Antena Meniu Search
x

Video TVA în plus pentru produsele cu mult zahăr, accize mai mari la tutun. Cum vrea coaliţia să aducă mai mulţi bani la buget

Coaliţia de guvernare caută să strângă mai mulţi bani la buget. Astfel, autorităţile ar urma să decidă taxe mai mari pentru produsele cu mult zahăr. Mai mult, ar urma şi o creştere cu 60 de bani a preţului la tutun. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 08.06.2022, 17:48

Vezi și

Coaliţia de guvernare discută azi despre creșterea TVA pentru băuturile carbogazoase, cu mult zahăr. E un subiect mai vechi, dar care nu s-a concretizat până acum. Majorarea ar fi de la 9% la 19%. Asta înseamnă un preţ la raft cu 10 la sută mai mare.

Şi creşterea accizei pe tutun e luată în calcul. Pachetul de ţigări ar putea costa cu 60 de bani bani mult, fie din iulie, fie din ianuarie 2023.

Coaliţia de guvernare vrea şi recalcularea impozitelor pe clădiri, adică a apartamentelor şi a caselor, în funcţie de valoarea acestora. Acum, de exemplu, pentru un apartament de trei camere din Bucureşti, impozitul anual este de 0,1%, adică aproximativ 150 de lei.

În analiză e şi aşa-numita taxă de solidaritate. Firmele mari ar trebui să plătească, pe lângă impozitul pe profit, şi un impozit pe cifra de afaceri. Majoritatea acestor modificări vor trebui adoptate până la finalul acestei luni caa să poată fi aplicate din 2023. 

Pe acelaşi subiect

Despre creşterea TVA-ului pentru băuturile carbogazoase, el a arătat că nu a văzut aceste măsuri. ”Sunt mai multe propuneri, cred că este corect să luăm o decizie în coaliţie şi apoi să o comunicăm”, a afirmat Ciolacu. 

Mai mulţi români vor primi 700 de lei de la Guvern după 1 iulie. Măsuri de sprijin anunţate de autorităţi

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

  • amânarea ratelor cu 9 luni
  • 700 de lei, ajutor pentru pensionari
  • majorarea salariilor bugetare
  • diminuarea cu 10% a cheltuielilor bugetare
  • suspendarea angajărilor la stat 
  • creşterea colectării cu 10 miliarde de lei
  • accelerarea absorbţiei fondurilor europene
  • impact bugetar: 1,1 miliarde euro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » TVA în plus pentru produsele cu mult zahăr, accize mai mari la tutun. Cum vrea coaliţia să aducă mai mulţi bani la buget