Antena Meniu Search
x

Când se va termina valul 4 de Covid. Epidemiolog: ”Individual știm ce avem de făcut ca să navigăm prin acest dezastru - masca, vaccinul, distanțarea”

Epidemiologul Octavian Jurma a vorbit, luni, despre momentul în care se va termina valul 4 de Covid-19 în România și a apreciat că, în acest moment, medicii au fost lăsați complet de izbeliște prin măsurile sanitare permisive luate de guvernanți.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.10.2021, 21:01

Când se va termina valul 4 de Covid. Epidemiolog: ”Individual știm ce avem de făcut ca să navigăm prin acest dezastru - masca, vaccinul, distanțarea”
Când se va termina valul 4 de Covid. Epidemiolog: ”Individual știm ce avem de făcut ca să navigăm prin acest dezastru - masca, vaccinul, distanțarea” - Hepta

Întrebat dacă valul 4 se va termina la sfârșitul lunii octombrie, epidemiologul Octavian Jurma a răspuns că aceasta este speranța.

„Asta presupune că numărul de oameni care se pot infecta în această perioadă este undeva la 25% - maxim 30% din populație. Dacă cumva 50% din populație este vulnerabilă, atunci valul acesta mai poate să continue până la jumătatea lunii noiembrie. Avem patru săptămâni plus minus două săptămâni, pentru că nu știm exact unde este fundul abisului spre care ne îndreptăm acum. Când într-o zi de luni vom avea același număr de cazuri ca lunea precedentă, atunci o să știm că ajungem la un platou. Acest lucru se poate întâmpla în două săptămâni, dar cel mai probabil undeva între două și patru săptămâni va fi vârful. Partea proastă este că cu cât durează mai mult să ajungem la vârf, cu atât va dura mai mult să coborâm de acolo”, a spus Octavian Jurma, citat de Mediafax.

România, scenariu Covid similar celui din India

Potrivit lui Jurma, România se confruntă cu un scenariu similar celui din India, în care a avut o urcare foarte abruptă și de 4 ori mai multe cazuri la vârf: „E posibil să vedem și noi acum scenariul indian. În India valul Delta a avut de 4 ori mai multe cazuri la vârf decât valul precedent. La noi valul precedent a fost cu 6.000 de cazuri, asta înseamnă că putem urca până la 24.000 de cazuri”.

Pe acelaşi subiect

Apoi va urma un platou cu 3.000 - 4.000 de cazuri pe zi, ceea ce înseamnă „un dezastru pentru sistemul medical, pentru că medicii sunt efectiv epuizați”.

„Toată forța uriașă a acestui val care a venit care o avalanșă acum stă pe acest firav sistem medical care a făcut efectiv minuni, pentru că este mult mai prost pregătit decât cel din vest, dar oamenii au reușit să îl folosească și să nu producă dezastre. Iar acum sunt complet lăsați de izbeliște, abandonați, când te uiți la măsurile care se iau: se permit în continuare nunți, evenimente cu 200 de oameni. Sunt incidențe de 10 la mie ori 5. Înseamnă că în București acum incidența e de 50 la mie. Unul din 20 de oameni cu care te întâlnești a fost infectat în ultimele 14 zile, e aproape imposibil să nu ai pe cineva în cercul apropiat de prieteni infectat și tocmai de aceea avem nevoie de ajutor de la autorități, nu doar să ne împingă copiii în clasă”, declară Octavian Jurma.

Masca, vaccinul, distanțarea - instrumentele ca să ne apărăm de Covid-19

Întrebat dacă găsește un singur semn pozitiv acum, „luminița de la capătul tunelului”, epidemiologul a răspuns că, din fericire, individual știm ce avem de făcut „ca să navigăm prin acest dezastru. Va fi indirect efectul asupra noastră dacă ne protejăm cu mască, dacă ne-am vaccinat, dacă reducem la minim interacțiunile sociale, pentru că va fi mult mai scurt acest val decât valul precedent”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Când se va termina valul 4 de Covid. Epidemiolog: ”Individual știm ce avem de făcut ca să navigăm prin acest dezastru - masca, vaccinul, distanțarea”