Antena Meniu Search
x

Video Secretele reţetei tortului Doboș, desertul pe placul caselor regale

Eleganța și simplitatea nu se demodează niciodată, chiar dacă vorbim de o prăjitură. Una cu o istorie bogată, apreciată inclusiv de împăratul Franz Josef și de împărăteasa Sissi. De aproape 140 de ani, pentru tortul Doboș - cunoscut şi apreciat în toată ţara, dar poate mai cu seamă în Vest și în Transilvania - se folosesc aceleasi ingrediente simple. Reţeta care datează din 1885 este respectată cu strictețe.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 25.12.2021, 14:07

Vezi și

Rețeta originală de Doboș îi aparține unui maestru cofetar maghiar. Pentru un gust autentic, desertul trebuie să aibă 41 de straturi. 

Ioan Hațegan, istoric: Este o creație a unui domn Doboş C. Josef, la 1884. A fost inaugurat în 1885 la Budapesta când inclusiv împaratul Franz Josef a gustat din el şi l-a găsit.

Acum este marcă înregistrată şi nu oricine cunoaşte secretele reţetei celebre. Pentru a le afla, trebuie să intrăm într-o cofetarie cu tradiţie. Măiestria cofetarului se vede, în primul rând, la realizarea foilor.

Veronica Gavrea, manager cofetărie: Sunt nişte foi care se fac foarte subţiri, au undeva sub 0,5 cm. Doboşul nostru are 20 de foi şi capacul de deasupra cu caramel, deci 21, undeva la 41 de straturi sunt.

Pe acelaşi subiect

Toate, perfect aliniate. Deasupra se pune o glazură crocantă de caramel auriu. Gustul perfect se obține din ingrediente simple: ouă, unt, faină, zahar și ciocolată.

Desertul pe placul caselor regale

În trecut, Doboşul era un desert pe placul caselor regale. Astăzi, în Timişoara, prăjitura nu lipseşte din meniul de sărbători.

Veronica Gavrea, manager cofetărie: Vindem zeci de kilograme, poate chiar sute în perioada Crăciunului, dar şi a Anului Nou.

De aproape 140 de ani, la Timișoara se păstrează reţeta originală a celebrei prăjituri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Reţete » Secretele reţetei tortului Doboș, desertul pe placul caselor regale