Antena Meniu Search
x

Stenograme PNL. Ce au discutat Florin Cîţu şi liberalii în şedinţă despre negocierile cu Dacian Cioloş: Duceţi-vă la fraţii voştri din PSD şi AUR

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a relatat, în şedinţa conducerii liberale, cum s-a desfăşurat prima întâlnire cu premierul desemnat Dacian Cioloş. Premierul interimar spune că liderul USR nu ştie care sunt priorităţile României, conform unor stenograme obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi.

de Redactia Observator

la 15.10.2021, 17:50

Florin Cîţu, la Congresul PNL din 2021
Liderii liberali au respins orice propunere din partea lui Dacian Cioloş şi au insistat că Florin Cîţu trebuie să fie premierul României - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Florin Cîţu a remarcat că, în opinia USR, PNL trebuie să uite că au fost ”înjuraţi”o lună de zile, să treacă peste tot". ”Ei nu trec peste condiţia lor ca premierul să nu fie preşedintele PNL şi ne-am blocat. Noi trebuie să trecem peste tot, dar ei nu vor nimic”, a declarat Cîţu care a susţinut şi că a intervenit liderul UDMR Kelemen Hunor, care şi-a exprimat susţinerea pentru el şi a avertizat că UDMR ar putea să nu fie de acord cu alt premier, iar Dacian Cioloş nu a răspuns.

  • Să vă spun colegi ce am discutat miercuri. Ni s-a propus susținerea Guvernului Cioloș. Ei nu trec peste conditia lor ca premierul sa nu fie presedintele PNL și ne-am blocat. Noi trebuie sa trecem peste tot, dar ei nu vor nimic;
  • A intervenit Hunor si le-a zis: Noi il sustinem pe Cîțu, dar daca veniti cu alt premier in afara de Cîțu, o sa aveti probleme. Ca poate UDMR nu e de acord cu acel premier. Ciolos nu a raspuns;
  • Apoi m-a surprins neplacut ca nu stie care sunt prioritatile Romaniei. El a venit cu urgente ca alegeri in 2 tururi, desfiintarea SIIJ.... Noi vorbim de pandemie, preturi si prioritatea pentru Ciolos au fost astea două lucruri care tin de 2024, nu de perioada prin care trecem acum. Mi-am dat seama ca nu a constientizat importanța mandatului de la Presedintele Romaniei. Avea si el o pagina din Programul de guvernare pe energie, bugetul de stat si a mai vrut zero taxe care costa bugetul de stat 16 miliarde lei;

El a mai susţinut că mesajele sale pentru USR au fost: ”Aţi reuşit să faceţi majoritate cu AUR şi PSD, deci aveţi putere de convingere, trebuie să mergeţi la ei să veniţi cu soluţia”. ”Noi trebuie să uităm că ei au lăsat România fără guvern, că ne-au înjurat o lună de zile, că au votat moţiunea PSD şi tot noi să venim cu altă propunere de premier? Am zis că avem o decizie: Presedintele PNL sa fie premier!”, a mai declarat Florin Cîţu.

Cum au reacţionat liderii din PNL

Pe acelaşi subiect

Hubert Tuma, președintele PNL Ilfov: Excludem o astfel de varianta cu Ciolos. Sa nu uitam guvernarea 2015-2016. M6 a fost blocat de drula,iar pe noi la Ilfov USR-ul a incercat sa ne omoare orice proiecte. Sun r clar - candidatul PNL pentru premier este presedintele partidului.

Senator Țapu Nazare, președintele PNL Neamț: USR a plecat din guvern si apoi a dat jos guvernul liberal. Varianta Ciolos exclus! Trebuie sa ramanem consecventi cu Florin Citu premier!

Senator Eugen Pirvulescu, președintele PNL Teleorman: Domnul Ciolos vorbeste?! El a tinut-o pe Carmen Dan prefect al Judetului Teleorman pana in ultima zi, cand a fost aleasa senator. Il rugam sa mearga in 2 tururi, Ciolos n-a vrut atunci, a fost pe blat cu PSD. Sa ii intrebati pe cei din teritoriu, pe primari că nu vor sa auda de asa ceva. Toti trebuie sa fim solidari: Nu merge cu Ciolos! Noi eram in scena pe piata in Bucuresti si el era pe alta scena. Suntem aici 42 de președinti si toti punem presiune pe dumneavoastra – premierului Romaniei trebuie sa fie presedintele PNL. Cum sa spui ca-l schimbam pe Citu, dar vreau eu Ciolos? Nu mi se pare normal. Stiu si stiti cu totii ce am patit cu Ciolos acum cativa ani, din cauza lui am ajuns la 19%.

Ciprian Dobre, președintele PNL Mureș: Am mai discutat asta: nu ca nu putem cu Ciolos, nu vrem cu Ciolos, acest subiect nu exista. Ciolos are in spate un rucsac, atat!

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Se contureaza acest punct de vedere, raspunsul nostru trebuie sa fie constant cu ce am spus: sarcina formarii guvernului apartine celor care au dat jos guvernul PNL. Tu ai avut o majoritate si ei au obligatia sa dea Guvernul Romaniei, ca ei l-au dat jos. Nu veniti la noi, mergeti la cei cu care ati dat jos guvernul.

Dan Vilceanu, secretarul general al PNL: Aceste negocieri trebuie sa se poarte pe principii clare. Fiecare partid isi desemneaza reprezentantii. USR trebuie sa inteleaga ca discuti principii, nu persoane. Noi in PNL decidem cine ne reprezinta in guvern. În ce priveste premierul e o decizie deja luata. Tocmai de aceea trebuie sa fie clar principiul: noi ne punem la masa, discutam proiecte, principii, nu poate sa vina alt partid sa decida cine sa fie reprezentant din partea UDMR de exemplu.

Este evidenta strategia de comunicare a USR: Citu, Citu, astfel incat sa transforme discutia intr-una de orgolii. Domnul Ciolos a dat jos un guvern si trebuie sa-si caute majoritate cu ei, nu sa vina la noi sa ceara sprijin.

Cristian Băcanu, deputat: Este a doua oara cand USR conditineaza intrarea intr-o coalitie de o anumita persoana. Nici nu poate fi discutata alta persoana cu exceptia lui Citu, avem o decizie luata.

Lucian Bode, președintele PNL Sălaj: Noi nu putem să îl susținem pe Cioloș. PNL nu sustine demersul de a veni cu un guvern in jurul USR, in jurul lui Dacian Ciolos. Sa ne aducem aminte de mandatul de ministru, europarlamentar, premier... nu e in regula cum s-a purtat cu partenerii. Este responsabilitatea PNL ce face PNL. Este responsabilitatea lui Ciolos sa faca guvernul. PNL are o singura propunere: presedintele PNL sa fie si premierul. Vă rog ca informatiile care circula pe surse sa le taiati de la radacina – Nu exista alte variante, nu exista varianta Vilceanu sau varianta Bode.

Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava: Vreau sa fiu foarte scurt: 1. suntem intr-o realitate Ciolos si USR sa si faca majoritatea cu cei cu care saptamana trecuta au dat jos guvernul. Voi ati creat criza politica, duceti-va la fratii vostri. 2. Refacerea Coalitiei in jurul PNL pentru ca nu-s 3 prim-ministri daca sunt 3 partide, nu te poti amesteca in trebuie interne ale partenerilor.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj: Discutam de 3 sedinte ceea ce am decis ceva - PNL il sustine pe Florin Citu, orice alta varianta e exclusa. Nu face Ciolos agenda PNL.

Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova: Este penibila discutia daca PNL il sustine pe Ciolos. Ea nici nu ar trebui sa aiba loc. Ciolos sa mearga la AUR si PSD sa-i dea  ministri pentru guvern.

Negocieri blocate în coaliţia de guvernare

Liberalii au decis să nu îl susţină pe liderul USR şi au anunţat propriile negocieri cu liderii partidelor, excluzând doar AUR, nu şi PSD, în interesul românilor.

"Decizia a fost una simplă. USR este parte a unei majorităţi cu PSD şo AUR. Votul politic a însemnat ruperea coaliţiei de guvernare. Astfel, răspunderea politică în faţa românilor pentru momentul ales de a demite un guvern revine în principal USR. În mod simetric, responsabilitatea instalării unui nou guvern revine USR - AUR - PSD. Negocierile pentru formarea unui nou guvern trebuie făcute în logica acţiunilor politice deja realizate. Dacian Cioloş are datoria morală să caute sprijin la PSD şi AUR. 

Dacă prim ministrul desemnat nu va reuşi să găsească o majoritate cu PSD şi AUR, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor politice responsabile, excluzând AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru români", a declarat Florin Cîţu.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat că România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline şi că nu este momentul ca USR "să panseze tot felul de ego-uri rănite" şi a spus că aşteaptă până duminică ca PNL să dea dovadă de responsabilitate, altfel va merge în Parlament cu un guvern USR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Stenograme PNL. Ce au discutat Florin Cîţu şi liberalii în şedinţă despre negocierile cu Dacian Cioloş: Duceţi-vă la fraţii voştri din PSD şi AUR