Antena Meniu Search
x

Tăriceanu: "Am propus înființarea unei comisii pentru evaluarea statului de drept"

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că a propus în cadrul Comitetului Executiv al PSD crearea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democrației, respectiv a statului de drept, el vorbind în acest context despre un dezechilibru major în detrimentul Legislativului

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că a propus în cadrul Comitetului Executiv al PSD crearea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democrației, respectiv a statului de drept, el vorbind în acest context despre un dezechilibru major în detrimentul Legislativului

Propunerea mea este să formăm la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democrației, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situăm cu statul de drept în România și cu democrația. Vorbim foarte mult despre aceste lucruri, dar, din păcate, pare că acei care vorbesc să cunoască destul de puțin", a afirmat președintele Senatului după ședința PSD.

Tăriceanu a adăugat că a explicat în cadrul reuniunii 'că statul de drept înseamnă în primul rând respectarea câtorva principii fundamentale pe care este construită democrația".

"Instituția centrală în orice democrație este Parlamentul. Este singura instituție democratică. De echilibrul între puterile statului — puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească — depinde buna funcționare a statului. Și, din păcate, la noi ceea ce constatăm în momentul de față este un dezechilibru major în detrimentul instituției democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul.

Am spus că, în momentul de față, independența și suveranitatea Parlamentului sunt puse în discuție, legislația actuală permite ca suveranitatea Parlamentului să fie împărțită cu Curtea Constituțională. Puterea judecătorească atacă permanent independența Parlamentului și deciziile pe care le ia. Și toate aceste lucruri trebuie discutate cu responsabilitate", a mai afirmat președintele Senatului.

Tăriceanu consideră că puterea judecătorească trebuie să țină cont întotdeauna și de responsabilitatea pe care o are, pentru a nu produce crize politice "de genul în care suntem astăzi".

"Lucrurile acestea trebuie discutate cu toți cei care sunt factori activi, societate civilă, asociații profesionale și, în acest sens, săptămâna viitoare, după ce vom trece de moțiunea de cenzură, la Senat, ca o continuare a discuțiilor pe care le-am avut cu CSM, am propus și cu acordul colegilor mei să facem și o întâlnire cu asociațiile profesionale ale magistraților, judecători, procurori și așa mai departe.

Tocmai pentru că văd că există serioase preocupări, serioase frământări și aș spune mai mult decât atât, îngrijorări, temeri cu privire la funcționarea corectă a justiției în România. Dacă nu vom reuși să redăm încrederea cetățenilor în actul de justiție atunci, sigur, că nu putem să vorbim de statul de drept și drumul este pavat pentru derapaje de la democrație și instalarea unui regim autoritar așa cum s-a încercat în perioada regimului Băsescu", a arătat președintele Senatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Tăriceanu: "Am propus înființarea unei comisii pentru evaluarea statului de drept"