Antena Meniu Search
x

Alimentația ne influențează sănătatea dentară. Cum prevenim apariția problemelor stomatologice?

Dacă sunteți mari amatori de dulciuri și de băuturi acidulate cu un conținut ridicat de zahăr, probabil sunteți deja la curent cu faptul că acestea vă distrug dantura. Dar știați că limitarea consumului de zahăr nu e totul?

de Redactia Observator

la 30.09.2019, 13:16

Cum prevenim apariția problemelor stomatologice?
Alimentația ne influențează sănătatea dentară - nopaincenter.ro

Dacă sunteți mari amatori de dulciuri și de băuturi acidulate cu un conținut ridicat de zahăr, probabil sunteți deja la curent cu faptul că acestea vă distrug dantura. Dar știați că limitarea consumului de zahăr nu e totul?

Că există anumite alimente care îți pot îmbunătăți sănătatea dentară, contribuind la limitarea cariilor, în vreme ce altele pot accelera efectiv nivelul de deteriorare al dinților și gingiilor, ceea ce duce la apariția cariilor, a halitozei (respirația urât mirositoare) și o multor altor probleme de sănătate? 

O dietă echilibrată vă menține sănătatea orală, dar și pe cea generală

Potrivit Academiei Americane pentru Sănătate Sistemică Orală, nenumărate studii au demonstrat o legătură între sănătatea orală precară și apariția unor boli sistemice grave, cum ar fi cele cardiace, accidentele vasculare cerebrale, diabetul și multe altele. Evident, ceea ce pui în corpul tău are un impact semnificativ asupra sănătății și stării tale generale și, din moment ce tot ceea ce mănânci îți trece prin gură, este logic că o dietă mai sănătoasă nu îți va îmbunătăți doar sănătatea dentară, ci și sănătatea întregului organism. 

De aceea, o dietă săracă poate duce nu numai la apariția cariilor și a bolilor gingivale, ci și la instalarea unor probleme grave de sănătate.

Întrucât nimeni nu dorește acest lucru, iată câteva sfaturi, sperăm utile, despre alimentele pe care ar trebui să le consumați, dar și despre cele pe care ar fi bine să le evitați.

Ce alimente ar trebui să mâncați?

Atunci când optați pentru o „dietă sănătoasă”, trebuie să știți că există multe alimente realmente delicioase care nu numai că sunt sănătoase pentru dinți și gingiile dumneavoastră, dar vă dau și o stare generală bună și vă mențin sănătatea per ansamblu. Probabil, această listă nu vă va surprinde, dar noi credem că, de fapt, cheia succesului constă în integrarea acestor produse în număr cât mai mare în dieta dumneavoastră zilnică.

Şi încercați să nu priviți această listă ca pe o „dietă”, întrucât aceasta implică o schimbare a stilului de viață pe termen scurt. Pentru rezultate foarte bune, va trebui să reevaluați relația dumneavoastră cu alimentele și să vă dați seama că alimentele sănătoase vă pot ajuta să evitați o serie întreagă de probleme stomatologice, vă va fi de mare ajutor în gestionarea greutății și în creșterea nivelului de energie și de bună dispoziție.

Conform American Dental Association și Mouth Healthy, următoarele alimente și băuturi sunt recomandate pentru a vă îmbunătăți sănătatea dentară, sistemul imunitar și sănătatea sistemică generală:

– verdețurile,

– migdalele,

– iaurtul simplu, fără îndulcitori,

– laptele degresat,

– brânza slabă,

– carnea din pasări crescute la sol și hrănite cu grăunțe,

– carnea de pește,

– ouăle,

– fructele și legumele proaspete,

– apă din belșug.

Dacă obiectivul dumneavoastră este acela de a lupta împotriva cariilor, de a vă reduce riscul instalării bolilor gingivale (sau de vi-l gestiona eficient) și de a îmbrățișa un stil de viață mai sănătos, atunci nu uitați de această listă!

Ce alimente ar fi de evitat?

Nu zice nimeni că dacă vi se întâmplă să mâncați o dată un baton de ciocolată ar trebui să fiți puși la zid, pentru că o astfel de strategie ar fi destinată din start eșecului, dar vă spunem că dacă veți evita dulciurile și băuturile carbogazoase 90% din timp, sănătatea dumneavoastră dentară (și nu numai) se va îmbunătăți considerabil. Așa că încercați să mâncați mai puține:

– alimente procesate,

– alimente cu un conținut ridicat de zahăr sau de înlocuitori de zahăr,

– băuturi pentru sportivi, apa este tot ce vă trebuie pentru a vă hidrata corect,

– bomboane,

– alimente care au fost modificate genetic sau implică utilizarea de pesticide.

Alimentație organică versus non-organică

Când vine vorba de dezbaterea organică versus non-organică lucrurile nu stau chiar așa de complicat. Evident, alimentele ecologice au tendința de a fi mai scumpe decât produsele non-organice, deci costurile nu sunt neglijabile. Pe de altă parte, nici tratarea problemelor stomatologice apărute în urma unei diete necorespunzătoare nu sunt gratuite. 

Așadar, pornind de la principiul că întotdeauna este mai bine, și mai ieftin, să previi decât să tratezi, recomandarea noastră ar fi să consumați cât mai multe alimente organice cu putință, în special fructe și legume proaspete, pentru a evita consumul cât mai multor pesticide. 

În plus, atunci când vine vorba de produse de origine animală, este, de asemenea, recomandat să vă hrăniți cu produse ecologice, să cunoașteți trasabilitatea produselor cu care vă hrăniți, adică să știți dacă animalele de la care provin carnea, laptele și ouăle pe care le mâncați au trăit în condiții decente, au fost hrănite cu iarbă și, mai ales, n-au fost injectate cu antibiotice.

Ce băuturi ar fi bine să consumăm?

Mai sus v-am sfătuit să evitați băuturile special concepute pentru sportivi, pline de calorii goale, și ne menținem acest sfat, întrucât singura hidratare de care veți avea nevoie vreodată este apa – mult mai sănătoasă nu numai pentru dinți, dar și pentru organismul dumneavoastră per ansamblu. 

De asemenea, dacă sunteți un mare consumator de cafea ori de băuturi acidulate dulci, inclusiv cele pe care scrie „0 zahăr”, dar care conțin mulți îndulcitori nocivi, atunci vă sfătuim să vă mai gândiți dacă merită într-adevăr să consumați zi de zi astfel de băuturi care vă vor colora dinții și vor favoriza apariția cariilor. Dacă nu puteți renunța complet la ele, atunci încercați să le beți cu paiul și să limitați consumul la cel mult o astfel de „băutură întunecată” pe zi.

Mănâncă sănătos și mergi regulat la dentist. Iată rețeta pentru succes!

Dacă ești din București, dar nu numai, nu ezita să contactezi Clinica Life Dental Spa. Medicii noștri  nu vă vor oferi doar un detartraj și un examen clinic minuțios, ci vor discuta cu dumneavoastră câteva schimbări simple ale stilului de viață pe care le-ați putea adopta pentru a vă îmbunătăți nu numai dantura, ci sănătatea întregului organism și starea de bine generală.

STOMATOLOGIA LASER, pe care și noi o folosim cu succes, este cea mai modernă și mai eficienta metoda din lume pentru tratarea cariilor dentare, iar deviza noastră este FĂRĂ freză, FĂRĂ ace și anestezie și FĂRĂ durere! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Sanatate » Alimentația ne influențează sănătatea dentară. Cum prevenim apariția problemelor stomatologice?