Antena Meniu Search
x

Video Afecţiuni ortopedice grave în timpul sarcinii. Cum pot fi prevenite urgenţele

Femeile trec printr-o mulţime de transformări în perioada sarcinii. Cea mai întâlnită este creşterea în greutate, care, de cele mai multe ori, duce la afecţiuni ortopedice grave.

de Redactia Observator

la 17.01.2024, 08:27

Vezi și

Sarcina este o stare fiziologică normală. Totuşi, este o perioadă în care corpul femeii trece printr-o mulţime de schimbări care afectează temporar funcţionarea obişnuită a organismului. De vină sunt hormonii care duc la relaxarea ţesuturilor moi din corp, dar şi creşterea în greutate și volum a abdomenului, care fac ca femeile să fie predispuse la accidentări, dureri lombare sau de articulaţii. Iată care sunt cele mai frecvente probleme ortopedice care pot apărea în timpul sarcinii şi rezolvările lor.

Probleme des întâlnite în sarcină

Durerile articulare sunt printre problemele cel mai des întâlnite în sarcină. Principala cauză sunt modificările hormonale. Responsbil pentru creşterea flexibilităţii şi relaxarea ligamentelor şi pregătirea lor pentru expulzie este hormonul numit relaxină. Dezavantajul acestuia este însă că ţesuturile moi îşi pierd stabilitatea pe care o au în mod normal şi apar durerile articulare.

"În timpul sarciii pot apărea o mulţime de afecţiuni ortopedice din cauza creşterii în greutate şi schimbărilor hormonale. Cele mai frecvente sunt durerile de spate. Din cauza creşterii în greutate apar dureri mai ales la nivelul coloanei lombare. Pot apărea şi dureri articulare la nivelul şoldului şi genunchiului", spune Mutasem Maher, medic ortoped.

Pe acelaşi subiect

Deşi medicii ortopezi vă pot ajuta să găsiţi soluţii pentru ameliorarea durerilor severe, ideal ar fi ca femeile să fie conştiente că orice problemă anterioară se poate agrava. Iar accidentările care au loc în timpul sarcinii nu pot fi tratate aşa cum se face în mod obişnuit.

"Când apar în timpul sarcinii e greu să administrăm antiinflamatoare pentru că sunt interzise, dar putem să recomandăm kinetoterapie şi anumite exerciţii sau chiar inflamatoare locale care sunt permise, cu ajutorul medicului ginecolog. Eu recomand, dacă au o problemă ortopedică, să se prezinte la medic din timp pentru că în mod sigur, în timpul sarcinii, din cauza creşterii în greutate se vor agrava. Sunt multe afecţiuni la nivelul genunchiului care necesită operaţie. Dacă pacienta are indicaţie chirurghicală, dar nu este urgenţă, va fi efectuată după terminarea sarcinii", mai spune Mutasem Maher, medic ortoped.

Sportul în timpul sarcinii

Tocmai de aceea, sportul ar trebui făcut în sarcină doar cu recomandarea prealabilă a medicului şi sub supravegherea kinetoterapeutului. În plus, oricât de suplă ar fi viitoarea mamă, creşterea în greutate ar trebui să se încadreze în limitele medical recomandate pentru a nu se transforma într-un factor de risc. Statistic vorbind, femeile cresc în greutate cu aproximativ 20% în timpul sarcinii, iar presiunea este simţită în primul rând de articulaţii şi oase.

"Prevenţia se face printr-o dietă echilibrată şi prevnirea creşterii excesive în greutate. Exerciţii fizice uşoare, kinetoterapie, bicicleta medicinală, mers pe jos regulat pe distanţe mici, evitatul statului pe scaun perioade lungi de timp, evitarea tocurilor", adaugă Mutasem Maher, medic ortoped.

Şi nu uitaţi de odihnă şi repaus. Chiar dacă mişcarea este indicată în timpul sarcinii pentru o naştere uşoară şi o stare generală de bine, o femeie însărcinată are nevoie de odihnă. Sunt momente în sarcină când, chiar dacă femeia este aparent sănătoasă, medicul poate recomanda repausul parţial sau total sau odihna la pat.

Oricât de activă a fost anterior, viitoarea mamă se confruntă, aşadar, cu situaţia - determinată de anumite complicaţii - în care nu are voie să facă efort fizic aproape deloc.

Iar asta înseamnă că înafara activităţilor care ţin de hrană şi igienă, femeia va sta în pat ore întregi. Nu doar plictiseala este o problemă în timpul repausului obligatoriu la pat, ci şi problemele articulare, musculare şi ortopedice care pot apărea. Repausul la pat accentuează durerile lombare sau de bazin, picioarele se umflă mai uşor din cauza sedentarismului care favorizează retenţia de apă, iar articulaţiile se pot accidenta mai uşor în puţinul timp pe care îl petreceţi la verticală.

Medicii recomandă femeilor care stau la pat o dietă atentă - mai ales că riscul de creştere în greutate este mai mare, exerciţii kineto - pentru articulaţii - neapărat supravegheate de specialist - şi hidratare adecvată care, la rândul ei, ajută la sănătatea articulaţiilor. Şi nu uitaţi, după ce medicul vă dă voie să vă mişcaţi, nu e bine sa încercaţi să recuperaţi săptămânile petrecute la pat oricât de mult aţi dori asta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Afecţiuni ortopedice grave în timpul sarcinii. Cum pot fi prevenite urgenţele