Un an de la condamnarea lui Dan Voiculescu in Dosarul ICA: Presiunile făcute de Băsescu, de Udrea și de Macovei pentru condamnarea lui Dan Voiculescu

Publicat: 06.08.2015, 14:34.
Actualizat: 06.08.2015, 14:39

Pe 8 august se implineste un an de cand Dan Voiculescu a fost condamnat la inchisoare in dosarul ICA. Mugur Ciuvica, in cea mai recenta carte pe care o semneaza, „Zece ani rai”, face o radiografie a ce s-a intamplat in cei zece ani in care Romania a fost condusa de Traian Basescu, precum si a imprejurarilor care au condus, la condamnarea profesorului Voiculescu

Reclamă

Pe 8 august se implineste un an de cand Dan Voiculescu a fost condamnat la inchisoare in dosarul ICA. Mugur Ciuvica, in cea mai recenta carte pe care o semneaza, „Zece ani rai”, face o radiografie a ce s-a intamplat in cei zece ani in care Romania a fost condusa de Traian Basescu, precum si a imprejurarilor care au condus, la condamnarea profesorului Voiculescu

Procurorul DNA, Emilian Eva, cel care a intocmit rechizitoriul, este, in prezent, retinut de Directia Nationala Anticoruptie, timp de 30 de zile, sub acuzatiile de luare de mita si spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si fals in declaratii.

Pe toată durata judecării apelului în Dosarul ICA de către Curtea de Apel, preşedintele Traian Băsescu pune public presiune pe judecători, declarând despre Dan Voiculescu că „este un viitor puşcăriaş”, că „e în pragul puşcăriei”, că „e vai de steaua lui cu pământurile”, că „vrea să pună sub control parchetele”, că „îi va fi foarte greu să scape”, că „are reacţii de tip mafiot” şi că „are reacţii de om vinovat”. Lui Băsescu i se alătură vestalele sale, Udrea şi Macovei. Elena Udrea declară că Voiculescu „nu va scăpa de închisoare” şi că „va trebui să dea seamă în faţa legii pentru modul în care a jefuit ţara”. Monica Macovei spune public că „Voiculescu ar face absolut orice ca să scape de condamnare”, că acesta „este un inculpat care urăşte statul de drept”, şi „ un blestem pentru România”.

Reclamă

În 8 noiembrie 2013, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu declară: „Dorinţa mare a domnilor Ponta, Antonescu şi Voiculescu este să mi se termine odată mandatul şi să poată să pună sub control ce se întâmplă pe la parchete. Eu le înţeleg această dorinţă, dar vreau să-i avertizez că voi fi preşedinte până în ultima zi a mandatului meu. (…) În ceea ce mă priveşte, îi avertizez că sunt foarte hotărât.”

În 20 noiembrie 2013, la B1 TV, Traian Băsescu spune într-un interviu: „Cred că Voiculescu are impresia că libertatea sa stă în mâna mea. Sunt mulţi care au crezut că nu-i atinge legea. Sunt convins că statul român a început să-şi dezvolte instituţiile astfel încât va fi foarte greu să scapi.” Traian Băsescu mai declară că „atacurile furibunde” legate de terenul de la Nana, cumpărat de el cu banii împrumutaţi de fiica sa Ioana de la banca de stat CEC, reprezintă „o reacţie de tip mafiot a lui Voiculescu. Adică «ai vrut să te atingi de noi, stai că-ţi dăm noi comisii parlamentare».”

În 11 decembrie 2013, în contextul scandalului legat de creditul preferenţial primit de fiica sa de la CEC, preşedintele Băsescu îl atacă din nou pe Dan Voiculescu referindu-se direct la acuzaţiile pe care procurorii i le aduc acestuia în Dosarul ICA. Prezent la televiziunea sa de casă, B1 TV, Traian Băsescu declară: „Fiică-mea a luat un credit, a avut venituri suficiente, şi-l plăteşte în 30 de ani. Dar nu a luat pământ de la ADS, cum au luat toţi şmecherii şi Dan Voiculescu.”

Reclamă

A doua zi, în 12 decembrie 2013, într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Traian Băsescu spune că „Voiculescu este un viitor puşcăriaş, cel puţin la cum arată prima instanţă”.

O săptămână mai târziu, în 19 ianuarie 2014, Elena Udrea sare, pe Facebook, în apărarea lui Traian Băsescu în urma dezvăluirilor Antenei 3 referitoare la relaţia dintre Ioana Băsescu şi Gazprom. Elena Udrea declară: „Voiculescu este disperat. A văzut că Adrian Năstase este condamnat a doua oară şi se gândește că nici el nu va scăpa de închisoare în dosarul în care deja a fost găsit vinovat pentru o fraudă de aproximativ 70 de milioane de euro la privatizarea ICA, plus celelalte dosare în care este acuzat şi în care va fi judecat. Aşa că a pornit o campanie de linşaj mediatic şi discreditare a lui Traian Băsescu şi a tuturor celor care susţin, ca şi acesta, independenţa justiţiei, pentru că aceasta este marea spaimă a lui Voiculescu şi a celor ca el: că vor trebui să dea seamă în faţa legii pentru modul în care au jefuit ţara, deşi credeau că în România poţi fura la nesfârşit fără să dai socoteală!”

În 7 martie 2014 este primul termen în Dosarul ICA la Curtea de Apel. La termenul din 8 aprilie 2014, judecătorul Stan Mustaţă face cerere de abţinere. Cererea este respinsă în 9 aprilie 2014.

Reclamă

În 14 aprilie 2014, cu o zi înaintea unui nou termen din Dosarul ICA, Traian Băsescu dă un interviu la Realitatea TV în care declară că „salariaţii lui Dan Voiculescu recită pe bani partitura pe care le-o dă şi sunt plătiţi pentru un singur lucru, să mintă continuu, să spele pe creier, să-l apere pe mogulul lor care e în pragul puşcăriei”.

În 29 aprilie 2014, are loc un nou termen în Dosarul ICA, în care judecătorii urmau să se pronunţe pe o serie de excepţii ridicate de avocaţi. Unul dintre cei doi judecători din complet, Stan Mustaţă, este reţinut de DNA chiar înainte să intre în sala de judecată. Dan Voiculescu anunţă că îi va cere procurorului general să ancheteze modul în care a fost reţinut judecătorul Stan Mustaţă. Două zile mai târziu, pe 1 mai 2014, preşedintele Traian Băsescu dă un interviu la B1 TV în care declară că reacţia lui Voiculescu în cazul judecătorului Mustaţă este „reacţia unui om vinovat, care se aştepta că, după Mustaţă, vine cineva să-l ia şi pe dânsul. Reacţia lui Voiculescu aproape că îl pune în situaţia de suspect, după mine, dacă-mi permiteţi o apreciere din asta. De ce o fi ieşit, că nu-l acuzase nimeni? Sau avea un muscoi din ăla mare pe cap?”

În 8 mai 2014 (după ce îl atacase public pe Voiculescu şi în 4 mai şi în 6 mai), cu câteva zile înaintea unui nou termen din Dosarul ICA, Traian Băsescu declară la B1 TV: „Cel mai mult şi-ar dori o nouă suspendare turnătorul Voiculescu. A fost condamnat la cinci ani de închisoare în primă instanţă şi are nevoie de subordonaţi care să-l achite. Ponta este un subordonat al lui Voiculescu.”

Reclamă

În 22 iunie 2014, la B1 TV, europarlamentarul Monica Macovei spune că dezvăluirile Antenei 3 cu privire la mita primită de Mircea Băsescu de la Bercea Mondial reprezintă „un nou puci”: „Sunt convinsă că preşedintele nu a intervenit şi nu a luat bani. Poate că numele lui a fost invocat. Ţinta lui Voiculescu din nou este preşedintele. Nu este întâmplător că au apărut aceste secvenţe înainte de termenul lui Voiculescu, pe 1 iulie, care numără zilele până la decizia definitivă. Dan Voiculescu ar face absolut orice ca să scape de această condamnare.”

În 23 iunie 2014, referindu-se la cazul fratelui său, Traian Băsescu declară: „Am convingerea că sub această campanie se ascunde setea de acaparare a justiţiei. Domnul Voiculescu, care are o condamnare în primă instanţă la cinci ani şi care acum vreo lună spunea că «preşedintele nu-şi va termina mandatul» este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte-marionetă care să-i satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în Justiţia română a unor oameni pe care să-i controleze. Vrea să scape de actuala structură de conducere, fie că vorbim de DNA, fie că vorbim de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie că vorbim de Parchetul General, fie că vorbim de alţi judecători incomozi, pentru că numai şefii acestor structuri sunt incomozi pentru cei suspectaţi de corupţie.”

În 6 iulie 2014, cu o zi înaintea unui termen din Dosarul ICA, Monica Macovei declară la B1 TV că „Dan Voiculescu este un inculpat care urăşte statul de drept. Tot ce a făcut a fost împotriva statului de drept, împotriva interesului public. Este un blestem pentru România. Avem o lege şi avem o directivă europeană care a fost publicată în Monitorul Oficial acum câteva luni. Conform acestora, lui Voiculescu i se poate confisca întreaga avere, prin confiscarea extinsă, dacă nu poate justifica.”

În 14 iulie 2014, preşedintele Traian Băsescu declară într-o conferinţă de presă că „Voiculescu e vai de steaua lui cu pământurile”.
În 5 august 2014, ziua în care judecătorii din Dosarul ICA anunţaseră că rămân în pronunţare, Traian Băsescu spune la B1 TV, referindu-se la jurnaliştii care semnalau neregulile din dosar şi criticau implicarea sa în justiţie: „Presiunea mediatică este în neregulă. Toată lumea aşteaptă o condamnare. Poate fi, la fel de bine, o achitare. Judecătorii dau verdictul. Oamenii aceia ştiu că nu am cum să mă ocup de dosare. (…) Asta este o poveste, cu Băsescu care se ocupă de dosarele oamenilor politici. E lichelism şi al politicienilor şi al unor jurnalişti.”

Cu acelaşi prilej, preşedintele Traian Băsescu îl atacă pe Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu din Dosarul ICA, transmițându-le judecătorilor să nu ia în seama ce spune acesta pentru că este „un avocat foarte slab”. Traian Băsescu spune că „Justiţia a fost salvată de judecători şi procurori, de cei 3.000 de judecători şi procurori noi, pentru care am semnat decrete de intrare în magistratură. De ce credeţi că nu mai câştigă Mateuţ? Pentru că au apărut judecători care ştiu carte. Mateuţ a fost mare cât timp judecătorii au fost mai slabi cunoscători de carte decât el. Acum, Mateuţ, dacă ajunge pe fond, e un avocat probabil foarte slab. El se bate numai să nu ajungă să se judece fondul. Ei, iată, la Voiculescu se pare că judecătorii ştiu procedura mai bine decât marele Mateuţ.” Atacul la adresa avocatului, preluat imediat şi amplificat de propaganda băsistă, este fără precedent până şi pentru halul în care ajunsese sistemul judiciar în regimul Băsescu. Niciunul dintre avocaţii adversarilor lui Băsescu nu fusese până în acel moment victima unor atacuri de acest fel.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
recomandari pe a1.ro
Culiță Sterp, întâlnire emoționantă cu tatăl său. Bărbatul și-a părăsit familia când copiii săi erau mici:
Culiță Sterp, întâlnire emoționantă cu tatăl său. Bărbatul și-a părăsit familia când copiii săi erau mici:
Reclamă
Top știri
Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
1
Extern • ieri la 20:40

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''
2
Mapamond • pe 21.10 la 21:10

Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''

Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''
Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO
3
Extern • pe 20.10 la 15:21

Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO

Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO
O familie întreagă, plecată în excursie, găsită moartă. Fetiţa de un an, cei doi părinţi şi câinele lor au murit deshidrataţi, în California
4
Mapamond • ieri la 07:17

O familie întreagă, plecată în excursie, găsită moartă. Fetiţa de un an, cei doi părinţi şi câinele lor au murit deshidrataţi, în California

O familie întreagă, plecată în excursie, găsită moartă. Fetiţa de un an, cei doi părinţi şi câinele lor au murit deshidrataţi, în California
Bătaie cu pumni și picioare în mall-ul VIVO Cluj, după ce un individ a refuzat să arate certificatul verde și a devenit violent
5
Eveniment • pe 21.10 la 21:50

Bătaie cu pumni și picioare în mall-ul VIVO Cluj, după ce un individ a refuzat să arate certificatul verde și a devenit violent

Bătaie cu pumni și picioare în mall-ul VIVO Cluj, după ce un individ a refuzat să arate certificatul verde și a devenit violent
RECOMANDĂRI
Incidenţa Covid în Capitală, în uşoară scădere faţă de vineri: 16.53 cazuri la mia de locuitori
Sanatate • la 10:51

Incidenţa Covid în Capitală, în uşoară scădere faţă de vineri: 16.53 cazuri la mia de locuitori

Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus la nivelul Capitalei a ajuns, sâmbătă, la 16.53 infectări la mia de locuitori,...

Incidenţa Covid în Capitală, în uşoară scădere faţă de vineri: 16.53 cazuri la mia de locuitori
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Moaştele, aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj
Eveniment • la 10:31
Video

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Moaştele, aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Moaştele, aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj
Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana
Eveniment • la 09:30
Video

Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana

Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana
Transylvania Open: Emma Răducanu a ajuns în România. Va juca pentru prima dată la un turneu WTA în țara noastră
Sport • la 08:18
Video

Transylvania Open: Emma Răducanu a ajuns în România. Va juca pentru prima dată la un turneu WTA în țara noastră

Transylvania Open: Emma Răducanu a ajuns în România. Va juca pentru prima dată la un turneu WTA în țara noastră
PARTENERI
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
spynews.ro
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
libertatea.ro
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2021. Leii trebuie să se relaxeze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2021. Leii trebuie să se relaxeze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
gandul.ro
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Ziare.com
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Actorii din serialele turcești care s-au îndrăgostit pe platourile de filmare. Cele mai iubite cupluri ale momentului
tvhappy.ro
Actorii din serialele turcești care s-au îndrăgostit pe platourile de filmare. Cele mai iubite cupluri ale momentului
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
money.ro
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
as.ro
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
Ce reprezintă barele de semnal de pe telefon, de fapt. Misterul a fost elucidat de un expert
UseIT
Ce reprezintă barele de semnal de pe telefon, de fapt. Misterul a fost elucidat de un expert
ULTIMELE ȘTIRI
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 21.10 la 22:39
Video

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 20.10 la 21:53
Video

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui