Antena Meniu Search
x

Video Boala care revine în forţă în rândul copiilor: începe ca o simplă răceală şi se transmite extrem de rapid. Rata de imunizare în România e insuficientă

După ce am scăpat de pandemia de COVID-19, avem o altă alertă la nivel mondial: revine pojarul. În ultima perioadă au fost înregistrate tot mai multe cazuri şi nici măcar nu am ajuns în vârful infectărilor, spun medicii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are şi explicaţia: în pandemie s-au vaccinat mai puţini copii.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 25.11.2022, 12:55

Vezi și

"Spre deosebire de alte state din vestul Europei, în România, atât în timpul pandemiei, cât şi acum, vaccinarea a rămas constantă. Pentru a preveni însă transmiterea variolei, este nevoie ca rata de imunizare să ajungă la 90% în România. Avem însă o rată de imunizare împotriva rujeolei insuficientă", spune Cristina Filip, reporter Observator.

Ce simptome are pojarul. Rujeola, prevenită prin vaccinare

"Rujeola este una dintre bolile copilăriei - cum o numim noi - şi se transmite extrem de rapid. Medicii ne atrag atenţia să fim foarte atenţi la simptomele pe care le au copiii. Poate debuta ca orice răceală banală: cu tuse, febră, cei mici se pot plânge de faptul că le curge nasul. Un semn distinctiv este apariţia unor bubiţe atât pe faţă, cât şi pe gât", adaugă Cristina Filip, reporter Observator.

"Tocmai de aceea este extrem de importantă vaccinarea preventivă. Boala nu se tratează decât simptomatic. Vaccinul este distribuit gratuit, prin intermediul medicilor de familie, însă aceştia spun că interesul părinţilor este extrem de scăzut în ce priveşte vaccinarea celor mici. Pe de altă parte, nici doze de vaccin nu prea avem. Ministerul Sănătăţii dă asigurări că vom avea în perioada următoare doze suficiente", mai spune Cristina Filip, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Boala care revine în forţă în rândul copiilor: începe ca o simplă răceală şi se transmite extrem de rapid. Rata de imunizare în România e insuficientă