Antena Meniu Search
x

Reacția Guvernului după ce OMV a anunțat că va plăti doar în Austria taxa de solidaritate pe profit

Ministerul Finanțelor dă de înțeles că gigantul OMV ar trebui să plătească taxa de solidaritate deoarece se iau în calcul și companiile afiliate - cum este cazul OMV Petrom. Reacția Guvernului vine după ce cel mai mare producător de țiței și gaze din țară a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că are ”sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite.

de Redactia Observator

la 12.01.2023, 13:44

Ministerul Finanțelor a transpus prin Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de Guvern din 29 decembrie 2022 prevederile Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre și are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populație împortiva efectelor creșterii prețurilor la energie și finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice.

Transpunerea regulamentului în legislația naționalã vizeazã întregul sector energetic și, în spețã, toate companiile care activeazã în domeniu.

Conform art. 1, alin. (1) din ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãți desfãșurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor, cu codurile CAEN: 

0610 - «Extracția țițeiului», 

Pe acelaşi subiect

0620 - «Extracția gazelor naturale», 

0510 - «Extracția huilei», 

1910 - «Fabricarea produselor de cocserie» și 

1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului» 

Explicațiile Ministerului de Finanțe

Codurile CAEN și ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiții), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854: „societãți din Uniune și sedii permanente care desfãșoarã activitãți în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cãrbunelui și rafinãriilor” înseamnã societãți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționeazã în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (10).

Totodatã, contribuția de solidaritate se datoreazã și de cãtre pãrțile afiliate, potrivit ordonanței Guvernului: “În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definitã potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile și completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate și care nu desfãșoarã activitãțile prevãzute la alin. (1).”

OMV, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să plătească doar în Austria taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, deoarece are ”sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Reacția Guvernului după ce OMV a anunțat că va plăti doar în Austria taxa de solidaritate pe profit