Antena Meniu Search
x

România alege, dar ce se alege de România / Vot cu scandal în diaspora

La Paris, nu a fost ca în Micul Paris. Au fost cozi impresionante la secţiile de votare din diaspora. La Londra, Munchen, Roma sau Chişinău, românii au aşteptat chiar şi şapte ore, în rânduri kilometrice, ca să-şi exprime opţiunile.

Vezi și

La Paris, nu a fost ca în Micul Paris. Au fost cozi impresionante la secţiile de votare din diaspora. La Londra, Munchen, Roma sau Chişinău, românii au aşteptat chiar şi şapte ore, în rânduri kilometrice, ca să-şi exprime opţiunile. 

Câţiva români au intrat cu forţa în una dintre cele două secţii de vot din Paris, după închiderea urnelor. S-au baricadat înăuntru şi au revendicat dreptul de a vota.

Nici ambasadorul nu a putut să îi înduplece. A fost nevoie de intervenţia forţelor speciale pentru a soluţiona criza. După două ore de negocieri, oamenii au părăsit secţia, însă, nu înainte de a semna o petiţie prin care susţineau că le-a fost încălcat dreptul. Cei care au reuşit să voteze au stat la coadă şi cinci ore.

Au fost probleme şi la Londra, unde aproximativ o mie de români s-au trezit că li se închid în faţă uşile secţiilor de vot, după ce au aşteptat chiar şi şapte ore. Oamenii au plecat fără să-şi exprime opţiunea, după ce au intonat "Deşteaptă-te române" în faţa ambasadei.

Cele trei secţii de vot din capitala Italiei au fost insuficiente pentru mulţimea de oameni care a vrut să voteze. Cei care au ajuns la urne au cerut explicaţii comisiei, care a dat vina pe deciziile de la Bucureşti pentru situaţia creată.

La ora 17, dădeau drumul la fiecare 15 minute la patru persoane. Deci nu este posibil aşa ceva! Românul trebuie să voteze, românul trebuie să îşi apere votul în străinătate! La Milano, tensiunile acumulate în timpul zilei au explodat după lăsarea întunericului. Un român a fost atacat cu un cuţit şi dus cu ambulanţa la spital. Atacatorul, a cărui identitate este necunoscută, a dispărut fără urmă.

Peste trei sute de români şi-au manifestat nemulţumirile legate de proasta organizare a scrutinului la consulatul din Munchen.Porţile s-au închis şi în Chişinău, unde zeci de oameni au plecat acasă, fără să voteze.

Problemele apărute la votul din diaspora au fost explicate de către ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Biroul Electoral Centra a decis că documentele trebuie completate în ambasade pentru a evita fraudele.

Când spre după-amiază, spre seară, BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluenţă a luat această decizie de a se face această declaraţie mai la liber, în afara ambasadei, chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procesului de vot.

Chiar şi după accelerarea procesului, mii de români au plecat de la urne fără să-şi exprime intenţia de vot. Anul acesta, au fost organizate 294 de secţii de vot în 95 de state. Oficial, aproximativ trei milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » România alege, dar ce se alege de România / Vot cu scandal în diaspora