Antena Meniu Search
x

Un an de la condamnarea lui Dan Voiculescu in Dosarul ICA: Presiunile făcute de Băsescu, de Udrea și de Macovei pentru condamnarea lui Dan Voiculescu

Pe 8 august se implineste un an de cand Dan Voiculescu a fost condamnat la inchisoare in dosarul ICA. Mugur Ciuvica, in cea mai recenta carte pe care o semneaza, „Zece ani rai”, face o radiografie a ce s-a intamplat in cei zece ani in care Romania a fost condusa de Traian Basescu, precum si a imprejurarilor care au condus, la condamnarea profesorului Voiculescu

Pe 8 august se implineste un an de cand Dan Voiculescu a fost condamnat la inchisoare in dosarul ICA. Mugur Ciuvica, in cea mai recenta carte pe care o semneaza, „Zece ani rai”, face o radiografie a ce s-a intamplat in cei zece ani in care Romania a fost condusa de Traian Basescu, precum si a imprejurarilor care au condus, la condamnarea profesorului Voiculescu

Procurorul DNA, Emilian Eva, cel care a intocmit rechizitoriul, este, in prezent, retinut de Directia Nationala Anticoruptie, timp de 30 de zile, sub acuzatiile de luare de mita si spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si fals in declaratii.

Pe toată durata judecării apelului în Dosarul ICA de către Curtea de Apel, preşedintele Traian Băsescu pune public presiune pe judecători, declarând despre Dan Voiculescu că „este un viitor puşcăriaş”, că „e în pragul puşcăriei”, că „e vai de steaua lui cu pământurile”, că „vrea să pună sub control parchetele”, că „îi va fi foarte greu să scape”, că „are reacţii de tip mafiot” şi că „are reacţii de om vinovat”. Lui Băsescu i se alătură vestalele sale, Udrea şi Macovei. Elena Udrea declară că Voiculescu „nu va scăpa de închisoare” şi că „va trebui să dea seamă în faţa legii pentru modul în care a jefuit ţara”. Monica Macovei spune public că „Voiculescu ar face absolut orice ca să scape de condamnare”, că acesta „este un inculpat care urăşte statul de drept”, şi „ un blestem pentru România”.

În 8 noiembrie 2013, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu declară: „Dorinţa mare a domnilor Ponta, Antonescu şi Voiculescu este să mi se termine odată mandatul şi să poată să pună sub control ce se întâmplă pe la parchete. Eu le înţeleg această dorinţă, dar vreau să-i avertizez că voi fi preşedinte până în ultima zi a mandatului meu. (…) În ceea ce mă priveşte, îi avertizez că sunt foarte hotărât.”

În 20 noiembrie 2013, la B1 TV, Traian Băsescu spune într-un interviu: „Cred că Voiculescu are impresia că libertatea sa stă în mâna mea. Sunt mulţi care au crezut că nu-i atinge legea. Sunt convins că statul român a început să-şi dezvolte instituţiile astfel încât va fi foarte greu să scapi.” Traian Băsescu mai declară că „atacurile furibunde” legate de terenul de la Nana, cumpărat de el cu banii împrumutaţi de fiica sa Ioana de la banca de stat CEC, reprezintă „o reacţie de tip mafiot a lui Voiculescu. Adică «ai vrut să te atingi de noi, stai că-ţi dăm noi comisii parlamentare».”

În 11 decembrie 2013, în contextul scandalului legat de creditul preferenţial primit de fiica sa de la CEC, preşedintele Băsescu îl atacă din nou pe Dan Voiculescu referindu-se direct la acuzaţiile pe care procurorii i le aduc acestuia în Dosarul ICA. Prezent la televiziunea sa de casă, B1 TV, Traian Băsescu declară: „Fiică-mea a luat un credit, a avut venituri suficiente, şi-l plăteşte în 30 de ani. Dar nu a luat pământ de la ADS, cum au luat toţi şmecherii şi Dan Voiculescu.”

A doua zi, în 12 decembrie 2013, într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Traian Băsescu spune că „Voiculescu este un viitor puşcăriaş, cel puţin la cum arată prima instanţă”.

O săptămână mai târziu, în 19 ianuarie 2014, Elena Udrea sare, pe Facebook, în apărarea lui Traian Băsescu în urma dezvăluirilor Antenei 3 referitoare la relaţia dintre Ioana Băsescu şi Gazprom. Elena Udrea declară: „Voiculescu este disperat. A văzut că Adrian Năstase este condamnat a doua oară şi se gândește că nici el nu va scăpa de închisoare în dosarul în care deja a fost găsit vinovat pentru o fraudă de aproximativ 70 de milioane de euro la privatizarea ICA, plus celelalte dosare în care este acuzat şi în care va fi judecat. Aşa că a pornit o campanie de linşaj mediatic şi discreditare a lui Traian Băsescu şi a tuturor celor care susţin, ca şi acesta, independenţa justiţiei, pentru că aceasta este marea spaimă a lui Voiculescu şi a celor ca el: că vor trebui să dea seamă în faţa legii pentru modul în care au jefuit ţara, deşi credeau că în România poţi fura la nesfârşit fără să dai socoteală!”

În 7 martie 2014 este primul termen în Dosarul ICA la Curtea de Apel. La termenul din 8 aprilie 2014, judecătorul Stan Mustaţă face cerere de abţinere. Cererea este respinsă în 9 aprilie 2014.

În 14 aprilie 2014, cu o zi înaintea unui nou termen din Dosarul ICA, Traian Băsescu dă un interviu la Realitatea TV în care declară că „salariaţii lui Dan Voiculescu recită pe bani partitura pe care le-o dă şi sunt plătiţi pentru un singur lucru, să mintă continuu, să spele pe creier, să-l apere pe mogulul lor care e în pragul puşcăriei”.

În 29 aprilie 2014, are loc un nou termen în Dosarul ICA, în care judecătorii urmau să se pronunţe pe o serie de excepţii ridicate de avocaţi. Unul dintre cei doi judecători din complet, Stan Mustaţă, este reţinut de DNA chiar înainte să intre în sala de judecată. Dan Voiculescu anunţă că îi va cere procurorului general să ancheteze modul în care a fost reţinut judecătorul Stan Mustaţă. Două zile mai târziu, pe 1 mai 2014, preşedintele Traian Băsescu dă un interviu la B1 TV în care declară că reacţia lui Voiculescu în cazul judecătorului Mustaţă este „reacţia unui om vinovat, care se aştepta că, după Mustaţă, vine cineva să-l ia şi pe dânsul. Reacţia lui Voiculescu aproape că îl pune în situaţia de suspect, după mine, dacă-mi permiteţi o apreciere din asta. De ce o fi ieşit, că nu-l acuzase nimeni? Sau avea un muscoi din ăla mare pe cap?”

În 8 mai 2014 (după ce îl atacase public pe Voiculescu şi în 4 mai şi în 6 mai), cu câteva zile înaintea unui nou termen din Dosarul ICA, Traian Băsescu declară la B1 TV: „Cel mai mult şi-ar dori o nouă suspendare turnătorul Voiculescu. A fost condamnat la cinci ani de închisoare în primă instanţă şi are nevoie de subordonaţi care să-l achite. Ponta este un subordonat al lui Voiculescu.”

În 22 iunie 2014, la B1 TV, europarlamentarul Monica Macovei spune că dezvăluirile Antenei 3 cu privire la mita primită de Mircea Băsescu de la Bercea Mondial reprezintă „un nou puci”: „Sunt convinsă că preşedintele nu a intervenit şi nu a luat bani. Poate că numele lui a fost invocat. Ţinta lui Voiculescu din nou este preşedintele. Nu este întâmplător că au apărut aceste secvenţe înainte de termenul lui Voiculescu, pe 1 iulie, care numără zilele până la decizia definitivă. Dan Voiculescu ar face absolut orice ca să scape de această condamnare.”

În 23 iunie 2014, referindu-se la cazul fratelui său, Traian Băsescu declară: „Am convingerea că sub această campanie se ascunde setea de acaparare a justiţiei. Domnul Voiculescu, care are o condamnare în primă instanţă la cinci ani şi care acum vreo lună spunea că «preşedintele nu-şi va termina mandatul» este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte-marionetă care să-i satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în Justiţia română a unor oameni pe care să-i controleze. Vrea să scape de actuala structură de conducere, fie că vorbim de DNA, fie că vorbim de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie că vorbim de Parchetul General, fie că vorbim de alţi judecători incomozi, pentru că numai şefii acestor structuri sunt incomozi pentru cei suspectaţi de corupţie.”

În 6 iulie 2014, cu o zi înaintea unui termen din Dosarul ICA, Monica Macovei declară la B1 TV că „Dan Voiculescu este un inculpat care urăşte statul de drept. Tot ce a făcut a fost împotriva statului de drept, împotriva interesului public. Este un blestem pentru România. Avem o lege şi avem o directivă europeană care a fost publicată în Monitorul Oficial acum câteva luni. Conform acestora, lui Voiculescu i se poate confisca întreaga avere, prin confiscarea extinsă, dacă nu poate justifica.”

În 14 iulie 2014, preşedintele Traian Băsescu declară într-o conferinţă de presă că „Voiculescu e vai de steaua lui cu pământurile”.

În 5 august 2014, ziua în care judecătorii din Dosarul ICA anunţaseră că rămân în pronunţare, Traian Băsescu spune la B1 TV, referindu-se la jurnaliştii care semnalau neregulile din dosar şi criticau implicarea sa în justiţie: „Presiunea mediatică este în neregulă. Toată lumea aşteaptă o condamnare. Poate fi, la fel de bine, o achitare. Judecătorii dau verdictul. Oamenii aceia ştiu că nu am cum să mă ocup de dosare. (…) Asta este o poveste, cu Băsescu care se ocupă de dosarele oamenilor politici. E lichelism şi al politicienilor şi al unor jurnalişti.”

Cu acelaşi prilej, preşedintele Traian Băsescu îl atacă pe Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu din Dosarul ICA, transmițându-le judecătorilor să nu ia în seama ce spune acesta pentru că este „un avocat foarte slab”. Traian Băsescu spune că „Justiţia a fost salvată de judecători şi procurori, de cei 3.000 de judecători şi procurori noi, pentru care am semnat decrete de intrare în magistratură. De ce credeţi că nu mai câştigă Mateuţ? Pentru că au apărut judecători care ştiu carte. Mateuţ a fost mare cât timp judecătorii au fost mai slabi cunoscători de carte decât el. Acum, Mateuţ, dacă ajunge pe fond, e un avocat probabil foarte slab. El se bate numai să nu ajungă să se judece fondul. Ei, iată, la Voiculescu se pare că judecătorii ştiu procedura mai bine decât marele Mateuţ.” Atacul la adresa avocatului, preluat imediat şi amplificat de propaganda băsistă, este fără precedent până şi pentru halul în care ajunsese sistemul judiciar în regimul Băsescu. Niciunul dintre avocaţii adversarilor lui Băsescu nu fusese până în acel moment victima unor atacuri de acest fel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Un an de la condamnarea lui Dan Voiculescu in Dosarul ICA: Presiunile făcute de Băsescu, de Udrea și de Macovei pentru condamnarea lui Dan Voiculescu