Antena Meniu Search
x

Al cincilea vaccin autorizat în UE pentru a preveni COVID-19. De ce este diferit vaccinul Nuvaxovid și cum funcționează

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană, un detaliu care ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit AFP.

de Redactia Observator

la 20.12.2021, 17:11

Al cincilea vaccin autorizat în UE pentru a preveni COVID-19. De ce este diferit vaccinul Nuvaxovid și cum funcționează
Novavax - Shutterstock

Un al cincilea vaccin a intrat în arsenalul european de luptă împotriva Covid-19. Novavax a anunţat luni că a primit o ”recomandare pozitivă de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA)” în vederea punerii pe piaţă a vaccinului său anti-Covid. Serul dezvoltat de compania americană Novavax devine astfel "cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani", a anunţat EMA într-un comunicat.

Nuvaxovid, serul produs de Novavax este pe bază de proteine ​​​​după modelul vaccinurilor folosite în întreaga lume pentru a proteja împotriva multor boli ale copilăriei. Tehnologia Novavax este deja testată fiind folosită de zeci de ani pentru a vaccina oamenii împotriva multor boli, inclusiv hepatita B și tusea convulsivă. De asemenea, serul nu trebuie să fie depozitat la temperaturi foarte scăzute, ceea ce îi poate oferi un avantaj logistic față de alte vaccinuri. UE a semnat deja un acord pentru cumpărarea a până la 200 de milioane de doze de vaccin. 

De ce este diferit vaccinul Nuvaxovid de restul vaccinurilor 

EMA a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață pentru vaccinul Nuvaxovid (cunoscut și sub numele de NVX-CoV2373). Nuvaxovid este al cincilea vaccin recomandat în UE pentru prevenirea COVID-19. Este un vaccin pe bază de proteine ​​și, împreună cu vaccinurile deja autorizate, va sprijini campaniile de vaccinare în statele membre UE. După o evaluare amănunțită, comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a stabilit că datele despre vaccin sunt solide și îndeplinesc criteriile UE de eficacitate, siguranță și calitate.

Pe acelaşi subiect

Eficacitate de 90% a vaccinului Nuvavoxid după 2 studii

Rezultatele a două studii clinice principale au constatat că Nuvaxovid este eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele de peste 18 ani. Studiile au implicat peste 45.000 de oameni în total. La primul studiu, aproximativ două treimi dintre participanți au primit vaccinul, iar celorlalți li s-a administrat un placebo. În al doilea studiu, 50% dintre participanți au primit Nuvaxovid. Oamenii nu știau dacă li s-a administrat Nuvaxovid sau placebo. Primul studiu, realizat în Mexic și Statele Unite, a constatat o reducere cu 90,4% a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 de la 7 zile după a doua doză de Nuvaxovid (14 cazuri din 17.312 persoane) în comparație cu persoanele cărora li sa administrat placebo (63 din 8.140 de persoane). Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 90,4% în acest studiu.

Al doilea studiu efectuat în Regatul Unit a arătat, de asemenea, o reducere similară a numărului de cazuri simptomatice de COVID-19 la persoanele care au primit Nuvaxovid (10 cazuri din 7.020 de persoane) în comparație cu persoanele cărora li sa administrat placebo (96 din 7.019 de persoane); în acest studiu, eficacitatea vaccinului a fost de 89,7%. Luate împreună, rezultatele celor două studii arată o eficacitate a vaccinului Nuvaxovid de aproximativ 90%. Tulpina originală de SARS-CoV-2 și unele variante cum ar fi Alpha și Beta, au fost cele mai comune tulpini virale care circulau atunci când studiile erau în desfășurare. În prezent, datele sunt limitate privind eficacitatea Nuvaxovid împotriva altor variante, inclusiv Omicron.

Ce reacții adverse are vaccinul Nuuvavoxid

Reacțiile adverse la Nuvaxovid în studii au fost de obicei ușoare sau moderate și au trecut în câteva zile după vaccinare. Cele mai frecvente au fost sensibilitate sau durere la locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, o senzație generală de rău, dureri articulare și greață sau vărsături.

Cum funcționează vaccinul Nuvaxovid

Nuvaxovid funcționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Vaccinul conține o versiune a unei proteine ​​găsite pe suprafața SARS-CoV-2 (proteina spike), care a fost produsă în laborator. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune la vaccin. Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar va identifica proteina ca fiind străină și va produce apărare naturală - anticorpi și celule T - împotriva acesteia. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi pregătit să-l atace. Anticorpii și celulele imune pot proteja împotriva COVID-19 lucrând împreună pentru a ucide virusul, a preveni intrarea acestuia în celulele corpului și a distruge celulele infectate. Nuvaxovid se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul brațului, la 3 săptămâni distanță între doze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Al cincilea vaccin autorizat în UE pentru a preveni COVID-19. De ce este diferit vaccinul Nuvaxovid și cum funcționează