Antena Meniu Search
x

Afirmații contradictorii cu privire la vaccinul anti-Covid. Nelu Tătaru: ''Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie''

Speranţele tuturor stau într-un vaccin. Iar ministrul Sănătăţii avansează şi un termen: serul ar putea ajunge la noi de Crăciun.

de Redactia Observator

la 28.10.2020, 22:48

Vezi și
  • Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că vaccinul împotriva coronaviruslui poate ajunge într-o primă tranșă, până la sfârșitul anului
  • Zece seruri sunt în ultima fază de testare
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Optimismul de aici se loveşte însă de prudenţa autorităţilor şi a producătorilor din alte ţări. Nu este nicio garanţie că salvarea va veni până la finalul anului, spun oficialii străini.

Pentru prima dată de la debutul crizei sanitare, oficialii anunţă data la care am putea avea un vaccin: sfârşitul acestui an. Adică, în cel mult două luni .

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este - și în planificarea pe care o avem - ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă.

La fel de optimistă este și administraţia de la Washington. Donald Trump le promitea americanilor serul de imunizare până de alegerile prezidenţiale de săptămâna viitoare. Acum, spune că va veni cel mai târziu la sfârşitul anului.

Donald Trump, preşedintele SUA: Suntem pe cale să livrăm 100 de milioane de doze ale unui vaccin sigur, un vaccin măreţ. Vom scăpa de acest virus. Şi ne vom lua ţara înapoi, întreaga lume îşi va reveni.

Dacă va fi sau nu aşa este totuşi greu de spus. Niciuna dintre companiile producătoare nu anunţă că vaccinul va fi gata în câteva săptămâni. Rusia este singura ţară care a cerut până acum de la OMS omologarea în regim de urgenţă a unui vaccin, dar care nu a fost suficient testat.

George Eustice, ministrul britanic al Mediului: Un vaccin va fi un răspuns la un moment dat, dar este prea devreme să spunem cu exactitate când vom avea acest vaccin. Ştiu că există speranţa că am putea avea ceva până de Crăciun, dar asta nu este o certitudine.

Incertitudinea vine din faptul că serul a fost dezvoltat pe repede înainte. De regulă, pentru dezvoltarea unui vaccin sunt necesari şi 15 ani, timp în care se fac teste pe îndelete prin care sunt observate eficienţa şi efectele pe termen lung, pentru a şti sigur că acesta nu face mai mult rău decât bine.

Paul Offit, medic american: Ne uităm la datele care ne sunt prezentate de studiile acestor vaccinuri, pentru a avea răspunsuri la întrebările: sunt aceste vaccinuri suficient de sigure şi eficiente? Ne-am vaccina cu ele părinţii, copiii sau nepoţii?

Dar omenirea nu mai are timp. Cu planeta paralizată de aproape un an de noul coronavirus, cursa e una contra-cronometru. Sunt zeci de seruri în diverse stadii de dezvoltare. 10 sunt în ultima fază de testare, iar unele au arătat că oferă o bună protecţie celor aflaţi în grupa de risc, bătrâni şi oameni cu diverse boli.

În plus, vaccinul nu va ajunge imediat pentru toată lumea.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Cea mai mare parte a livrărilor urmează să înceapă în aprilie. În cel mai bun scenariu, vom putea livra între 20 şi până la 50 de milioane de doze pe lună.

În Uniunea Europeană, până în 2022, doar o parte a populaţiei va fi imunizată, iar prioritate vor avea medicii, vârstnicii, cei cu alte boli şi profesorii.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Afirmații contradictorii cu privire la vaccinul anti-Covid. Nelu Tătaru: ''Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie''