Şedinţa CSAT a început la Cotroceni. Programul de apărare PESCO al Uniunii Europene, printre subiecte
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a început, la Palatul Cotroceni.
![](https://img.observatornews.ro/0/2017/10/17/228291/15082392797a1ead5d.webp?w=430&f=2&v=2)
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a început, la Palatul Cotroceni, printre subiectele de pe agendă fiind aplicarea cooperării structurate permanente (PESCO) şi efectele sale asupra României.
”Va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicaţii pentru România. Având în vedere importanţa acestui subiect pentru Uniunea Europeană şi în special pentru România, preşedintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuţie în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluţiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în formatul cooperării structurate permanente”, anunţa Mădălina Dobrovolschi săptămâna trecută.
Ea a subliniat că la baza acestor discuţii stă angajamentul asumat de către România la nivelul Uniunii Europene, atât pe dimensiunea operaţională, cât şi în privinţa dezvoltării capabilităţilor militare prin soluţii multinaţionale.
Consiliul European a aprobat, pe 23 iunie, lansarea PESCO, un fond pentru apărare, despre care preşedintele Iohannis a spus că nu va intra în "conflict" cu NATO, referindu-se la cercetare şi coordonare, şi nu la achiziţii.
- Crin Antonescu: Bolojan să contacteze Administrația Trump și să spună că vor avea loc alegeri democratice în...
- Victor Negrescu, după ce JD Vance a criticat anularea alegerilor din România: "Nu aș zice că am fost atacaţi"
- Cum răspunde Nicuşor Dan la acuzaţia că ar fi luat şpagă de la firma Nordis. Cine a încercat să-l mituiască
- Nicuşor Dan, întrebat dacă guvernul ar putea cădea la moţiunea de cenzură: "Cred că sunt 50-50% şanse să pice"
- România, prezentă la conferinţa de securitate de la Munchen. Ce întâlniri a avut Emil Hurezeanu, ministrul de...
"Este o colaborare structurată în domeniul apărării. Legat de acest subiect, două remarci importante: s-a vorbit şi se vorbeşte în continuare despre un fond de Apărare, dar nu vorbim de un fond destinat achiziţiei de armament sau echipamente, este vorba de un fond destinat în special cercetării şi coordonării", a spus preşedintele.
Şeful statului a adăugat, în acest context, că doreşte revigorarea industriei române de apărare, ceea ce se poate realiza prin participarea la acest proiect UE.
Ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a avut loc luna trecută, pe 14 septembrie.
Sursa: News.ro
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰