Antena Meniu Search
x

Avertismentul Ministerului Sănătăţii: "Cifrele par bune, dar România nu e într-o zonă confortabilă". Ce restricţii ne aşteaptă în cazul unui val 4 al pandemiei

România pare a traversa o perioadă confortabilă din punct de vedere pandemic, astăzi, spre exemplu, fiind raportate 44 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi un deces. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că nu suntem "nici pe departe" într-un scenariu liniştitor, chiar dacă cifrele par bune în acest moment.

de Redactia Observator

la 18.07.2021, 16:25

Avertismentul Ministerului Sănăţăţii: "Cifrele par bune, dar România nu e într-o zonă confortabilă". Ce restricţii ne aşteaptă în cazul unui val 4 al pandemiei
- Profimedia

Tendinţa este una de creştere, spune Baciu, care a explicat că rata de reproducere a început să crească din nou în România şi se apropie din nou de 1. Rata de reproducere reprezintă principalul indicator pentru evaluarea situaţiei epidemiologice, iar o rată de reproducere 1 înseamnă că se accelerează transmiterea. Spre exemplu, în Marea Britanie, ţară în care numărul infectărilor creşte exponenţial zilnic, rata de reproducere este de 1,21.

"O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja. Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv", a declarat Andrei Baciu pentru Digi24.

Întrebat despre posibilele restricţii ce ar putea fi impuse în cazul unui val 4 al pandemiei, Baciu a declarat că cel mai probabil restricţiile se vor aplica local, acolo unde situaţia o va impune, şi nu la nivel naţional.

"La nivel teoretic, acum știm ce funcționează: funcționează vaccinul, funcționează măsurile pe care le avem - care și acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcție de procentul de persoane infectate în fiecare localitate. Aici funcționează - și e ceea ce am văzut că a funcționat în ultimele luni - adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel național (nu se mai justifică - n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: București, unde ai aproape 56 la sută populație vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populație vaccinată, unde ai un risc invers proporțional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el și local, și atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole", a declarat Andrei Banciu.

Pe acelaşi subiect

Bilanț coronavirus în România, 18 iulie. 44 cazuri noi şi un deces, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru duminică, 18 iulie 2021, că au fost înregistrate 44 de cazuri noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore, din 9.028 de teste RT-PCR (2.214 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.814 la cerere) și 9.804 teste rapide antigenice.

Până astăzi, 18 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.632 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.046.739 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 44 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 34.253 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Un deces din cauza Covid, în ultimele 24 de ore

În intervalul 17.07.2021 (10:00) – 18.07.2021 (10:00) a fost raportat de către INSP 1 deces (femeie), al unei paciente infectate cu noul coronavirus, internată într-un spital din Iași. Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani şi pacienta a prezentat comorbidități. Nu sunt raportate decese anterioare intervalului de referință.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Avertismentul Ministerului Sănătăţii: "Cifrele par bune, dar România nu e într-o zonă confortabilă". Ce restricţii ne aşteaptă în cazul unui val 4 al pandemiei