Antena Meniu Search
x

Video 14 bătrâni, operaţi de cataractă, s-au infectat în spital. Reprezentanţii spitalului spun că nu sunt de vină, ancheta DSP îi contrazice: bacteria vine chiar din sala de operaţie

Spitalul nu e de vină, dar pacienţii sunt la un pas de a orbi. Primele concluzii ale anchetei de la Spitalul Judeţean Harghita, după ce 14 vârstnici operaţi de cataractă s-au infectat cu bacilul pioceanic, au şocat pe toată lumea. Bacteria nu vine din spital, spun reprezentanţii unităţii medicale, deşi inspectorii DSP îi contrazic: vine chiar din sala de operaţie!

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 17.01.2022, 20:16

Vezi și

Primii pacienţi cu cataractă senilă au intrat în sala de operaţii a secţiei de Oftalomolgie miercurea trecută. Au început să se simtă rău la câteva ore după intervenţia chirurgicală. Încet, numărul cazurilor a crescut. Până joi, fuseseră operaţi 14 vârstnici şi toţi s-au infectat cu bacilul pioceanic. În continuare, sursa infectării rămâne o necunoscută.

La patru zile dupa aparitia câtorva cazuri grave, conducerea spitalului nu poate răspunde la întrebarea: cum s-a produs această infecţie? Până la apariţia primelor răspunsuri, sala de operaţie a secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului Judeţean Miercurea Ciuc rămâne închisă, iar toţi pacienţii care au nevoie de operaţie sunt dirijaţi către Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, Judeţul Covasna. Oficialii spitalului susţin că infecția cu bacilul periculos nu provine din mediu spitalicesc. Dacă ar fi fost, testele de laborator ar fi arătat că este rezistent la antibiotioce, spun ei. Cazurile nu au legătură cu spitalul dar au legătură cu sala de operaţii, cred inspectorii sanitari.

"Este o sursă care are legătură cu operaţia, deci o soluţie, un medicament, un instrument. De pe instrumentar, instrumentarul a fost sterilizat. S-au făcut recoltări de probe din toate suprafeţele posibile, atâta din sala de operaţie de pe mâinile personalului, halate", a declarat Tar Gyöngyi, director executiv DSP Harghita.

Bolnavii au rămas în acelaşi spital de unde au luat infecţia

Bolnavii au rămas în acelaşi spital de unde au luat infecţia. Au fost operaţi din nou pentru a-şi recăpăra vederea şi sunt trataţi cu antibiotice. Pericolul însă nu a trecut. "Evoluţia lor până acum este favorabilă, dar fiind vorba despre un loc sensibil, ochiul nu are sistem imun propriu sperăm să evolueze în continuare bine.", a declarat Tar Gyöngyi, director executiv DSP Harghita.

Situaţia de la Spitalul Judeţean Harghita nu este singulară. Infecţiile nosocomiale sunt la ordinea zilei, sunt mortale şi nu au leac în România. În perioada pandemiei au fost raportate peste 23.000 de cazuri, însă inspectorii sanitari recunosc că s au făcut mult mai puţine anchete epidemiologice în spital. Oficial, 45 de români au fost ucişi intr un an de infecţiile din spitale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Sanatate » 14 bătrâni, operaţi de cataractă, s-au infectat în spital. Reprezentanţii spitalului spun că nu sunt de vină, ancheta DSP îi contrazice: bacteria vine chiar din sala de operaţie