Antena Meniu Search
x

Video Reforma pensiilor speciale, amânată pentru la toamnă. România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro

Reforma pensiilor speciale nu va mai fi adoptată luna aceasta. Modificările la lege, necesare după decizia Curții Constituționale, trebuie discutate mai întâi cu oficialii de la Bruxelles. Miniștrii pregătesc zilele acestea ultimele amendamente la această lege. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 16.08.2023, 20:51

Vezi și

Impozitul de 15% pentru partea de necontributivitate ar putea fi mai mare şi va trebui aplicat tuturor pensiilor de serviciu şi militare şi nu numai magistratilor, asa cum prevede acum legea. Judecatorii CCR au declarat neconstituționale şi alte aspecte: pensiile în plata nu pot fi recalculate pentru că afectează securitatea juridică, iar baza de calcul care a fost stabilită de Parlament poate să afecteze modul de funcționare al instanțelor.

Reforma pensiilor speciale. Planurile coaliției, date peste cap

Deși aleșii promiteau o sesiune extraordinară în august pentru adoptarea reformei, planurile coaliției au fost date peste cap de calendarul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene. Ministrul Muncii va avea saptămâna viitoare întâlniri tehnice cu oficialii europeni, iar reforma va fi adoptată în septembrie. Romania riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu adoptă legea pensiilor speciale. 

Cererea de plată numărul 3 pentru fondurile europene alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie să fie depusă în octombrie-noiembrie, iar plăţile ar urma să fie aprobate în ianuarie-februarie.  

Pe acelaşi subiect

Calendarul pensiilor speciale

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, se va deplasa pe 23-24 august la Bruxelles pentru a prezenta proiectul de lege privind pensiile speciale cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR şi stadiul reformei pensiilor, au delarat surse politice pentru Observator.

Şi premierul Marcel Ciolacu se va deplasa la Bruxelles pentru negocieri, cel mai probabil pe 28-30 august. În prezent ministerele discută, azi şi mâine, amendamentele din legea pensiilor speciale, urmând ca în septembrie proiectul să fie adoptat în parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Reforma pensiilor speciale, amânată pentru la toamnă. România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro