Antena Meniu Search
x

Video România, 19 ani de prezenţă în NATO. Importanţa alianţei militare e mai vizibilă ca oricând acum, în contextul războiului din Ucraina

România celebrează astazi 19 ani de când steagul a fost arborat în cartierul general al NATO, din Bruxelles - 19 ani de când ţara noastră face parte din cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Peste două zile se împlinesc 74 de ani de la înfiinţarea alianţei, iar în contextul războiului de la graniţă, NATO a dovedit că are un rol important în apărarea securităţii statelor membre.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 02.04.2023, 20:10

Vezi și

Alianţa nord atlantică s-a înfiinţat în 1949 şi număra iniţial doar 12 ţări. Acum, în 2023, NATO are în componenţă 30 de state membre! Aproape toate din Europa, cu excepția Statelor Unite ale Americii și Canadei.

Bugetul alianţei a crescut anul acesta la aproape 2,5 miliarde de euro

România a primit oficial invitaţia de a deschide negocierile de aderare la alianţă în 2002, la summitul de la Praga. Odată cu noi şi alte ţări de pe flancul estic - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia şi Slovacia. Ţara noastră a intrat în NATO în 2004, fix pe 2 aprilie, atunci când steagul tricolor a fost arborat în cartierul general, din Bruxelles. 19 ani mai târziu, alianţa e gata să se mărească cu încă două ţări, Finlanda şi Suedia.

Importanţa alianţei militare e mai vizibilă ca oricând acum, o dată cu războiul în Ucraina, mai ales că România şi Polonia sunt la graniţa conflictului. Bugetul alianţei a crescut anul acesta la aproape 2,5 miliarde de euro. NATO numără în jur de 3, 5 milioane de soldaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » România, 19 ani de prezenţă în NATO. Importanţa alianţei militare e mai vizibilă ca oricând acum, în contextul războiului din Ucraina