Antena Meniu Search
x

Un nou vaccin pentru Covid, unic în Europa, evaluat de EMA. I-ar putea convinge chiar și pe anti-vacciniști

Se numește Vla2001 și se bazează pe o tehnologie folosită de zeci de ani la multe vaccinuri antigripale și pentru copii. Generează anticorpi cu 40% mai mulți decât AstraZeneca și are un profil de siguranță mai bun: dar mai necesare date, scrie Corriere.

de Redactia Observator

la 03.12.2021, 13:43

Un nou vaccin pentru Covid, unic în Europa, evaluat de EMA. I-ar putea convinge chiar și pe anti-vacciniști
Valneva - Profimedia

Comitetul pentru Medicamente Umane (CHMP) al Ema (Agenția Europeană pentru Medicamente) a început o evaluare care demarează procesul de aprobare rapidă pentru un nou vaccin împotriva Covid, Vla2001, dezvoltat de Valneva, o companie franceză de biotehnologie, relatează Corriere.

Ce este Valneva și cum funcționează vaccinul Vla2001

Valneva este o companie europeană de biotehnologie care dezvoltă un vaccin cu virus inactivat, realizat din virusul viu prin inactivare chimică. Aceasta este o tehnologie tradițională de producere a vaccinurilor, utilizată de 60-70 de ani, cu metode consacrate și un nivel înalt de siguranță. Majoritatea vaccinurilor antigripale și multe vaccinuri pentru copii utilizează această tehnologie. În prezent, acesta este singurul vaccin cu virus inactivat împotriva COVID-19 aflat în stadiul de studii clinice în Europa.

Noutatea este că Vla2001 se bazează pe tehnologia virusului inactivat și este singurul de acest fel dezvoltat în Europa. Vaccinul conține SARS-CoV-2 inactivat (ucis) care nu mai poate provoca boala. Vla2001 conține și doi „adjuvanți”, substanțe care ajută la întărirea răspunsului imun la vaccin. Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar identifică virusul inactivat ca fiind străin și produce anticorpi. Este o tehnologie folosită la majoritatea vaccinurilor gripale și a multor vaccinuri administrate în copilărie cu niveluri bine stabilite de siguranță și eficacitate. Din acest motiv ar putea satisface cererea unor persoane care resping vaccinurile bazate pe noua tehnologie - ARN Messager

Pe acelaşi subiect

Cu 40% mai mulți anticorpi decât AstaZeneca

Studiul de fază 3 a fost făcut pe 4.012 participanți cu vârsta de peste 18 ani din Marea Britanie. S-a bazat pe un grup de control care nu a primit placebo, ci vaccinul AstraZeneca (deoarece cu un număr tot mai mare de vaccinuri autorizate, studiile cu placebo nu ar fi fost „etice”). Pe 18 octombrie, Valneva a anunțat rezultatele: în comparație cu Vaxzevria (AstraZeneca), VLA2001 a produs niveluri cu 40% mai mari de anticorpi care au neutralizat coronavirusul. De asemenea, a produs mai puține efecte secundare. Participanții cu vârsta de peste 30 de ani au raportat semnificativ mai puține efecte adverse până la șapte zile după vaccinare. Studiul nu a fost publicat.

Revizuirea continuă a datelor de către EMA va continua până când sunt disponibile dovezi suficiente pentru o cerere oficială de autorizație pentru introducere pe piață. Compania franceză a anunțat pe 23 noiembrie că a semnat un acord de cumpărare anticipată  cu Comisia Europeană pentru a furniza până la 60 de milioane de doze pe o perioadă de doi ani. Comisia UE a subliniat că acordul prevede și posibilitatea ca vaccinul să fie adaptat la noi variante de tulpini virale. Ar putea fi folosit și pentru rapel, deoarece vaccinurile cu virus inactivat s-au dovedit a fi foarte eficiente în stimularea răspunsului imunitar atunci când sunt administrate după cursul complet de vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Un nou vaccin pentru Covid, unic în Europa, evaluat de EMA. I-ar putea convinge chiar și pe anti-vacciniști