Agenția Europeană a Medicamentului adaugă o afecţiune spinală rară pe lista efectelor adverse ale vaccinului Johnson&Johnson
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a recomandat joi adăugarea unui tip rar de inflamație a coloanei vertebrale numit mielita transversală ca efect secundar al vaccinului împotriva Covid-19 de la Johnson & Johnson.
Rapoartele despre această boală neurologică gravă s-au aflat, de asemenea, la baza deciziei de stopare a studiilor clinice în fază incipientă care vizau atât dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, cât şi a vaccinului Johnson&Johnson, care folosește o tehnologie similară.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a oferit actualizări cu privire la siguranța tuturor vaccinurilor împotriva Covid-19, anunțând totodată că evaluează rapoartele unei afecțiuni rare a sângelui, cunoscută sub numele de sindrom de extravazare capilară (Capillary Leak Syndrom – CLS) în urma inoculărilor cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna, scrie Reuters.
EMA a anunțat că a înregistrat șase cazuri de CLS și că evaluează toate datele, dar nu este încă clar dacă există o asociere cauzală între rapoarte și vaccin.
Efecte secundare ale vaccinului anti-Covid
În CLS, sângele se scurge din vasele capilare provocând umflături și scăderea tensiunii arteriale. Incidenţa acestui sindrom a fost studiată la pacienți vaccinați cu Astrazeneca și Johnson&Johnson.
EMA a precizat, de asemenea, că în prezent nu există dovezi suficiente care să demonstreze o posibilă legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistemic (MIS) şi vaccinurile pe bază de ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna.
Agenția Europeană a Medicamentului analizează dacă vaccinurile aprobate împotriva coronavirusului ar putea cauza MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului devin inflamate, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale.
Reprezentanţii companiilor Johnson&Johnson şi Moderna nu au dat curs solicitărilor de a face declaraţii pe această temă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰