Antena Meniu Search
x

Când e considerat vindecat un pacient cu coronavirus. Explicaţiile medicului Adrian Marinescu

Medicul infecţionist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş explică într-un interviu pentru Observator când e considerat vindecat un pacient cu coronavirus.

De Ema Schweninger la 09.08.2020, 18:59
Un pacient cu coronavirus trebuie neapărat să stea în izolare 14 zile Vezi și
  • Cele 14 zile înseamnă perioada activă de infecţie, explică medicul.
  • Pentru un pacient la terapie intensivă, internarea poate fi de mai lungă durată.

Ce trebuie să ştii: Conform medicului Marinescu, o persoană cu coronavirus trebuie să stea neapărat în izolare timp de 14 zile din momentul în care i-a fost pronunţat diagnosticul. În funcţie de evoluţia bolii, pacientul poate fi externat mai devreme din spital, însă, chiar dacă este trimis acasă, trebuie să fie în izolare până la încheierea termenului de 14 zile. Regula celor două teste consecutive nu mai este, în prezent, necesară, mai spune doctorul infecţionist de la Matei Balş. După cele 14 zile de izolare, fostul pacient poate reveni la viaţa normală, însă trebuie să respecte în continuare regulile de prevenţie. În cazul pacienţilor cu forme grave de Covid-19, perioada poate fi mai mare de 14 zile, în funcţie de evoluţia bolii.

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Datele din ultimul timp au ajuns la nişte concluzii clare, nu numai în România, peste tot. Din momentul în care ai diagnosticul, există perioada de izolare de 14 zile şi nu mai este necesară repetarea testului după acele zile, pentru că s-a demonstrat că acel test de tip Real Time PCR nu poate să facă diferenţa între o infecţie activă şi una care nu este şi să fie vorba despre fragmente de virus mort. Motiv pentru care este clar: după o perioadă de izolare de 14 zile, persoana respectivă va respecta aceleaşi măsuri de prevenţie pe care trebuie să le respectăm noi, toţi, fără să fie nevoie să facă un alt test şi având foarte clar dovada că a fost acea izolare şi că, practic, perioada de infecţie activă a trecut. Sigur, nu avem o certitudine, nu există date sută la sută în direcţia aceasta, dar, peste tot în lume, pe această idee se merge şi pe această regulă. Deci, trebuie clar să privim lucrurile în acest fel.

(Reporter): Dar puteţi să ne spuneţi dumneavoastră, exact, când e declarat vindecat un pacient în România sau când e externat fără probleme? Vă întreb, pentru că ştiţi că e şi regula aceea cu 10 zile.

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Da, dar nu e numai regula de 10 zile. Deci, practic, pacientul, în funcţie de forma de boală, poate fi externat şi mai repede de 10 zile. Poate să fie externat după 2 zile, în momentul în care are o formă uşoară, asimptomatică. Este clar că perioada de izolare trebuie să fie de 14 zile. 

(Reporter): De la momentul primirii diagnosticului!

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Înseamnă perioada de internare, plus perioada de izolare la domiciliu. Dacă are o formă moderată sau o formă severă, sigur, că internarea va fi mai lungă. Dar perioada de izolare este cea de 14 zile.

(Reporter): Iar după aceste 14 zile?

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Poate să revină în comunitate, respectând aceleaşi măsuri de prevenţie.

(Reporter): El e vindecat?

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Aici, termenul de vindecat e discutabil. Se consideră că nu mai este perioada activă de infecţie. Ăsta este elementul!

(Reporter): Atunci, întrebarea corectă poate că ar trebui să fie: după aceste 14 zile, el nu mai poate să transmită virusul?

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): În principiu spun, pentru că nu e nimic sută la sută, în principiu, aşa cum arată datele acum de peste tot din lume, nu mai este forma activă şi atunci nu mai transmite. Dar nu înseamnă că trebuie să respecte aceleaşi măsuri de prevenţie pe care noi toţi le respectăm. Că, până la urmă, nu ştim cine este lângă noi şi nu ştim cine poate să ne infecteze. 

(Reporter): Domnule doctor, am vorbit despre pacienţii care sunt externaţi mai rapid. Şi mai există o altă categorie, de pacienţi cu forme moderate, grave, severe, critice, care stau efectiv internaţi în spital. Pentru ei sunteţi aproape convinşi că sunt vindecaţi, nu? Pentru că ei au făcut două teste consecutive. 

(Adrian Marinescu, medic infecţionist): Nu e vorba despre teste. În momentul ăsta nu mai este regula de a face cele două teste consecutive. Deocamdată, vorbim în felul următor, în momentul în care e o formă medie sau o formă severă, pacientul reprezintă o urgenţă medicală şi are nevoie să stea, să aibă o internare care să asigure faptul că, din punct de vedere medical, lucrurile se rezolvă. Deci, stă atât timp cât este necesar. Dacă e în terapie intensivă, internarea poate să fie de lungă durată. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Când e considerat vindecat un pacient cu coronavirus. Explicaţiile medicului Adrian Marinescu