Antena Meniu Search
x

România vrea să tranziteze peste 60% din totalul cerealelor ucrainene. Ciolacu: Am stabilit dublarea tranzitului prin România, la 4 milioane tone/lună

Război în Ucraina. România vrea să tranziteze peste 60% din totalul cerealelor ucrainene, a anunţat Marcel Ciolacu, în cadrul conferinţei comune de presă cu premierul ucrainean, Denis Şmîhal. Am stabilit împreună o țintă ambițioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună, a transmis Marcel Ciolacu. Premierul a dat asigurări că ţara noastră va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, cât şi pe mai departe, în procesul de reconstruire.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 18.08.2023, 15:05

UPDATE 14:20 "Să continuați să luptați ca și până acum. Aveți în spate aliați puternici - SUA, NATO și Uniunea Europeană și vecini precum România, pe care vă puteți baza întotdeauna la greu", i-a spus Marcel Ciolacu premierului Ucrainei, Denis Şmîhal.

„Eu și guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin și consistent pentru Ucraina. Suntem uniți împotriva agresiunii militare a Federației Ruse și a actelor de barbarie și lașitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. (...) Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei și restaurarea integrității teritoriale a acesteia, dar și mai departe, în procesul de reconstrucție a țării”, spune Marcel Ciolacu.

Totodată, Marcel Ciolacu a vorbit despre concentrarea eforturilor pentru dezvoltarea capacităților și coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina și a Portului Constanța. „Am reconfirmat astăzi cu premierul Şmîhal aceste obiective și această abordare. Am semnat astăzi împreună cu domnia sa o Declarație politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. România a făcut eforturi substanțiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naționale, pentru extinderea capacității de preluare, tranzit și expediere, pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere se văd deja: avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv de 500% în Portul Constanța Sud. România speră să tranziteze peste 60% din cerealele din Ucraina. Am stabilit dublrea tranzitului de cereale prin România, de la 2 milioane la 4 milioane de tone. Am subliniat însă foarte clar că măsurile pe care le adoptăm la nivel național, precum și cele la nivel european, vor avea în vedere în egală măsură (1) nevoia sprijinirii Ucrainei, dar și (2) așteptările și preocupările legitime ale producătorilor și fermierilor români. Protejarea pieței interne românești și a fermierilor români este unul dintre obiectivele majore ale acestui Guvern! Și mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă”, menționează premierul român.

În ceea ce priveşte drepturile minorităților din Ucraina, Ciolacu declară că aşteaptă deschidere din partea autorităților ucrainenene. "Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi de care se bucură ucrainenii din România".

Pe acelaşi subiect

El a reluat solicitarea mai veche a părții române ca autoritățile ucrainene să recunoască inexistența limbii moldovenești și să adopte toate măsurile legale și administrative în consecință. „Să continuați să luptați ca și până acum. Aveți în spate aliați puternici- SUA, NATO și Uniunea Europeană și vecini precum România pe care vă puteți baza întotdeauna la greu. Nu aveți niciun motiv să dați vreun pas înapoi. Și sunt convins că, la final, depășind acest moment întunecat al istoriei veți reuși să vă construiți un viitor mai sigur și mai prosper”, încheie Ciolacu.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a mulţumit României pentru susţinere şi pentru poziţia foarte clară în ceea ce priveşte invazia rusă din Ucraina. "A fost important să vizitez România, ţara care ne-a dat o mână de ajutor. Sperăm că românii vor susține deschiderea negocierilor la aderare a UE. (...) Azi guvernele au semnat o declarație de asigurare a tranzitului mărfurilor. Perfecționarea infrastructurii de transport distrusă de Rusia, vom extinde punctele de trecere a frontierei, simplificăm controlul la frontieră, unde e posibil vom avea control comun. Va fi deschis un nou punct de frontieră, la Sighetu Marmației. Sunt convins că împreună vom reface pacea și securitatea și vom reface Ucraina".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vizită fulger a premierului ucrainean în România. Ce au decis Denis Şmîhal şi Marcel Ciolacu la Palatul Victoria

Premierul Ucrainei a ajuns vineri dimineaţă în România pentru o întâlnire cu Marcel Ciolacu, anunţată pe ultima sută de metri. Oficialul de la Kiev a fost primit la Palatul Vitoria în jurul orei 12.30.  La întâlnirea cu Marcel Ciolacu, cei doi vor discuta despre sprijinul acordat de România Ucrainei, despre problema afluxului de cereale din Ucraina, despre fermierii români, dar și despre minoritatea română din Ucraina. 

Una dintre deciziile concrete ale vizitei este deschiderea unui nou punct de frontieră între România și Ucraina, au declarat surse guvernamentale pentru Observator. După întâlnire cei doi vor susţine declaraţii de presă, programate în jurul orei 13.30. 

Denîs Şmîhal este premierul Ucrainei din 2020 şi se află pentru pentru prima dată în Bucureşti. Pentru vizita de azi de la Bucureşti a trecut granița cu mașina pe la Siret, iar de la Suceava a fost luat de o aeronavă militară până la Baza Aeriană 90. Oficialul ucrainean este cazat la un hotel din Capitală, unde s-a oprit câteva ore până să ajungă la Guvern. E transportat cu o mașină blindată iar după declarațiile comune de presă, Şmîhal şi Ciolacu vor merge la Vila Lac  pentru a lua prânzul împreună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri politice » România vrea să tranziteze peste 60% din totalul cerealelor ucrainene. Ciolacu: Am stabilit dublarea tranzitului prin România, la 4 milioane tone/lună