celor de la PSD că nu le spune pe cine să susţină ca premier şi că premierul este stabilit în PNL şi atunci când va exista o decizie va fi făcută publică. El a mai arătat că susţine varianta rotaţiei premierilor, însă trebuie văzut dacă se poate implementa în România.

"În acest moment, nu vorbim despre această propunere, eu ştiu că domnul Ciucă a fost propus de mine”, a spus Cîţu, precizând că nu s-a discutat despre propunerea Nicolae Ciucă premier. Cîţu a continuat: ”Noi nu spunem PSD cine să fie premier sau pe cine să susţină. În PNL, noi facem propunerile şi atunci când vom veni cu o propunere de premier, o vom spune public”.

Despre negocierile cu PSD, Florin Cîţu a spus că speră să avem Guvern cât mai curând, şi că el asta îşi doreşte. ”Eu am crezut că suntem gata în week-end”, a precizat el. ”Facem un compromis, deja suntem în negocieri, în discuţii, pentru a avea o coaliţie de guvernare cu PSD. Este un compromis major pe care îl face Partidul Naţional Liberal. Vom vedea în continuare ce vom face, trebuie să avem o guvernare bună pentru români. Pentru mine este foarte important, în acest moment, ca toate obiectivele pe care le-am avut în campanie, şi am spus acest lucru tot timpul, atâta timp cât eu o să fiu premier, nu vor creşte taxele, m-am ţinut de cuvânt. Atâta timp cât eu o să fiu premier, o să creştem veniturile, m-am ţinut de cuvânt”, a spus el. 

Întrebat dacă susţine varianta rotaţiei premierilor, preşedintele PNL a recunoscut că susţine o astfel de măsură pentru că el a fost primul care a vorbit despre ea. ”Am fost primul care a spus acest lucru, că este o soluţie, vom vedea dacă se poate implementa în România sau nu”, a adăugat preşedintele PNL. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri politice » PNL, PSD şi UDMR au reluat negocierile. Ce scenarii sunt pentru numele de premier, principalul punct de blocaj în discuţii