Antena Meniu Search
x

Strategia lui Florin Cîţu pentru a rămâne în fruntea Guvernului. Ar putea demisiona înainte de votarea moţiunii de cenzură - surse

Premierul Florin Cîţu pare să aibe zilele numărate la şefia Guvernului. Proaspăt ales în fruntea Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu nu a dorit să facă niciun pas în spate în negocierile cu USR PLUS din cadrul coaliţiei de guvernare şi îşi calculează atent paşii. N-a vrut însă să dezvăluie care este strategia lui, însă există câteva scenarii.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 30.09.2021, 14:09

Florin Cîţu şi-ar putea da demisia din fruntea Guvernului înainte de votul pe moţiunea de cenzură
Florin Cîţu şi-ar putea da demisia din fruntea Guvernului înainte de votul pe moţiunea de cenzură

După ce a reuşit să amâne dezbaterea moţiunii USR PLUS şi AUR cu un circ în care ambele tabere susţin că au dreptate şi că li s-a dat dreptate de către Curtea Constituţională, Florin Cîţu s-a văzut atacat de o a doua moţiune, depusă ireproşabil de PSD. Aceasta este citită joi în Parlament şi dezbătută marţi, pe 5 octombrie.

USR PLUS şi AUR au anunţat deja că vor vota moţiunea depusă de PSD, spunând că PNL nu a făcut altceva decât să amâne cu o zi sentinţa unei moţiuni de cenzură. A lor ar fi trebuit să fie dezbătută luni. În această zi "câştigată" a apărut însă informaţia că premierul Florin Cîţu şi-ar da demisia.

Premierul Florin Cîţu a anunţat ieri că va negocia cu "parlamentarii responsabili" pentru susţinerea Guvernului pe care îl conduce, însă a refuzat să dea detalii cu care dintre aceştia, spunând că nu îşi poate divulga strategia prin care vrea să câştige acest război. Surse Observator spun însă că dacă aceste negocieri eşuează (fiind nevoie să convingă zeci de parlamentari din USR PLUS, AUR sau PSD să îl susţină), luni sau cel târziu marţi dimineaţă premierul îşi va da demisia din funcţie. 

Ce se întâmplă dacă Florin Cîţu demisionează din fruntea Guvernului

Pe acelaşi subiect

În acest fel, moţiunea de cenzură a PSD nu ar mai avea obiect. La fel şi cea depusă de USR PLUS şi AUR, indiferent de ce motivaţie mai prezintă Curtea Constituţională.

Cum îl avantajează asta pe Florin Cîţu? Fără să fie demis printr-o moţiune de cenzură, Florin Cîţu va putea fi propus şi nominalizat în continuare de Klaus Iohannis ca premier. Salvează totodată şi USR PLUS de "ruşinea" de a-şi fi dat jos Guvernul. Singura problemă ar fi că tocmai Florin Cîţu, cel care a anunţat că el nu este "PSD să îşi dea jos Guvernul" ar face acest lucru prin prezentarea demisiei. 

Strategia nu este însă nici pe departe una infailibilă. Dacă PNL îl propune pe Florin Cîţu în urma consultărilor, USR PLUS nu va vota în Parlamentul noul Guvern, PSD sigur nu îl va vota, iar AUR nu contează cum votează că n-ar aduce suficiente voturi. Deci Guvernul pică. 

Dacă Iohannis insistă şi la a doua desemnare cu Florin Cîţu, atunci face un pas mare spre anticipate, lucru nedorit de Partidul Naţional Liberal aflat pe tren descendent în preferinţele românilor. Dacă Iohannis vine cu un premier agreat şi de USR PLUS, atunci se ajunge la un scenariu care putea fi evitat încă de la începutul crizei, fiind practic singura cerinţă a USR PLUS după demiterea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiţiei: Guvern fără Florin Cîţu.

Un alt scenariu ar fi un guvern minoritar, PNL-UDMR, însă social-democraţii au anunţat în repetate rânduri că nu vor susţine sub nicio formă un guvern minoritar. 

PSD susține că "dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria"

PSD susţine, în textul moţiunii de cenzură, că "guvernarea perdanţilor a sărăcit România", iar "absorbţia fondurilor europene este la pământ". "Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani", mai arată documentul.

"Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa. Culmea cinismului este că fostul deţinut Cîţu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliţia celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să şi voteze! –Legea "fără penali în funcţii publice", conform sursei citate textul moţiunii.

"Fiecare zi cu Guvernul Cîţu în funcţie este o încă o zi în care viaţa românilor va fi şi mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităţilor locale blocată, iar viitorul ţării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generaţii întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîţu trebuie să plece", potrivit moţiunii de cenzură.

Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a susţinut că "voturile PSD nu sunt nici de vânzare şi nici nu o să se încline în faţa unui şantaj, indiferent în faţa cărei personalităţi politice sau ce funcţie politică trecătoare are cineva în statul român". El a explicat că PSD a aşteptat decizia CCR pentru ca Guvernul condus de Florin Cîţu să nu cadă prin moţiune, după care să fie repus în funcţie în urma constatării conflictului de către Curtea Constituţională.

USR-PLUS și AUR votează pentru moțiune

Dan Barna a afirmat că USR-PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. "Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus", a adăugat el.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva "Guvernului ilegitim PNL-UDMR". În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că "matematic" moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR-PLUS.

Totodată, premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare în Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Strategia lui Florin Cîţu pentru a rămâne în fruntea Guvernului. Ar putea demisiona înainte de votarea moţiunii de cenzură - surse