Antena Meniu Search
x

Exclusiv Camera ascunsă. Analizele pentru persoanele de peste 40 ani ar trebui să fie gratuite, dar patru clinici au refuzat să le facă

Analizele gratuite pe care le-a promis Ministerul Sănătăţii persoanelor peste 40 de ani sunt tot contra cost. O demonstrează un material filmat astăzi cu camera ascunsă de reporterii Observator, care au fost la trei clinici diferite şi s-au lovit de refuzuri. Explicaţia angajaţilor? Nu sunt fonduri. Explicaţia oficialilor? Niciuna. 

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 23.08.2021, 15:20

Vezi și

Reporter: Analize cu bilet de trimitere? 

Angajat: Doar pe lista de așteptare o putem trece, nu mai facem programări. 

Este refuzul de care ne-am lovit la o clinică privată de Capitală, când am încercat să programăm pentru analize gratuite o femeie de peste 40 de ani. 

Alt laborator, aceeași scuză. 

Pe acelaşi subiect

Angajat laborator: Pentru Casa de Asigurări trebuie să sunați în ultimele zile ale lunii în curs și să întrebați dacă s-a alocat plafonul. În cazul în care s-a alocat, cereți o programare cu gratuitate. Acum nu se pot face programări decât telefonic. Nu avem fonduri. Sunt fonduri doar în primele 5 zile ale lunii, atât. 

Am încercat să facem programarea și prin telefon. Nici a treia oară n-a fost cu noroc. 

Angajat: Dacă are bilet de trimitere cu decontare CAS, nu avem plafon. Se vine cu plată, se folosește acea trimitere ca o recomandare. Pe luna aceasta a fost epuizat plafonul. În general, în primele zile ale lunii avem. 

E situația pe care o întâmpină zilnic o mulțime de pacienți. 

Pacient: Eu sunt operat de prostată la Colentina, am problemă cu prostata. Umblu de o lună de zile, în stânga și în dreapta, și nu reușesc să le pun cap la cap. Aici e problema. Cu programările astea, dacă ești mai urgent, mori cu zile. 

Pacient: Trebuie să vii la începutul lunii, în prima zi sau a doua, că nu mai găsești fonduri. 

Pacientă: Nu mă miră, sincer. Eu niciodată când am fost să fac ceva la stat, nu au fost fonduri. A trebuit să merg la privat tot timpul. 

Ministrul Sănătății și președintele CNAS au promis un set de analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani

Asta deși ministrul Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate promiteau un set gratuit de analize pentru toate persoanele de peste 40 de ani. De la 1 iulie, proiectul a devenit chiar literă de lege. 

Adrian Gheorghe, președinte CNAS: E vorba de un pachet comprehensiv de prevenție, care are ca țintă principală adulții peste 40 de ani. 

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: Scopul măsurilor este de a asigura un acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor cronice. 

Măsuri care încă nu și-au atins scopul. După aproape două luni, pacienții încă se lovesc de refuzul clinicilor, care susţin că nu au bani pentru aceste analize, deşi oficialii ne asigurau că nu se va întâmpla aşa ceva. 

Adrian Gheorghe - președinte CNAS: Dacă medicul de familie va prescrie investigații sau analize de laborator ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultații vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice. Practic, vor fi suplimentate sumele cu oricât va fi nevoie. 

Inspectorii CNAS au mers în control încă de luna trecută, însă, până la difuzarea acestui material, nu au putut oferi vreo informație despre ce nereguli au găsit sau ce măsuri au luat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Camera ascunsă. Analizele pentru persoanele de peste 40 ani ar trebui să fie gratuite, dar patru clinici au refuzat să le facă