Antena Meniu Search
x

Vor fi îngheţate salariile, angajările la stat şi tăiate bonusurile? Ce anunţă Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu

Guvernul a ajuns la fundul sacului și vrea sa scadă cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei.  În timp ce Marcel Ciolacu a dat asigurări azi că nu sunt probleme cu încasările la bugetul de stat, premierul Nicolae Ciucă a transmis că reducerea cheltuielilor bugetare nu vizează salariile din sistemul public, dar ia în calcul să interzică cumulul pensiei cu salariul dacă se va găsi o soluţie care care să respecte toate prevederile legale.

de Redactia Observator

la 06.04.2023, 16:01

Vor fi îngheţate salariile, angajările la stat şi eliminate bonusurile? Ce anunţă Ciucă şi Ciolacu
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă - Inquam Photos / George Călin

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis în această săptămână reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 miliarde lei. Potrivit surse politice ar putea fi interzis cumulul pensiei cu salariul, vor fi făcute restructurări în rândul funcționarilor publici din Parlament și ministere, iar salariile vor fi înghețate. Ministerele ar putea avea limite lunare de cheltuieli, însă investițiile nu vor fi afectate.

În plus, în primul trimestru al anului au fost încasări la buget mai mici decât cele aşteptate. Ministerul Finanțelor a urma să pregătească tot planul de reduceri iar la final să ajungă la o tăiere a cheltuielilor de 20 miliarde lei. Ministrul Adrian Câciu a confirmat că există o gaură la buget, dar a dat asigurări că taxele nu vor creşte chiar dacă cheltuielile vor fi ajustate.

În timp ce premierul Ciucă a susţinut joi că reducerea cheltuielilor bugetare este necesară, el a explicat că nu vizează reducerea salariilor din sistemul public. Iar liderul social-democraţilor a declarat că nu sunt probleme la încasările la bugetul de stat, asta după ce miercuri a cerut curăţenie generală în cheltuielile publice. După ce Ciolacu a propus eliminarea "bonusurilor de lungă durată" din sectorul bugetar, Ciucă a reacţionat spunând că dacă se va găsi o soluţie care să respecte toate prevederile legale ar fi de acord să interzică cumulul salariului cu pensia. 

Marcel Ciolacu dă asigurări că nu sunt probleme la încasările la bugetul de stat

Pe acelaşi subiect

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că nu se înregistrează probleme la încasările la bugetul de stat, însă trebuie făcută o reformă în cheltuirea banului public. El a adăugat că este pentru prima oară când premierul şi ministrul de resort au prezentat o situaţie a finanţelor.

"Planul nostru este unul foarte simplu. Trebuie făcută o reformă în cheltuirea banului public, pe care să ne-o asumăm. România nu-şi mai permite să cheltuiască bani publici aiurea şi atunci s-a pornit la un plan îndrăzneţ. (...) Este pentru prima oară când oamenii politici gândesc astfel încât să aibă o perspectivă viabilă şi sustenabilă pentru noi toţi. Nimeni nu mai are dreptul să se joace într-o criză de securitate regională, după o pandemie", a afirmat liderul social-democrat, citat de Agerpres. 

Ciolacu a menţionat că se vorbeşte despre digitalizarea ANAF de 30 de ani, însă reprezentanţii acestei instituţii susţin că nu se poate realiza. "De data aceasta se va face, pentru că decizia politică este una foarte clară. Trebuie făcute reforme în ANAF", a transmis preşedintele PSD.

El a subliniat că trebuie să se iasă din logica sporurilor. "Poate în zona unde sunt medicii, unde au gărzi numai. Trebuie să ieşim din logica asta a sporurilor. Sporurile deja câştigate trebuie trecute în anvelopa salarială. (...) Trebuie să schimbăm ce n-a funcţionat şi să ne asumăm acest lucru. Îndrăznesc şi cu curaj, e momentul să o facem, odată cu implementarea reformelor europene trecute în PNRR. Reformele nu trebuie folosite politic, pentru că atunci iarăşi vom amâna implementarea lor. Înţelegem că acum este momentul să le prindem sau nu", a explicat liderul PSD.

Ciucă: Reducerea cheltuielilor bugetare este necesară, dar nu vizează salariile din sistemul public

Premierul Nicolae Ciucă susţine că micşorarea cheltuielilor bugetare luată în calcul de Guvern este necesară, dar nu vizează reducerea salariilor din sistemul public sau a altor venituri, ci o mai bună chibzuială a cheltuielilor la bunuri şi servicii. El a fost întrebat dacă urmează blocarea angajărilor la stat sau reducerea sporurilor.

"Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru, rezultă foarte clar că există un deficit şi deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele nouă luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru şi întregului Cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze şi să gândească reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani care să denote o mai bună chibzuială a ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor. Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investiţiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfăşura la nivelul Ministerului de Finanţe, în deplină coordonare cu celelalte ministere. Vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că ar urma să se... sau că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri şi servicii, la alte cheltuieli care în momentul de faţă, la nivelul fiecărui ordonator de credite, pot fi făcute", a explicat Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre interzicerea cumulului salariului cu pensia 

Liderul liberalilor mai  susţine că interzicerea cumulului salariului cu pensia este un subiect care s-a discutat de mai multe ori în spaţiul public şi că, dacă vor găsi o soluţie care să respecte toate prevederile legale, sunt de acord să o pună în aplicare. "Este un subiect care s-a discutat de mai multe ori în spaţiul public, este un subiect care de fiecare dată s-a preluat în dezbaterea politică şi s-a încercat o anume evidenţiere a acestui subiect", a spus azi preşedintele PNL, citat de news.ro.

"Ştim cu toţii ca s-a încercat să facem în aşa fel încât să se interzică cumulul pensiei cu salariul. Există şi o decizie a CCR în acest sens în care celor care doresc să muncească să nu li se interzică dreptul la muncă. Dacă vom găsi o soluţie care sa respecte toate prevederile legale suntem de acord sa o punem în aplicare”, a arătat Ciucă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Vor fi îngheţate salariile, angajările la stat şi tăiate bonusurile? Ce anunţă Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu