Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cristi Popovici, despre viaţa de reporter de război. De ziua lui, transmitea din Tel Aviv despre drama oamenilor luaţi ostatici

"Ce vor românii de la România?" E întrebarea de la care Observator a pornit cel mai mare demers jurnalistic din ultimii 35 de ani. Am căutat răspunsuri naturale, umane şi am început cu jurnaliştii, oamenii Observator, care au mers în comunităţile în care s-au născut şi au crescut pentru a vedea ce s-a schimbat în ultimele decenii. Şi am creionat România MEA. Am continuat cu experenţele tale. De la războiul ce îţi trece uneori graniţa, la preţurile care îţi dau coşmaruri. De la spitalele în care te temi să nu mori, la şcoala care nu îţi garantează un viitor pentru copilul tău. Adică România TA. Şi pentru a construi o imagine pe cât de reală, pe atât de clară a realităţii, am apelat la prestigioasa companie internatională de cercetare de piaţă, IPSOS. Studiul IPSOS - ANTENA este cât se poate de reprezentativ la nivel naţional. 2.400 de români au răspuns la întrebări legate de viaţa lor cotidiană, sănătate, educaţie, muncă, siguranţă. România NOASTRĂ.

de Cristi Popovici

la 21.10.2024 , 20:06

Când eşti reporter de război, cel mai frumos cadou de ziua ta îl primeşti, în cască, pe când transmiţi, de la 2.500 de kilometri depărtare de casă, din Tel Aviv, despre drama oamenilor luaţi ostatici de gruparea teroristă Hamas. În vacarmul infernal, se face brusc linişte când îi auzi vocea fiicei tale. Oricât de hârşit ai fi în lupte şi oricâte grozăvii ai fi văzut în teatrele de război, simţi cum emoţia îţi gâtuie vocea şi ochii aproape că ţi se umplu de lacrimi. Te trezeşti ca din vis, când momentul de pace e spulberat de sirenele antiaerienelor ucrainene.

Sunt zile în care viaţa de reporter de război e mai mult o fugă să te adăposteşti din calea pericolului. Alteori, afli că a fost cât pe ce. Războiul care seamănă moarte la o aruncătură de băţ de ţara noastră ne dă tuturor nopţi nedormite. 31% dintre români sunt preocupaţi de conflictele armate. Temerea e evidentă, în special în oraşele de pe graniţa de nord şi est. "În 2003 am venit prima data aici, tin minte ca nu era nimic, nimic din ce vedem, americanii erau prinsi cu razboiul din Irak, apoi s-au retsras din Afganistan. Da, s-a schimbat totul, deci doar asa de la intrare iti dai semaa. Atunci era baza americanilor. Şi intre timp a devenit baza NATO preferata de parteneri. Francezi, britanici, finlandezi, ii avem aici pe spanioli. Este absolut impresionant", a declarat Cristi Popovici.

Ieri, am filmat în Baza de la Kogălniceanu, am fost prima echipă de televiziune care a păşit pe viitoarea pistă ce va putea deservi inclusiv uriasele Hercules C130 americane. Şi am pătruns pe terenurile pe care se ridică, în ritm alert, viitorul oraş ce va adăposti 10.000 de militari americani. La jumătate de oră după ce am filmat aparatele F18 spaniole, două dintre ele au decolat într-o misiune de poliţie aeriană, după ce la Constanţa s-a dat din nou alarma: o dronă rusească a pătruns în spaţiul aerian al României.

Vezi și
Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Preferaţi să cumpăraţi aur sau să deschideţi conturi de economii?
Observator » România noastră » Cristi Popovici, despre viaţa de reporter de război. De ziua lui, transmitea din Tel Aviv despre drama oamenilor luaţi ostatici