Video Un altfel de Crăciun: Cât costă un meniu vegan de sărbători
Ciorbă de burtă, şniţele, iar la desert tiramisu. Sună apetisant, dar NU trebuie sa vă pregătiţi pastilele de digestie. Vorbim acum de meniul de Crăciun pentru cei care au adoptat o alimentaţie vegană. Exista o soluţie pentru fiecare reţetă tradiţională.
Iulia Pop, reporter Observator: Vom face astăzi o ciorbă de burtă falsă, ciorba care îi place românului.
O ciorbă de burtă...fără burtă, dar cu acelaşi gust.
Bucătar: Vom înlocui burta cu ciuperci pleurotus, smântana clasica cu smântana de caju şi în rest ingredientele rămân la fel.
Adică morcovi căliţi în ulei, peste care se adaugă ciupercile, usturoiul şi câteva foi de dafin. Apoi se lasă la fiert pe îndelete.
Bucătar: Cineva care nu ştie exact ce are în farfurie se prinde că este vorba de ciuperci şi nu burtă de vită? Dacă este un cunoscător de cirobă de burtă se va prinde, dar dacă nu, posibil să nu se prindă.
Crăciun vegan
Ştefan Berciu este bucatăr şi de 7 ani este vegan. Este mereu în cautare de reţete noi. Şi cum de sărbători oricine vrea să aibă pe masă preparate tradiţionale, a pus la punct o variantă de meniu cu de toate, dar fără carne. Salatele de vinete, de ciuperci sau a la russe sunt cu maioneză vegană, iar felul principal este şi el altfel.
Bucătar: Avem chifteluţe de falafel din năut, servite cu sos de caju şi sos de arahide, şniţel de ţelină, servit cu un sos de maioneză cu sos de roşii, şi nişte crochete din tofu cu cartofi.
Meniul este completat de curmale umplute cu unt de arahide şi glazură de ciocolată neagră sau de un brownie vegan din făină de ovaz şi făină de hrişcă. Dacă vi se par greu de gătit, staţi fără griji. Până şi meniul vegan e la un click distanţă.
Ștefan Berciu - bucătar: Noi am făcut acest pachet care e de 5-6 pers, să ia o masă copioasa. Preţul este de 350 de lei.
În zielele de post dar şi de Sărbători, comenzile sunt cu 40 - 50% mai mari decât în restul anului. Astfel de reţete sunt recomandate şi de nutriţionişti.
Olivia Micşa – nutriţionist: În loc să te simţi îmbuibat, balonat, umflat, aşa cum se întâmplă când consumăm tradiţionalele sarmale şi fripturi după o masă vegetariana te simţi bine, te simţi plin de energie.
Patronii restaurantelor au remarcat că mai mult de jumătate din clienţii lor nu sunt vegani, ci, pur şi simplu, oameni care aleg o masă uşoară şi sărbători liniştite fără grija pastilelor de digestie la sfârşit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰