Antena Meniu Search
x

Surse: Comisia Europeană nu e de acord cu legea pensiilor speciale votată în Senat. Ce a cerut Guvernului

Comisia Europeană a transmis Guvernului un punct de vedere referitor la legea pensiilor speciale care a trecut de Senat săptămâna trecută, în care nu consideră suficiente amendamentele agreate de coaliţia de guvernare. 

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 16:24

Surse: Comisia Europeană nu e de acord cu legea pensiilor speciale votată în Senat. Ce a cerut Guvernului
Pensiile speciale, votate în Senat pe 29 martie - Inquam Photos / George Călin

Potrivit unor surse politice, reprezentanții CE au transmis Executivului că nu are impact bugetar pe niciunul dintre capitole. Totodată, Comisia Europeană a cerut ca miniștrii de resort să treacă impactul bugetar și să țină cont de observațiile venite de la Bruxelles. 

În cazul în care impactul bugetar nu se diminuează se va consideră jalon neîndeplinit în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deci riscăm să pierdem 1,7 miliarde de euro. În acest context, ministrul Muncii a cerut o nouă simulare de la Banca Mondială, care se află în lucru.

Câți bani ar pierde România din PNRR din cauza pensiilor speciale 

România nu poate cere la Bruxelles o prelungire la reforma pensiilor speciale pentru că şi în acest caz riscă să piardă fonduri iar guvernul trebuie să găsească o soluţie până expiră deadline-ul, pe 30 iunie 2023 când se va depune cererea de plată numărul 3.

Pe acelaşi subiect

Senatul a votat pe 29 martie proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă şi merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR astfel că de adoptarea legii depinde tranşa numărul trei de plată a fondurilor europene. Proiectul a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială au transmis mai multe observaţii la lege.

Printre modificările votate se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv până la 15% peste salariul mediu brut la pensiile pe necontributivitate şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. 

Dacă această reformă nu va fi realizată conform criteriilor din PNRR, România riscă să piardă peste un miliard de euro, bani europeni. Deşi, potrivit unor surse, Bruxelles-ul a vorbit de 1,7 miliarde de euro, suma exactă va fi decisă de Comisia Europeană.

Ministrul Boloş a lăsat de înțeles săptămâna trecută la Euronews că România ar putea pierde 1,4 miliarde de euro din PNRR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Surse: Comisia Europeană nu e de acord cu legea pensiilor speciale votată în Senat. Ce a cerut Guvernului