Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ: Patru copii, în pericol de a orbi la grădiniţă, după ce au stat sub o lampă cu raze ultraviolete

Patru copii de grădiniţă din Iaşi au ajuns la spital cu arsuri pe retină după ce au stat împreună cu educatoarea sub o lampă cu raze ultraviolete aprinsă. Cea care s-a sesizat a fost îngrijitoarea. Femeia a văzut lumina albastră şi a scos lampa din priză. Copiii riscau chiar să orbească, spun medicii. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 05.05.2022, 20:20

Vezi și

Lampa cu ultraviolete era fixată pe tavan. Cei mici au stat în semicerc sub ea împreună cu educatoarea, în timpul activităţilor de dimineaţă. Când au venit să-i ia pe copii, părinţii au observat că cei mici aveau ochii roşii.

A spus că îl ustură foarte tare ochii şi că s-a uitat la o lumină albastră. (...) Îi curgeau lacrimile şi avea ochii atât de umflaţi că nu putea să-i mai deschidă. (...) Noi am întrebat de câteva ori educatoarea dacă ceva s-a întâmplat. Ne-a zis că nu, bănuieşte că de la dezinfectantul care era pe jos, a spus părintele unuia dintre copii. 

Un băieţel de patru ani a ajuns la spitalul Sfânta Maria din Iaşi suferind de conjuctivită severă la ambii ochi. Alți trei copii au ajuns şi la spitalul de Neurochirurgie cu arsuri la nivelul ochilor şi feţei, dar și cu dureri de cap. Aceștia au fost consultați în urgenţă și trimiși acasă cu tratament la domiciliu pentru 10 zile.

Reporter: Se poate ajunge la orbire?

Pe acelaşi subiect

Dr. Tamara Roșu Solange, medic şef UPU Spitalul Sf. Maria Iaşi: În funcţie de gradul de expunere, sigur.

Cum au ajuns copiii să stea sub lampa cu ultraviolete 

Educatoarea ar fi aprins din greşeală lampa. Când a vrut să-şi încarce laptopul, a apăsat butonul care deschide toată priza, fără să îşi dea seama că şi lampa este în priză. Directoarea grădiniţei susţine că cei mici au fost expuşi puţin timp.

Maria Oneagă, directoare grădiniţă: Cel mult jumătate de oră (...) geamurile au fost deschise.

La spital ni s-a spus că a fost supus la o lampă UV, mai mult timp, nu jumătate de oră, spune un părinte.

Directoarea spune că lampa a fost cumpărată de părinţi. Dar aceştia susţin că aşa li s-a cerut de la grădiniţă. Au fost şi părinţi care au refuzat.

Nu, nu am acceptat așa ceva, a fost în pandemie ideea, am citit despre riscuri și am zis că nu, că se pot întâmpla accidente, spune părintele unui copil.

Dispozitivul cu raze UV este folosit pentru a omorî virusurile şi microbii, dar nu trebuie deschis când este cineva în încăpere. 

Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică: Limita e la 6 mili jouli pe centimetru pătrat, nu mai mult de 21 de secunde, depinde de poziția sursei faţă de oamenii din încăpere şi de distanță. 

Poliţia s-a autosesizat şi a început o anchetă. Un incident asemănător a avut loc şi anul trecut, la o şcoală din Braşov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » ANIMAŢIE GRAFICĂ: Patru copii, în pericol de a orbi la grădiniţă, după ce au stat sub o lampă cu raze ultraviolete